Σε μια όμορφη σχέση, υπάρχουν πολλά οφέλη από το να κάνεις περισσότερο σεξ με τον σύντροφο σου. Πόσο σημαντικό είναι το σεξ σε μια σχέση; Τα υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής δραστηριότητας συνδέονται με θετικές αλλαγές, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένο στρες, μεγαλύτερη οικειότητα, ακόμη και χαμηλότερο ποσοστό διαζυγίων.1 Αν και δεν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για ένα ιδανικό σεξ συχνότητα, μοιραζόμαστε πληροφορίες από την πιο πρόσφατη έρευνα.

σεξ
Chawalit Banpot/IStock

Γιατί το σεξ είναι σημαντικό στις σχέσεις

Μπορεί μια σχέση να επιβιώσει χωρίς σεξ; Ναί. Το σεξ δεν είναι πάντα απαραίτητο. Αλλά είναι ένα σημαντικό μέρος μιας υγιούς, ικανοποιητικής σχέσης.

Το πόσο σημαντικό είναι το σεξ μπορεί να διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι το να είσαι σεξουαλικό ζευγάρι είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι άλλοι τύποι οικειότητας και σύνδεσης είναι πιο σημαντικοί.

Μερικοί από τους λόγους που μπορεί να αισθάνεστε ότι το σεξ είναι σημαντικό σε μια σχέση περιλαμβάνουν:

 • Νιώθετε πιο κοντά στον σύντροφό σας
 • Δείξτε στοργή στον σύντροφό σας
 • Βρίσκετε το σεξ διασκεδαστικό και ευχάριστο
 • Η επιθυμία να κάνετε παιδιά
 • Νιώθετε αυτοπεποίθηση και σέξι
 • Ανακούφιση από το άγχος


Έρευνες δείχνουν ότι το συχνό σεξ μπορεί να παίξει ρόλο στη συνολική ευημερία ενός ατόμου. Το να κάνεις συχνά σεξ συνδέεται με περισσότερη στοργή. Όταν τα ζευγάρια βιώνουν περισσότερη στοργή, είναι επίσης πιο πιθανό να κάνουν πιο συχνό σεξ.

Τα οφέλη του σεξ στις σχέσεις

Πέρα από τα ατομικά οφέλη για εσάς και τον σύντροφό σας, το τακτικό σεξ υποστηρίζει μια υγιή σχέση με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ ενισχύει την αίσθηση του δεσμού και βελτιώνει τη συναισθηματική οικειότητα.

Το σεξ σε μια μονογαμική σχέση αυξάνει το επίπεδο δέσμευσής σας και συναισθηματική σύνδεση με το άλλο άτομο. Η έκφραση αγάπης μέσω του σεξ αυξάνει την πιθανότητα τα ζευγάρια να μείνουν μαζί. Ως αποτέλεσμα, το σεξ συνδέεται θετικά με χαμηλότερο ποσοστό διαζυγίων.

Τα οφέλη του σεξ στην ψυχολογία μας

Υπάρχουν πολλά συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη από το να κάνεις έρωτα (το σεξ συνδέεται στενά με μια καλύτερη ποιότητα ζωής). Μερικά από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

 • Καλύτερη αυτοεικόνα: Το σεξ μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμηση και να μειώσει τα συναισθήματα ανασφάλειας, οδηγώντας σε πιο θετικές αντιλήψεις για τον εαυτό μας.
 • Υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας: Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, το πιο συναινετικό σεξ και το σεξ καλύτερης ποιότητας αυξάνουν την ευτυχία.
 • Περισσότερο δέσιμο: Οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών, οι οποίες μειώνουν την ευερεθιστότητα και τα συναισθήματα κατάθλιψης. Μια άλλη ορμόνη, η ωκυτοκίνη αυξάνεται με τη διέγερση της θηλής και άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες.Η ωκυτοκίνη βοηθά στην καλλιέργεια μιας αίσθησης ηρεμίας και ικανοποίησης.
 • Ανακούφιση από το στρες: Το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει στη χαμηλότερη συχνότητα σεξ. Ωστόσο, το σεξ μπορεί να είναι μια αποτελεσματική τεχνική διαχείρισης του άγχους. Το σεξ μειώνει τις ορμόνες απόκρισης στο στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη (επινεφρίνη), με τα αποτελέσματα να διαρκούν και την επόμενη μέρα.
 • Βελτιωμένη ποιότητα ύπνου: Οι οργασμοί πυροδοτούν την απελευθέρωση της ορμόνης προλακτίνης, η οποία βοηθά τον ύπνο.
σεξ
nd3000/ IStock

Σωματικά οφέλη από την αύξηση του σεξ

Είναι αρκετά βασικό να κατανοήσουμε πώς το σεξ βελτιώνει τη συναισθηματική υγεία, αλλά υπάρχουν και ορισμένα φυσικά οφέλη από το σεξ. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

 • Καλύτερη φυσική κατάσταση: Το σεξ είναι μια μορφή άσκησης. Σύμφωνα με την American Heart Association, η σεξουαλική δραστηριότητα ισοδυναμεί με μέτριες σωματικές δραστηριότητες, όπως το γρήγορο περπάτημα ή το ανέβασμα δύο σκαλοπατιών. Η κίνηση του σεξ μπορεί να σφίξει και να τονώσει τους κοιλιακούς και τους πυελικούς μύες. Για τις γυναίκες, ο βελτιωμένος μυϊκός τόνος βελτιώνει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.
 • Βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία: Προκαταρκτικές μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν ότι η συχνότερη επαφή συσχετίστηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία και την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Παρόμοια οφέλη έχουν έκτοτε παρατηρηθεί σε μελέτες σε ανθρώπους. Μια μελέτη του 2018 σε περισσότερους από 6.000 ενήλικες συνέδεσε το συχνό σεξ με καλύτερη απόδοση μνήμης σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.
 • Βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού: Το να είσαι πιο σεξουαλικά δραστήριος έχει θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.9 Το τακτικό σεξ μπορεί ακόμη και να μειώσει την πιθανότητα να πάθεις κρυολόγημα ή γρίπη.
 • Χαμηλότερα επίπεδα πόνου: Οι ενδορφίνες από το σεξ προωθούν κάτι περισσότερο από μια αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας. Οι ενδορφίνες του σεξ φαίνεται επίσης να μειώνουν την ημικρανία και τον πόνο στην πλάτη.
 • Απώλεια βάρους: Η σεξουαλική επαφή για 30 λεπτά καίει κατά μέσο όρο 200 θερμίδες. Οι ανταποδοτικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ μπορούν να μειώσουν την επιθυμία για φαγητό και να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους.
 • Θετικές καρδιακές επιδράσεις: Η σεξουαλική δραστηριότητα πέους-κολπικού (αλλά όχι ο αυνανισμός) έχει συνδεθεί με χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Η σεξουαλική δραστηριότητα βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα, ενώ παράλληλα μειώνει την αρτηριακή πίεση.
 • Πρόσθετα φυσικά οφέλη: Το να είσαι πιο σεξουαλικά δραστήριος ενισχύει τη λίμπιντο και αυξάνει τη λίπανση του κόλπου. Η συχνή σεξουαλική επαφή σχετίζεται με ελαφρύτερες εμμηνορροϊκές περιόδους και λιγότερο επώδυνες κράμπες περιόδου. Επιπλέον, μια βελτιωμένη αίσθηση όσφρησης, πιο υγιή δόντια, καλύτερη πέψη και λαμπερό δέρμα μπορεί να σχετίζονται με την απελευθέρωση της ορμόνης DHEA από το σώμα μετά τον οργασμό.

Ιδανική συχνότητα για σεξ

Όταν εξετάστηκε πόσο συχνά ένα ζευγάρι πρέπει να κάνει σεξ, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η γενική ευημερία σχετίζεται με τη σεξουαλική συχνότητα, αλλά μόνο έως κάποιο βαθμό. Η ικανοποίηση από τη σχέση βελτιώθηκε προοδευτικά από το να μην κάνει σεξ μέχρι να κάνει σεξ μία φορά την εβδομάδα, αλλά δεν βελτιωθεί περαιτέρω (και πράγματι μειώθηκε κάπως) πέρα ​​από αυτό το σημείο.

Μία σεξουαλική επαφή την εβδομάδα είναι αρκετή με τον τρέχοντα μέσο όρο. Ωστόσο, η όλο και πιο πολυάσχολη ζωή μας μπορεί να εμποδίζει το να κάνουμε περισσότερο σεξ. Σε σύγκριση με τη συχνότητα του σεξ τη δεκαετία του 1990, οι ενήλικες το 2010 έκαναν σεξ εννέα λιγότερες φορές το χρόνο.

Photo Credits: Prostock-Studio/ IStock

Διαβάστε επίσης:

8 σημάδια που δείχνουν ότι βρήκατε τον άντρα της ζωής σας

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet