Επιτέλους, ξαναχώρεσες στο τζην και στο bodycon φόρεμά σου. Νιώθεις ότι το λίπος λιώνει. Βλέπεις το δείκτη της ζυγαριάς να κατεβαίνει και είσαι ξανά χαρούμενη! Λυπούμαστε που θα στο χαλάσουμε λίγο, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι η απώλεια βάρους συνοδεύεται και από μερικά μειονεκτήματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μείωση του βάρους οφείλεται στην απώλεια λίπους. Αλλά και στην απώλεια μυών. Γιατί όμως, αυτό δεν μας αρέσει;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: το σώμα μας καίει τα τρόφιμα που τρώμε και χρησιμοποιεί την ενέργεια αυτή για να εκτελέσει διαφορετικές λειτουργίες. Όταν μειώνουμε την ποσότητα τροφής σε μια προσπάθεια να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων, το σώμα μας δεν παίρνει αρκετή ενέργεια. Τι κάνει λοιπόν; «Επιτίθεται» στο λίπος —ή ενεργειακά αποθέματα— για να καλύψει τις ενεργειακές του απαιτήσεις και ως εκ τούτου, χάνουμε λίπος.

λίπος

Πότε όμως χάνουμε μυς;

Η μη επαρκής χρήση ορισμένων μυών, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η ακατάλληλη διατροφή είναι μερικές από τις κύριες αιτίες απώλειας μυών. Η άσκηση καίει θερμίδες από το αποθηκευμένο λίπος, τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Αλλά εάν κάνεις δίαιτα και η διατροφή σου περιλαμβάνει λιγότερες πρωτεΐνες, θα συμβεί περισσότερη μυϊκή απώλεια

Η υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης να συμβάλει στην απώλεια μυών. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μπερδεύει την υπερβολική προπόνηση ως στρες και μπαίνει στη λειτουργία επιβίωσης, και ο εγκέφαλός δίνει σήμα στο σώμα να εξοικονομήσει λίπος για ενέργεια και αρχίζει να διασπά τους μυς.

Πως θα καταλάβεις αν χάνεις λίπος ή μυς;

Το σώμα σου έχει τους δικούς του τρόπους να σε ενημερώσει για το τι καις; Εδώ είναι μερικά ενδεικτικά σημάδια που δείχνουν ότι χάνεις μυς αντί για λίπος:

1. Χάνεις περισσότερο βάρος από το αναμενόμενο

Ιδανικά θα πρέπει να χάνεις 500 γραμμάρια έως ένα κιλό την εβδομάδα. Ωστόσο, εάν χάνεις περισσότερο βάρος από αυτό, τότε θα μπορούσε να είναι σημάδι απώλειας μυών. Αυτό συμβαίνει επειδή το βάρος του νερού και η απώλεια λίπους από μόνα τους δεν μπορούν να συμβάλουν σε μια ξαφνική πτώση πέντε κιλών σε μια εβδομάδα.

2. Έχεις νεύρα

Το μυϊκό μας σύστημα είναι συνδεδεμένο με το νευρικό μας σύστημα – όπως όλα τα άλλα συστήματα του σώματος. Έτσι, ένα πλήγμα στο μυϊκό σύστημα είναι πιθανό να εκδηλωθεί με εναλλαγές της διάθεσης και δυσκολία συγκέντρωσης.

λίπος

3. Έχει επηρεαστεί η άσκησή σου

Η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές ρήξεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εφόσον οι μύες σου χρησιμοποιούνται για ενέργεια, προφανώς δεν θα είσαι σε θέση να αποδώσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου στο γυμναστήριο.

4. Οι προπονήσεις σου σε αφήνουν να νιώθεις αδύναμη και νωθρή

Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες στο σώμα, οι οποίες με τη σειρά τους μας κάνουν χαρούμενους. Έτσι, εάν φεύγουμε από το γυμναστήριο νιώθοντας υποτονικοί και αδύναμοι και επιπλέον αισθανόμαστε κουρασμένοι όλη μέρα, η απώλεια μυών μπορεί να είναι ο λόγος.

λίπος

5. Δεν χάνεις βάρος

Εάν γυμνάζεσαι τακτικά και παίρνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις, αλλά δεν χάνεις βάρος, η απώλεια μυών μπορεί να είναι ένας από τους λόγους. Οι μύες είναι μεταβολικά πιο γρήγοροι σε σύγκριση με το λίπος, δηλαδή καίνε περισσότερες θερμίδες για να εκτελέσουν διάφορες λειτουργίες. Έτσι, η διάσπασή τους σημαίνει ότι καις λιγότερες θερμίδες και αυτό οδηγεί στο να μην χάνεις τόσο γρήγορα βάρος.

Πως θα αποτρέψεις την απώλεια μυών

Το να είσαι σωματικά δραστήριος, να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, ασβεστίου και απαραίτητων βιταμινών, είναι μερικοί από τους τρόπους πρόληψης της μυϊκής απώλειας. Επιπλέον, μην υπερβάλλεις στις προπονήσεις σου, να ξεκουράζεσαι και να κοιμάσαι επαρκώς, προκειμένου να δώσεις στους μύες και στους ιστούς σου το χρόνο που χρειάζονται για αποθεραπεία!

Διάβασε ακόμη: “Από Δευτέρα δίαιτα”: Γιατί δεν πετυχαίνει ποτέ;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet