Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής λοιπόν για να σου πω λίγα λόγια για μία από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες συνταγές στην Ιταλία και φυσικά δική μου αγαπημένη, αυτή, της σάλτσας ragu. Πρόκειται για μια σάλτσα από ντομάτα και κιμά ή ψιλοκομμένο κρέας, η οποία μαγειρεύεται για πολλή ώρα. Συνήθως παρασκευάζεται με σάλτσα ντομάτας, σέλινο, κρεμμύδια και καρότα, μοσχαρίσιο κιμά ή/και χοιρινό, κρασί και αρωματικά βότανα, όπως βασιλικό και δάφνη. Το μυστικό για τη ραγκού είναι ο μεγάλος χρόνος μαγειρέματος, έτσι ώστε όλες οι γεύσεις να αναμειγνύονται για να δημιουργήσουν μια έντονη, περίπλοκη σάλτσα όπως γίνεται με το bourguignon και άλλες παρόμοιες συνταγές.

Η Ragù, όπως γράφεται στα ιταλικά, αφορά την προαναφερθείσα ιταλική συνταγή ενώ η Ragoût αφορά ένα σιγομαγειρεμένο γαλλικό στιφάδο που μπορεί να γίνει με κρέας ή ψάρι και λαχανικά ή ακόμα και μόνο λαχανικά το οποίο μπορείς να φας ως έχει ή με οποιοδήποτε συνοδευτικό. Παρ’ όλο που η ονομασία Ragù λοιπόν προέρχεται από την γαλλική λέξη Ragoût, σήμερα, αυτές οι δύο ονομασίες αν και προφέρονται το ίδιο, αφορούν δύο διαφορετικά πιάτα.

Ragu με κανελόνια: Το δικό μου αγαπημένο Ragù

Δες λοιπόν την δική μου αγαπημένη εκδοχή: Μοσχάρι Ragù με κανελόνια

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι σε μπουκιές

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 μέτρια καρότα σε ροδέλες

2 κλωνάρια σέλινο (και τα φύλλα) ψιλοκομμένο

1 ποτήρι κρασί ροζέ

10 φρέσκα ντοματίνια χωρίς φλοιό

1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 φύλλο δάφνης

20 κανελόνια

3 λίτρα βοδινό ζωμό

Ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

2 συσκευασίες φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες

10 ντοματίνια κομμένα στη μέση

5-6 φρέσκα φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

Ρίχνεις αλάτι και πιπέρι στο κρέας. Τοποθετείς μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτεις το ελαιόλαδο. Σοτάρεις το κρέας σε δύο δόσεις μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Το αφήνεις στην άκρη.

Σοτάρεις το κρεμμύδι, το σέλινο και τα καρότα με το φύλλο δάφνη.

Επαναφέρεις το κρέας και σβήνεις με το κρασί ανακατεύοντας. Όταν αυτό εξατμιστεί, προσθέτεις τη ντομάτα, τα αποφλοιωμένα ντοματίνια, τον πελτέ, δύο λίτρα από το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και αφήνεις το κρέας να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Κατά διαστήματα, ανακατεύεις και προσθέτεις ζωμό αν χρειάζεται.

Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσει λίγο.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, βάζεις 2-3 κουταλιές σάλτσα, γεμίζεις τα κανελόνια με το κρέας και τα στρώνεις στο σκεύος.

Προσθέτεις από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και το κρέας, σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30 λεπτά.

Αφαιρείς το αλουμινόχαρτο, προσθέτεις την φρέσκια μοτσαρέλα και βάζεις ξανά στο φούρνο για 5 λεπτά ωσότου λιώσει το τυρί.

Γαρνίρεις με τα ντοματίνια και το βασιλικό.

Απολαμβάνεις χωρίς καμία ενοχή!

Ragu με κανελόνια: Το δικό μου αγαπημένο Ragù
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!