Μαγειρεύεται γρήγορα, υπάρχουν εκατομμύρια πεντανόστιμες συνταγές που μπορείς να φτιάξεις και δεν επιβαρύνει τη γραμμή σου. Το κοτόπουλο όμως κρύβει και κινδύνους που μπορεί να κάνουν την κουζίνα σου βόμβα βακτηρίων.

Μπορείς όμως να το αποφύγεις παραλείποντας ένα μόλις βήμα: Ποιο είναι αυτό; Δεν πρέπει ποτέ να ξεπλένεις το ωμό κοτόπουλο. Και να γιατί:

Υπάρχει κάποιος που να θέλεις βακτήρια στην κουζίνα και στο φαγητό του; Σίγουρα κανείς. Δυστυχώς όμως, στο χειρισμό του ωμού κοτόπουλου υπάρχει πάντα πιθανότητα μόλυνσης που κανείς δεν θέλει να του συμβεί.

κοτόπουλο
Top view at chef cutting chicken meat

Οι κίνδυνοι που διατρέχεις αν ξεπλύνει το κοτόπουλο

Πληροφορίες από τον FDA και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων αναφέρουν ότι το ξέπλυμα του ωμού κοτόπουλου μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει πολύ περισσότερο κακό παρά καλό!

Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να μεταφέρει βακτήρια που μπορεί να μας αρρωστήσουν (όπως το Campylobacter, η Salmonella και το Clostridium Perfringens). Με το ξέπλυμα του κοτόπουλου οποιαδήποτε βακτήρια υπάρχουν στο κοτόπουλο θα μεταφερθούν παντού, στο νεροχύτη, στα πιάτα, στα ποτήρια, στα αντικείμενα πάνω στον πάγκο, στις πετσέτες κουζίνας ακόμη και τους τοίχους ή το πάτωμα, οπουδήποτε δηλαδή έχει στάξει μολυσμένο νερό.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια στο ωμό κοτόπουλο είναι να το μαγειρέψεις καλά. Μάθε εδώ πως πρέπει να αποθηκεύεις χειρίζεσαι και προετοιμάζεις τα ωμά πουλερικά για να αποτρέψεις τη μόλυνση και την πιθανή τροφική δηλητηρίαση.

κοτόπουλο

8 απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθείς όταν διαχειρίζεσαι κοτόπουλο και πουλερικά

  1. Τοποθέτησε το κοτόπουλο σε μια σακούλα μιας χρήσης προτού το βάλεις στο καλάθι αγορών ή στο ψυγείο σου για να αποτρέψεις τη μόλυνση από πιθανά υγρά που μπορεί να βγάλει σε άλλα τρόφιμα.
  2. Όταν αποθηκεύεις το ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο σου, βαλ’ το στο χαμηλότερο ράφι για να αποφύγεις να στάξουν χυμοί σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
  3. Πλύνε τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά το χειρισμό του ωμού κοτόπουλου.
  4. Χρησιμοποίησε ξεχωριστό ξύλο κοπής όταν διαχειρίζεσαι το ωμό κοτόπουλο.
  5. Μην τοποθετήσεις ποτέ μαγειρεμένα φαγητά ή φρέσκα προϊόντα σε πιάτο, ξύλο κοπής ή άλλη επιφάνεια που προηγουμένως έχει μείνει ωμό κοτόπουλο.
  6. Αφού προετοιμάσεις το κοτόπουλο, πλύνε το ξύλο κοπής, τα σκεύη, τα πιάτα και τους πάγκους με ζεστό νερό και σαπούνι πριν τα χρησιμοποιήσεις για οτιδήποτε άλλο. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία μπορείς να τα ψεκάσεις και με απολυμαντικό ειδικό για χρήση στην κουζίνα.
  7. Όταν μαγειρεύεις κοτόπουλο, χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείς ότι φτάνει τους 73 βαθμούς Κελσίου, τη συνιστώμενη εσωτερική θερμοκρασία για τα πουλερικά.
  8. Βάλε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη το κοτόπουλο που έχει περισσέψει μέσα σε 2 ώρες όταν η θερμοκρασία στο σπίτι είναι φυσιολογική και σε 1 ώρα εάν το φαγητό εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών Κελσίου.

Διάβασε ακόμη: Πως θα καθαρίσεις τέλεια τα πλαστικά μπολ! Δοκίμασα αυτό το Viral TikTok Hack και πιάνει!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet