Μπορείς να είσαι κατά οποιασδήποτε δίαιτας και παρόλα αυτά να μπαίνεις στη διαδικασία να χάσεις κιλά; Και πολύ καλά κάνεις! Γιατί είναι άλλο το «αποδέχομαι το σώμα μου και πιστεύω ότι όλα τα σώματα είναι όμορφα», και άλλο το «θέλω ή πρέπει να χάσω βάρος».

Ας κάνουμε μια παραδοχή: η εποχή που ζούμε είναι γεμάτη με αντικρουόμενα μηνύματα! Από τη μία ακούς φράσεις όπως «ποιες τροφές σε βοηθούν να διατηρήσεις το βάρος σου» ή «τι να φας μετά τη γυμναστική για να χάσεις κιλά» κι από την άλλη ακούς «αποδέξου το σώμα σου όπως είναι» και «μάθε να σε αγαπάς».

Το ότι θέλει κάποιος να χάσει κιλά δεν σημαίνει πως δεν πιστεύει στο body positivity. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το να αγαπάς το σώμα σου σημαίνει πολλές φορές και να το ακούς όταν σου «λέει» πως πρέπει να χάσεις κάποια κιλά ή να γυμναστείς για την υγεία σου. Είναι κι αυτό μέρος του body positivity: να «ακούς», να αγαπάς και να φροντίζεις το σώμα σου.

body

Από την άλλη βέβαια, καθώς ως έφηβη έχω περάσει από αυτό, ξέρω πως το να θες να χάσεις κιλά επειδή όλα τα μηνύματα γύρω σου συνηγορούν σε αυτό και σε κάνουν να αποστρέφεσαι το σώμα σου, είναι λάθος και τελείως αντίθετο με την αποδοχή του εαυτού σου. Εάν είσαι σε αυτή τη διαδικασία, τότε καλό θα ήταν να αναρωτηθείς τους λόγους που το κάνεις.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες διαστάσεις του θέματος. Κυρίως όταν έχεις μεγαλώσει με την ιδέα πως ο ιδανικός σωματότυπος υπάρχει και με το δίπολο: πάχος= κακό, αδύνατη= καλό. Δεν είναι δυνατόν να απολέσουμε τη φοβία για το πάχος μέσα σε ένα βράδυ. Η συζήτηση για το body positivity άνοιξε μόλις πρόσφατα ενώ αιώνες τώρα η ανθρωπότητα θέτει πρότυπα ομορφιάς.

Το πάχος έχει επίσης συνδυαστεί με την ντροπή. Η ντροπή δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος  και κυρίως δεν θα φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Το να χάσεις λοιπόν κιλά επειδή ντρέπεσαι, δεν είναι καλός σύμβουλος. Αλλά το ίδιο ισχύει και εάν ντρέπεσαι να πεις πως θες να χάσεις κιλά. Το να ακολουθείς το κίνημα body positivity, δεν σε δεσμεύει να μη χάσεις ποτέ κιλά και να «επιτρέπεται» μόνο να πάρεις!

body

Με λίγα λόγια, προτεραιότητα πρέπει να έχει η σωματική και η ψυχική υγεία του καθενός. Εάν αισθάνεσαι πως θες να χάσεις βάρος γιατί μπορεί να σε πονάει η μέση σου ή για τον οποιονδήποτε λόγο που θα σε κάνει εσένα να αισθανθείς καλύτερα, κάνε το. Το body positivity είναι η αγάπη για το σώμα μας και για το πώς αισθανόμαστε εμείς καλύτερα μέσα σε αυτό – και κανένα κίνημα δεν μπορεί να σου ορίσει ποια είναι ή όχι τα σωστά κιλά.

Το σημαντικό λοιπόν είναι να εμβαθύνεις στο γιατί θες να χάσεις κιλά και γιατί είναι σημαντικό για εσένα. Το σώμα σου σού ανήκει και κανένας δεν θα σου υποδείξει πώς να το διαχειριστείς, και εάν το να χάσεις κιλά είναι όντως κάτι που θες να κάνεις, τότε go for it! Μην βάζεις τον εαυτό σου κάτω από καμία ανακριτική λάμπα για το αν είναι ηθικά σωστό κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα. 

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet