Μετά την Ασία, η μυωπία αναπτύσσεται ταχύτατα και αθόρυβα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να επηρεάσει τον μισό πληθυσμό της γης σε 30 χρόνια, το 10% εκ των οποίων πολύ σοβαρά, προειδοποιούν ειδικοί. Μια «επιδημία» που προχωρά αργά αλλά σταθερά.

Μυωπία, μια “θολή” υπόθεση

Αυτή η διαταραχή της όρασης συνδέεται με μια υπερβολική επιμήκυνση του ματιού, που προκαλεί θολή όραση πέρα ​​από μια ορισμένη απόσταση. Η μυωπία είναι διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Γι’ αυτόν το λόγο, ο μύωπας αδυνατεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά και μισοκλείνει τα μάτια για να το καταφέρει καλύτερα.

Μυωπία

Τι λένε οι ειδικοί

Σήμερα, το 40% του πληθυσμού έχει μυωπία, με ένα 5 έως 10% ισχυρή μυωπία“, όπως χαρακτηριστικά είπε πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής Οφθαλμολογίας Ramin Tadayoni, και επικεφαλής του τμήματος οφθαλμολογίας στο Νοσοκομείο Adolphe de Rothschild Foundation.

“Αυτές οι δύο αναλογίες αυξάνονται και κυρίως στα παιδιά” κατέληξε ο καθηγητής, καθώς υπάρχουν ολοένα και περισσότερα μυωπικά παιδιά», σημείωσε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, το 2050 ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει μυωπία. Μια δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet έδειξε ότι η αναλογία αυτής της διαταραχής της όρασης στους νεαρούς Ασιάτες φτάνει σχεδόν στο 90%. Στην Ιαπωνία, την Κίνα ή τη Νότια Κορέα, εννέα στους δέκα μαθητές φορούν γυαλιά.

Κρίσιμος ο ρόλος του περιβάλλοντος

Πώς εξηγείται μια τέτοια εξέλιξη στις ανεπτυγμένες χώρες; Εάν υπάρχουν γενετικοί και κληρονομικοί παράγοντες – η παρουσία μυωπίας σε έναν από τους γονείς θα διπλασίαζε τον κίνδυνο για τα παιδιά τους. Ωστόσο, το περιβάλλον φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και επιδείνωση της μυωπίας.

“Η μυωπία ευνοείται από την αύξηση του χρόνου που αφιερώνουμε σε εσωτερικούς χώρους και την έλλειψη έκθεσης στο φυσικό φως”, υπογράμμισε ο Gilles Martin, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Νοσοκομείο Fondation Adolphe de Rothschild.

Μυωπία

“Χρειαζόμαστε μια πολιτική δημόσιας υγείας»”

“Η καλύτερη πρόληψη για τα παιδιά είναι να μειώνονται οι παρατεταμένες δραστηριότητες σε κοντινή όραση και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι”, υποστήριξε ο Gilles Martin.

Οι ερευνητές εξηγούν επίσης ότι είναι απαραίτητο να ευνοείται το διάβασμα και η εργασία στο φως της ημέρας.

“Χρειαζόμαστε μια πολιτική δημόσιας υγείας¨, είπε χαρακτηριστικά ο Ramin Tadayoni, ανακοινώνοντας τη δημιουργία το 2023 ενός «Ινστιτούτου μυωπίας».

Αρκετές ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης και της Κίνας, έχουν ήδη ανοίξει το δρόμο δημιουργώντας κέντρα αποκλειστικά αφιερωμένα στην ιατρική περίθαλψη και την έρευνα για την παθολογική μυωπία.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!