Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπληρώματα στην αγορά είναι οι πολυβιταμίνες. Είναι όμως καλές για σένα; Αξίζουν πραγματικά; Και πώς θα διαλέξουμε τη σωστή για εμάς;

Τι είναι η πολυβιταμίνη;

Πριν καταλάβουμε αν πρέπει να πάρουμε μια πολυβιταμίνη, ας προσδιορίσουμε τι ακριβώς είναι. Μια πολυβιταμίνη είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που έχει σχεδιαστεί κυρίως για να σας βοηθήσει να καλύψετε τις καθημερινές διατροφικές σας ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα — πολλά από τα οποία δεν τα καταναλώνετε μέσα από τη διατροφή σας.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρότυπο, η θρεπτική τους σύνθεση ποικίλλει ανάλογα με το εμπορικό σήμα και το προϊόν. Διατίθενται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων δισκίων, καψουλών, μασώμενων  gummies, σε σκόνη ή σε υγρή μορφή.

Οι περισσότερες πολυβιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται μία ή δύο φορές την ημέρα, αλλά ο χρήστης τους πρέπει σε κάθε περίπτωση να διαβάζει την ετικέτα και να ακολουθεί τις συνιστώμενες οδηγίες δοσολογίας. Οι πολυβιταμίνες είναι διαθέσιμες στα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, καθώς και σε online καταστήματα.

Τελικά αξίζουν οι πολυβιταμίνες;

Σύμφωνα με την πιστοποιημένη ενδοκρινολόγο Brittany Henderson, MD, οι πολυβιταμίνες δεν είναι κατάλληλες για όλους και μπορεί ακόμη και να βλάψουν ορισμένα άτομα. Ωστόσ, μπορεί να είναι χρήσιμες για κάποιες πληθυσμιακές ομάδες όπως:

Μεγαλύτεροι ενήλικες: Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 μπορεί να μειωθεί με την ηλικία. Επίσης, οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D.

Vegan και χορτοφάγοι: Καθώς η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές, εκείνοι που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας αυτής της βιταμίνης. Μπορεί επίσης να στερούνται ασβεστίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Όσοι κάνουν δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες ή δεν λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά μόνο από τα τρόφιμα.

Οι έγκυες γυναίκες είναι μια άλλη ομάδα που απαιτεί λίγη επιπλέον προσοχή. Το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το ιώδιο, η βιταμίνη D3 και το DHA (ένα από τα τρία κύρια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, γι’ αυτό οι προγεννητικές βιταμίνες εστιάζουν συχνά σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Πολυβιταμίνες

Οι πιο συνηθισμένες παρανοήσεις για τις πολυβιταμίνες

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ενδοκρινολόγος Brittany Henderson, MD, οι πολυβιταμίνες δεν αντικαθιστούν τα υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα. Συνεπώς αποτελούν απλώς ένα συμπλήρωμα σε μια σωστά εστιασμένη διατροφή.

Οπότε, αν αυτό που επιθυμείτε είναι να δώσετε μια μικρή ώθηση στον οργανισμό σας, οι πολυβιταμίνες αποτελούν ένα καλό “εργαλείο”. Αλλά τίποτα παραπάνω!

Όπως κάθε συμπλήρωμα, ο βαθμός της διατροφικής αξίας των πολυβιταμινών εξαρτάται πλήρως από τα επιστημονικά στοιχεία, την ποιότητα, την ισχύ (δόση) και τη βιοδιαθεσιμότητα των συστατικών τους.

“Εάν έχετε κάνει την έρευνά σας αλλά εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι για την ποιότητα της βιταμίνης σας, ζητήστε από το γιατρό σας να κοιτάξει στο πίσω μέρος της ετικέτας, να διαβάσει τα συστατικά και να σας ενημερώσει αν είναι κατάλληλη για εσάς” καταλήγει η Henderson.

Τέλος, αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι χρειάζεστε πραγματικά μια πολυβιταμίνη που να είναι ειδικά προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες.

Είναι αλήθεια ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ανάγκες;

Ενώ υπάρχουν ελαφρώς διαφορετικές διατροφικές ανάγκες μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην πραγματικότητα οι πολυβιταμίνες δεν έχουν “φύλο”.

«Στην πραγματικότητα, πολλές φόρμουλες πολυβιταμινών «για εκείνη» ή «για εκείνον» έχουν αμελητέες διαφορές”», λέει η ειδικός.

Ο αληθινός στόχος είναι ένας: Μια ολοκληρωμένη πολυβιταμίνη που καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες όλων, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο τους.

Πολυβιταμίνες

Μήπως όμως είναι και λίγο επικίνδυνες;

Ενώ τα πιθανά οφέλη των πολυβιταμινών είναι σαφή, είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη πιθανά αρνητικά των πολυβιταμινών.

Το σώμα μας είναι μια πολύ αποτελεσματική μηχανή και μπορεί να φιλτράρει μερικές – αλλά όχι όλες – επιπλέον βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία που δεν χρειάζεται να λαμβάνουμε. Ωστόσο, η λήψη μεγάλων δόσεων (2-3 ή περισσότερες φορές από την απαιτούμενη ποσότητα) ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί πραγματικά να είναι επιζήμια για την υγεία μας.

Για παράδειγμα: Σε μεγάλη ποσότητα ο σίδηρος μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και η βιταμίνη Α τοξικότητα. Το συκώτι και τα νεφρά μας είναι αρκετά αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα των απορριμμάτων, αλλά πολλές βιταμίνες και μέταλλα έχουν ορίσει «ανεκτά ανώτατα όρια» εκτός από τα συνιστώμενα επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβεις υπόψη τη διατροφή σου και να ελέγξεις τις ετικέτες πολυβιταμινών σου για να βεβαιωθείς ότι στοχεύουν πραγματικά στις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που μπορεί να χρειάζεσαι για ενίσχυση. Συχνά, οι πολυβιταμίνες περιέχουν το 200 ή 300% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης – κάτι που δεν τις κάνει απαραίτητα καλύτερες.

Ενώ ορισμένες υψηλές δόσεις μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία μας, άλλες απλώς αποβάλλονται από το σώμα μας!

Διάβασε ακόμα: Ποιες βιταμίνες χρειάζεσαι αυτήν την εποχή;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet