Αν ξυπνήσεις και έχεις τα συμπτώματα του hangover τότε πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου.

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να ξυπνάς με hangover μετά από μια νύχτα στην οποία κατανάλωσες μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Αλλά αν ξυπνάς με δυνατό πονοκέφαλο, ναυτία και αίσθημα αφυδάτωσης – παρόλο που δεν είχες πιει ούτε μια σταγόνα αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ, τότε μπορεί να αντιμετωπίζεις ένα θέμα ιατρικής φύσης.

Τα συμπτώματα του hangover (χωρίς αλκοόλ)

Αυτό που συμβαίνει στο σώμα σου όταν έχεις hangover είναι λίγο περίπλοκο. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ναυτία λόγω του τρόπου με τον οποίο το αλκοόλ αντιδράει στο άδειο στομάχι, έντονος πονοκέφαλος από την αφυδάτωση και άγχος εξαιτίας μιας χημικής ένωσης που παράγει το σώμα που ονομάζεται ακεταλδεΰδη (αιθανάλη). Παρά την απουσία αλκοόλ στον οργανισμό, μερικές φορές αυτά τα συμπτώματα ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με την Dr. Beth Ricanati, MD, “τα κοινά συμπτώματα του hangover περιλαμβάνουν γενικά συμπτώματα όπως κόπωση, δίψα και πόνους. Και πιο συγκεκριμένα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία, ευαισθησία στο φως και τον ήχο και ευερεθιστότητα”. Εάν αισθάνεσαι έτσι παρά την αποχή από το αλκοόλ, αξίζει τον κόπο να κάνεις κάποια έρευνα για να καταλάβεις τους λόγους. “Υπάρχουν ορισμένες κοινές παθήσεις που μπορούν να μιμηθούν το αίσθημα του hangover, αλλά στην πραγματικότητα αξίζει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου καθώς μπορεί να χρειάζονται περισσότερη ιατρική φροντίδα”, λέει η Ricanati.

Δες παρακάτω τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους αισθάνεσαι σαν να έχεις hangover, χωρίς να έχεις πιει.

1. Αφυδάτωση

“Οτιδήποτε αφυδατώνει το σώμα μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με το hangover», δήλωσε ο Dr. Greg Burrell, M.D., αντιπρόεδρος στην υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης Carbon Health. Για παράδειγμα, το να ξεχνάς απλώς να πίνεις νερό κατά την άσκηση μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αφυδάτωση η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με το hangover, όπως πονοκέφαλο και κόπωση. Ευτυχώς, είναι εύκολο να αισθάνεσαι καλύτερα με επαρκή αντικατάσταση υγρών, λέει. Η γενική συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού είναι 11,5 φλιτζάνια, ή 2,7 λίτρα, για να παραμείνεις σωστά ενυδατωμένη.

2. Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης

Το Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης (Auto-brewery syndrome στα αγγλικά) είναι μια σπάνια πάθηση κατά την οποία παράγονται ποσότητες αιθανόλης μέσω ενδογενούς ζύμωσης στο πεπτικό σύστημα. Οι πάσχοντες είναι σα να έχουν ένα πεπτικό σύστημα που λειτουργεί ούτε λίγο ούτε πολύ ως ζυθοποιείο. Αν αισθάνεται κάποιος λοιπόν ότι είναι μεθυσμένος χωρίς να έχει πιει, πρέπει να συμβουλευτεί ένα γιατρό.

3. Αύξηση καφεΐνης

Μήπως αύξησες τη συνήθη κατανάλωση καφέ; Σύμφωνα με την Ricanati, η υπερβολική καφεΐνη στον οργανισμό σου μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ακριβώς όπως ένα hangover. Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ περιέχει 70 έως 100 mg καφεΐνης. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερήσια δόση για την καφεΐνη, μια μελέτη του 2021 αναγνωρίζει ότι έως και 400 mg την ημέρα θεωρούνται ασφαλή για άτομα που δεν έχουν παθήσεις υγείας. Κάτι περισσότερο από αυτό, και μπορεί να σε κάνει να αρχίσεις να αντιμετωπίζεις άλλες παρενέργειες, όπως αυξημένο άγχος.

Για να παραμείνεις ενυδατωμένη και να αντισταθμίσεις τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες, η Ricanati συνιστά να πίνεις ένα ποτήρι νερό μαζί με τον πρωινό καφέ.

Hangover
Η διακοπή ή και η αύξηση της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα hangover

4. Διακοπή της κατανάλωσης καφεΐνης

Από την άλλη πλευρά, εάν πρόσφατα μείωσες την πρόσληψη της καφεΐνης είναι πιθανό να αισθάνεσαι το hangover πιο έντονα. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα στέρησης καφεΐνης τείνουν να εμφανίζονται σε 12 έως 24 ώρες μετά το τελευταίο φλιτζάνι καφέ, κορυφώνονται γύρω στις 20 έως 51 ώρες και μπορεί να διαρκέσουν από δύο έως εννέα ημέρες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα πάντα, από πονοκέφαλο, κόπωση και μειωμένη εγρήγορση, μέχρι καταθλιπτική διάθεση ή δυσκολία συγκέντρωσης. Υπάρχει επίσης κίνδυνος ευερεθιστότητας και όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Και όμως, ακόμα κι αν κατανάλωνες μόνο ένα ρόφημα με καφεΐνη την ημέρα, το να μην το καταναλώσεις μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης.

5. Έλλειψη ύπνου

Εάν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που κοιμήθηκες καλά τη νύχτα, τα ενοχλητικά συμπτώματα του hangover μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται. Εάν αντιμετωπίζεις έλλειψη ύπνου, πιθανότατα θα αισθάνεσαι κουρασμένη. Αλλά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσεις πιο σοβαρές παρενέργειες όπως μειωμένη κινητική ικανότητα και απώλεια συντονισμού.

6. Ημικρανίες

Εάν υποφέρεις από χρόνιες ημικρανίες, τότε ξέρεις ήδη ότι είναι κάτι περισσότερο από έναν απλό πονοκέφαλο. Οι ημικρανίες, μια ειδική κατηγορία πονοκεφάλων, είναι γνωστό ότι προκαλούν μακροχρόνια συμπτώματα που μοιάζουν με hangover ακόμη και μετά το τέλος της ημικρανίας, γνωστή ως postdrome. Εάν μπορείς να εντοπίσεις τα συμπτώματά πίσω σε έναν σοβαρό πονοκέφαλο, τότε είναι πιθανό αυτή να είναι η σύνδεση. Η ελαφριά άσκηση, η διατήρηση της ενυδάτωσης και η αποφυγή της υπερδιέγερσης μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό.

7. Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη προκαλεί μια σειρά από σωματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου αυτού που πιθανότατα ξέρεις ως ναυτία. Ενώ αυτή η ολοήμερη ναυτία και η κούραση μπορεί να είναι πιο ισχυρά το πρωί μετά από μια βραδινή έξοδο, στην πραγματικότητα προκαλούνται από ορμονικές αλλαγές.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα στην εγκυμοσύνη προτιμάει να διανέμει πρώτα τα θρεπτικά συστατικά στο μωρό και έτσι η εγκυμονούσα μπορεί να καταλήξει να αισθάνεται κουρασμένη ή αφυδατωμένη αν δεν παίρνει αρκετά από αυτά τα θρεπτικά στοιχεία.

8. Αντιισταμινικά

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των αντιισταμινικών. Αυτά τα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ζάλη, θολή όραση, ξηροστομία, ακόμη και ναυτία και έμετο. Ακούγεται ακριβώς όπως ένα hangover, σωστά;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet