Οεθισμός είναι ένα δύσκολο και πολύπλευρο ζήτημα που απαιτεί μια ολιστική (ναι, όλοι κάναμε τον συνειρμό με την δήλωση του πρωθυπουργού) θεραπευτική προσέγγιση. Για να ξεπεραστεί πραγματικά ο εθισμός, οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τη βιολογική πτυχή αλλά και τους ψυχολογικούς, κοινωνικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες που εμπλέκονται. Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για τα social media, ό,τι πιο εθιστικό κυκλοφορεί εκεί έξω

Μια καινοτόμος προσέγγιση για τη θεραπεία του εθισμού είναι η χρήση μιας νηστείας ντοπαμίνης, η οποία στοχεύει στην επαναφορά των οδών ανταμοιβής του εγκεφάλου και στον περιορισμό των ενισχυτικών επιδράσεων των εθιστικών ουσιών. Τα social media, άλλωστε, δημιουργήθηκαν ή καλύτερα εξελίχθηκαν στο να κάνουν ακριβώς αυτό: Να προσφέρουν ένα είδος ανταμοιβής στους χρήστες. 

Η Anna Lembke είναι καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και συγγραφέας του βιβλίου «Dopamine Nation». Το βιβλίο αυτό εξερευνά «νέες επιστημονικές ανακαλύψεις που εξηγούν γιατί το ανελέητο κυνήγι της ευχαρίστησης οδηγεί στον πόνο».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε και επικοινωνούμε, καθιστώντας ευκολότερη από ποτέ τη δημιουργία και διατήρηση σχέσεων στο διαδίκτυο. Ωστόσο, η συνεχής διαθεσιμότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, όπως τα likes, τα σχόλια και οι κοινοποιήσεις, μπορεί γρήγορα να γίνει εθιστική. Η απελευθέρωση της ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, ενισχύει αυτές τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και δημιουργεί έναν κύκλο επαναλαμβανόμενης εμπλοκής.

Διάβασε τη συνέχεια στο Intronews.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet