Η Νυχτερινή Υπερφαγία, είναι ένα σύνδρομο το οποίο εντάσσεται στις διατροφικές διαταραχές. Συγκεκριμένα, αφορά την κατανάλωση φαγητού, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η διαταραχή αυτή, επηρεάζει το 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι εξίσου κοινό τόσο στους άντρες όσο και τις γυναίκες, κυρίως ηλικίας μεταξύ 28 και 40 ετών.

Πώς θα καταλάβω αν πάσχω από νυχτερινή υπερφαγία;

Συνήθως, εμφανίζεται σε άτομα που ταλαιπωρούνται από αϋπνίες και τα οποία αν και υπέρβαρα, δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να πεινούν και να ξυπνούν το βράδυ για να φάνε.  Βέβαια, από το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι πιθανόν να πάσχει και λιποβαρές άτομο.

υπερφαγία

Συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής

Η νυχτερινή υπερφαγία μπορεί να εκδηλωθεί με κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έντονη επιθυμία κατανάλωσης φαγητού μεταξύ βραδινού φαγητού και ύπνου
  • Υπερκατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια του δείπνου ή μετά από αυτό
  • Δυσκολία στον ύπνο, αϋπνίες ή διακοπή ύπνου, που συνοδεύονται από επιδρομές στο ψυγείο
  • Πρωινή ανορεξία και καθυστέρηση πρώτου γεύματος της ημέρας
  • Υπερφαγία με σαφή προτίμηση σε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά (ψωμί, πίτσες, πατάτες, μπισκότα, σοκολάτα, σάλτσες, τυριά), η οποία δικαιολογείται από την ενεργοποίηση της σεροτονίνης και της ενδορφίνης που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και προκαλούν την ευχαρίστηση
  • ‘Αγχος
  • Αίσθημα ενοχών κατά τη διάρκεια του φαγητού

Αιτίες που ενδεχομένως προκαλούν το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας

Τα αίτια σύμφωνα με τους ψυχολόγους είναι κυρίως το άγχος, η κόπωση και οι στερητικές/ εξαντλητικές δίαιτες. Επίσης, κληρονομικά αίτια και διαταραχές ύπνου είναι επίσης από τους παράγοντες που επηρεάζουν.

Επιπτώσεις της νυχτερινής υπερφαγίας στην υγεία μας:

Η νυχτερινή υπερφαγία, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην σωματική υγεία του ανθρώπου, όσο και την ψυχολογική του κατάσταση. Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ή να ενισχύσει την παχυσαρκία, διαβήτη τύπου2, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, άσθμα, έντονη κόπωση και κατάθλιψη.

υπερφαγία

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η νυχτερινή υπερφαγία, χρειάζεται συστηματική βοήθεια από ειδικό, καθώς τα αίτια είναι κυρίως ψυχολογικά. Παράλληλα με αυτό, αν ο ασθενής έχει πάρει κιλά, είναι απαραίτητη και η συνδρομή διατροφολόγου.

Σε γενικές γραμμές, συστήνεται η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, ενώ είναι σημαντικό να αποφεύγονται τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τέλος, πρέπει να μείνετε μακριά από εξαντλητικές δίαιτες.

Διαβάστε επίσης:

Χάνεις λίπος ή μυς όταν κάνεις δίαιτα; Δες πως θα το καταλάβεις

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!