Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο: 40 λεπτά

Μερίδες: 10

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Υλικά

‒ 6 αβγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

‒ 1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο φρέσκο

‒ 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

‒ 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι

‒ 2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι

‒ 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

‒ ξύσμα πορτοκαλιού

‒ καρύδα τριμμένη

Για το σιρόπι

‒ 3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

‒ 4 φλιτζ. τσαγιού νερό

‒ 1 λεμόνι

Εκτέλεση

• Δουλεύουμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά, να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τους κρόκους και το ξύσμα συνεχίζοντας το χτύπημα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ενώνουμε με το μείγμα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

• Προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι, το μπέικιν παόυντερ, λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε να ενσωματώνουμε έτσι εναλλάξ τα υλικά μέχρι να τελειώσουν, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα.

• Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί – το ύψος του πρέπει είναι 3 δάχτυλα περίπου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Για το σιρόπι

• Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι κομμένο στη μέση. Όσο είναι καυτό ακόμη το σιρόπι περιχύνουμε με αυτό το χλιαρό γλυκό.

• Αφήνουμε το ραβανί να τραβήξει όλο το σιρόπι και το πασπαλίζουμε με καρύδα.

Tip

Ρίχνουμε το σιρόπι στο γλυκό σιγά σιγά με μια κουτάλα, για να προλαβαίνει να το απορροφήσει.

Θέλεις ακόμη περισσότερες Συνταγές από τη Σμύρνη;

Από αυτή την εβδομάδα το 7ΜΕΡΕΣ TV προσφέρει μια πολυτελή έκδοση μαγειρικής 6 τόμων αφιερωμένη στη μικρασιατική κουζίνα. Μια διαδρομή 100 χρόνων σε γεύσεις και αρώματα αποτυπωμένη σε πάνω από 200 συνταγές. Μια γαστρονομική περιπλάνηση που συνοδεύεται από ιστορικά στοιχεία, συνθέτοντας ένα νοσταλγικό κάδρο της εποχής. Στον πρώτο τόμο «Τα γλυκά της Σμύρνης» και δώρο συλλεκτική γκραβούρα.

Ραβανί: μια αυθεντική συνταγή από τη Σμύρνη
6 συλλεκτικοί τόμοι
Ραβανί: μια αυθεντική συνταγή από τη Σμύρνη
Δώρο, μια μεγάλη γκραβούρα με το λιμάνι της Σμύρνης

Ένα γευστικό ταξίδι στο χρόνο, τότε που η Σμύρνη ήταν το Παρίσι της Ανατολής, με διαχρονικές συνταγές που ξεχειλίζουν από αρώματα και μνήμες…

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!