Σίγουρα έχεις στόχους και θες να τους πετύχεις, όμως είναι κάτι που σε κρατάει πίσω…  Μπορεί να έχεις παρατηρήσει πως ότι έχεις πετύχει, το έχεις κάνει ούσα συγκεντρωμένη στο πλάνο σου. Εάν αναρωτιέσαι λοιπόν, τι είναι αυτό που σε κρατάει πίσω, θα στο πω πολύ απλά: τίποτα, μόνο εσύ! Και πιο συγκεκριμένα το mindset σου.

Αυτό που λένε ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει, δεν ισχύει. Αλλάζει με πολλή θέληση! Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που σκέφτεσαι. Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας εμμονικοί. Εάν ζούμε με έναν τρόπο που μας ταιριάζει, κολλάμε εκεί και είναι δύσκολο να ξεκολλήσουμε. Αυτό που πρέπει να ξεκλειδώσεις για να αλλάξεις, είναι το mindset σου. Και ναι, υπάρχει τρόπος να το αλλάξεις, απλά θέλει καθημερινή επιμονή.

Αποδέξου πως το σκεπτικό σου χρειάζεται προσαρμογή

Για να αλλάξεις κάτι πρέπει να ξεκινήσεις από μέσα σου. Πολλοί αναρωτιόμαστε γιατί δεν μας βγαίνει κάτι που έχουμε στο μυαλό μας και κοιτάμε την εργασία μας, τον σύντροφό μας, την οικογένειά μας και δεν κάνουμε ενδοσκόπηση. Για να καταφέρεις να αλλάξεις μια κατάσταση, πρέπει να καταλάβεις τις αδυναμίες, τις εμμονές σου και κυρίως να προσδιορίσεις τι είναι αυτό που θες να αλλάξεις. Κάθε αλλαγή έρχεται όταν αποδεχτείς ότι πρέπει να αλλάξεις.

mindset

Προσδιόρισε το πώς θα ήθελες να σκέφτεσαι

Ουσιαστικά, πρέπει να οραματιστείς- σε λογικά πλαίσια- τι είναι αυτό που θες να πετύχεις, ο τελικός σου στόχος. Έπειτα φτιάξε τα «σκαλοπάτια» που χρειάζονται για να τα καταφέρεις. Περίπου 65.000 σκέψεις περνούν από το μυαλό μας κάθε μέρα. Δυστυχώς, στην περίπτωση των περισσότερων ανθρώπων, αυτές οι  σκέψεις  είναι στην πλειονότητά τους αρνητικές. Αυτές οι Αυτόματες Αρνητικές Σκέψεις ,όπως ονομάζονται, είναι τόσο συχνές που πλέον περνούν απαρατήρητες.

Για παράδειγμα: αυτή η μικρή φωνή που σου λέει: κάνε οικονομία μην αγοράσεις άλλο ένα ζευγάρι παπούτσια ή σκέψου δεύτερη και τρίτη φορά πριν μιλήσεις σε κάποιον που σου αρέσει. Αυτή η «φωνή» που σε κάνει πιο υπεύθυνο με λίγα λόγια. Αυτή η φωνή έχει από τη μία το καλό ότι σε σταματάει από το να είσαι ανεύθυνος και από την άλλη έχει το κακό ότι μπορεί να σε σταματάει από το να εκπληρώσεις τα όνειρά σου.

Παρατήρησε και εάν θες, σημείωσε πόσες φορές «ακούς αυτή τη φωνή» μέσα στο κεφάλι σου και για ποια θέματα. Εάν δεις σημειωμένα τα πράγματα που οι αυτόματες σκέψεις σου σε εμποδίζουν να κάνεις, θα καταφέρεις να καταλάβεις τελικά πως αυτό που φοβάσαι ίσως δεν είναι τόσο τρομακτικό.

Άλλαξε τον διακόπτη

Από τη στιγμή που θα καταλάβεις τι είναι αυτό που σε ενοχλεί, μπορείς να αλλάξεις το αφήγημα. Σκέψου αυτό: αν κοιτάς στον καθρέφτη σου και το μόνο που βλέπεις είναι ελαττώματα, θα σε αντιλαμβάνεσαι ως άσχημη. Το ίδιο συμβαίνει και εάν έχεις αρνητικό σκεπτικό για το τι μπορείς να καταφέρεις. Αν σκέφτεσαι πως δεν έχεις τα προσόντα, πως δεν αξίζεις, πως δεν θα τα καταφέρεις, πιθανά να επαληθεύσεις τον εαυτό σου. Εάν αλλάξεις αυτό το αφήγημα σε «αξίζω», «έχω τα προσόντα», «θα τα καταφέρω» και επιμείνεις εκεί, κάποια στιγμή θα το κάνεις. Η επιτυχία θέλει προσπάθεια και χτίζεται πάνω στις αποτυχίες μας. Να θυμάσαι: πετυχαίνεις μια φορά, αποτυγχάνεις πολλές.

Κατάλαβε το γιατί

Το να αλλάξεις νοοτροπία όπως είπαμε, δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν διαμορφωμένες πεποιθήσεις που τις έχουμε από μικροί και είναι πολύ δύσκολο να τις αλλάξουμε. Η κατανόηση του «γιατί» πρέπει να αλλάξεις το mindset σου είναι πολύ σημαντική. Να θυμάσαι ότι πρέπει για να απαντήσεις σε αυτό το «γιατί» να επικεντρωθείς στον εαυτό σου και στις ανάγκες σου και όχι στις ανάγκες των άλλων.

Σημείωσε τον τελικό σου στόχο και εάν κατά τη διάρκεια της αλλαγής σου αλλάξει ο στόχος μη φοβηθείς να αλλάξεις πορεία πλεύσης.

mindset

Το κίνητρο και η βούληση δεν αρκούν

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι το κίνητρο και η δύναμη της θέλησης είναι όλα όσα χρειάζονται για να επιτύχουν τους στόχους τους. Και δεν είναι περίεργο που το κάνουν, καθώς είναι κοινές συμβουλές που ακούμε. Έρευνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο δείχνουν πως η βούληση είναι σαν τη βενζίνη- κάποια στιγμή τελειώνει και πρέπει να ξαναγεμίσουμε το αυτοκίνητο.

Σίγουρα σου έχει συμβεί να μη θες ούτε να πας στο γυμναστήριο, ούτε να φας υγιεινά και να παρατάς τους στόχους που θέτεις. Σε όλους μας συμβαίνει. Αυτό που πρέπει να ελέγξεις είναι το κατά πόσο αφήνεις τον εαυτό σου στο να τα παρατήσει. Είναι οκ να αφεθείς για μια μέρα ή μια βδομάδα, όμως η εγκατάλειψη δεν πρέπει να γίνει η «νέα σου συνήθεια» και κατά συνέπεια η νέα σου πραγματικότητα.

Διάβασε ακόμη: Αυτό είναι το μυστικό της ευτυχίας σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet