Όλοι μας αγαπάμε το καλό φαγητό και ειδικά όταν αυτό σερβίρεται από ένα καλό εστιατόριο, με ωραία θέα και προσεγμένη διακόσμηση. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση η ποιότητα είναι σαφώς πιο σημαντική από την αισθητική. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό, που δείχνει αν ένα εστιατόριο είναι πραγματικά καθαρό;

Το Buzzfeed συνέταξε μια λίστα με «red flags» από σεφ με εξειδίκευση στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων. Οι σεφ κλήθηκαν να αναφέρουν προειδοποιητικά σημάδια, που πρέπει να προσέχουν οι πελάτες όταν βγαίνουν για φαγητό.

Η λίστα κάλυψε παράγοντες όπως η υγιεινή, η ποιότητα των τροφίμων και οι σχέσεις μεταξύ των μελών του προσωπικού. Όποιος θέλει να φάει σε ένα εστιατόριο θα πρέπει να αναζητήσει αυτά τα 10 σημάδια πριν παραγγείλει φαγητό.

Τα 10 σημάδια ότι πρέπει να φύγεις αμέσως από το εστιατόριο

Κολλάνε τα πόδια σας στο πάτωμα

Αν παρατηρήσετε τα πόδια σας να κολλάνε στο πάτωμα, γυρίστε και φύγετε αμέσως. Τα κολλώδη δάπεδα θα μπορούσαν να είναι σημάδι ότι ένα εστιατόριο δεν καθαρίζει αρκετά συχνά. Τα χυμένα τρόφιμα και ποτά σε ένα πάτωμα θα έχουν ως αποτέλεσμα να κολλήσει εάν δεν καθαριστεί σωστά.

Το φαγητό έχει όξινη μυρωδιά

Το νούμερο ένα εργαλείο αξιολόγησης είναι η όσφρηση. Αν είναι ξινή μυρωδιά ή μυρωδιά απολυμαντικού, είναι κόκκινη σημαία. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ξινή ή μυρωδιά από απολυμαντικά, όπως χαλασμένα τρόφιμα ή ακατάλληλο καθάρισμα.

Μυρίζει έντονα ψάρι

Αν μυρίζει καθαρό αέρα και αλμυρό νερό, αυτό σημαίνει ότι όλα είναι φρέσκα. Αν μυρίζει σαν ψάρι, σημαίνει ότι το φαγητό σαπίζει και είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Ένας άλλος λόγος πίσω από την απαίσια μυρωδιά ενός εστιατορίου, μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα προβλημάτων με τις αποχετεύσεις εστιατορίων.

Μεγάλο μενού

Ένα τεράστιο μενού είναι ένα σημάδι ότι τα τρόφιμα είτε είναι κατεψυγμένα, είτε προμαγειρεμένα και ξαναζεσταμένα ή ότι τα συστατικά δεν είναι πολύ φρέσκα. Αλυσίδες εστιατορίων γρήγορου φαγητού, όπως McDonald’s και Wendy’s, έχουν φαγητά όπως μπιφτέκια και κοτομπουκιές που παραδίδονται στα εστιατόρια κατεψυγμένα. Τα προμαγειρεμένα τρόφιμα μπορεί να ενέχουν κάποιους κινδύνους για την υγεία και όταν μαγειρεύονται ή αποθηκεύονται ακατάλληλα, οι επισκέπτες μπορεί να εμφανίσουν τροφική δηλητηρίαση ή οποιοδήποτε άλλο είδος τροφικής ασθένειας.

Φωτογραφίες των πιάτων στο menu

Όταν υπάρχουν φωτογραφίες φαγητού στο μενού που σαφώς δεν είναι από το εστιατόριο. Συνήθως αφορά παλιότερα και πολύ τουριστικά καταστήματα εστίασης, που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να δελεάσουν τους περαστικούς. Μην κάτσετε!

εστιατόριο
zoranm/IStock

Μύγες φρούτων

Οι μύγες των φρούτων είναι ένδειξη βρόμικης κουζίνας. Οι μύγες φρούτων στην κουζίνα ενός εστιατορίου μπορούν να προσελκύονται από πράγματα όπως βρόμικα πιάτα, σάπια φρούτα ή ένα μουχλιασμένο σφουγγάρι. Τα μικρά έντομα που έλκονται από τη βρομιά και την υγρασία μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια από μια βρώμικη επιφάνεια σε μια καθαρή, σύμφωνα με το WebMD. Αν και δεν δαγκώνουν ανθρώπους, μπορεί να φέρουν σαλμονέλα, E.coli και λιστέρια – τρία μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση ή να βάλουν κάποιον στο νοσοκομείο. Οι μύγες των φρούτων στις κουζίνες των εστιατορίων έχουν ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη τα τελευταία χρόνια, και τον Σεπτέμβριο του 2022, καταγράφηκαν ακόμη και ως κρίσιμη παραβίαση σε ένα Ontario Dave & Buster’s.

Αποφύγετε τις σαλάτες

Μείνετε μακριά από μπουφέδες και σαλάτες. Πολλές φορές είναι το ίδιο πράγμα που ξαναγεμίζει ξανά και ξανά. Σούπερ ακαθάριστο. Όπως οι μύγες φρούτων, τα τραπέζια σε μπουφέ και οι σαλάτες θα μπορούσαν να έχουν διάφορα βακτηριακά μικρόβια που μπορεί να είναι επιβλαβή για τους επισκέπτες του εστιατορίου. «Μπορείτε να πάρετε σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να μεταδοθεί από τις στοματικές εκκρίσεις», είπε στο Vice η Allison Agwu, καθηγήτρια παιδιατρικών και λοιμωδών λοιμωδών ασθενειών ενηλίκων στο Johns Hopkins School of Medicine, το 2018. «Οι σημαντικότεροι παράγοντες των βακτηρίων όσον αφορά τα ανθυγιεινά τρόφιμα Οι σταθμοί μπουφέ μπορεί να είναι E. coli, σαλμονέλα ή πιο συνηθισμένοι στα αλλαντικά, λιστέρια».

Όχι στους μπουφέδες

Ένας χρήστης του Reddit ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι εύλογα δυνατό να λειτουργήσει μια επιχείρηση υγιεινής σε μπουφέ», κάτι που θα μπορούσε να ισχύει εάν δεν τηρηθούν οι οδηγίες. Ο FDA αποκάλυψε συμβουλές για το πώς να φροντίζετε σωστά ένα τραπέζι σε μπουφέ σε ένα εστιατόριο ή στο σπίτι σε μια ανάρτηση ιστολογίου τον περασμένο Μάρτιο και περιλαμβάνει συμβουλές για τη θερμοκρασία και τη φρεσκάδα. Οι αξιωματούχοι έγραψαν ότι τα ζεστά φαγητά πρέπει να διατηρούνται σε εσωτερική θερμοκρασία 140 βαθμών ή μεγαλύτερη και ότι τα άτομα πρέπει να χρησιμοποιούν θερμόμετρο τροφίμων για διπλό έλεγχο. Σημείωσαν επίσης ότι τα βακτήρια από τα χέρια κάποιου μπορούν επίσης να μεταδώσουν βακτήρια, τα οποία μπορούν να πολλαπλασιαστούν όταν το φαγητό είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Ασάφειες στο μενού

Στη σχολή μαγειρικής, κάθε εκπαιδευτής σεφ λέει το ίδιο πράγμα: «Αν είναι γραμμένο λάθος στο μενού, αυτό είναι επίτηδες. Είναι για να μην χρειάζεται να σου πουλήσουν το αληθινό». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα «καβούρια». Μια έρευνα που επικαλέστηκε το Psychology Today το 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ορθογραφικά λάθη στα μενού δεν επηρεάζουν συνήθως την γευστική εμπειρία κάποιου. Ωστόσο, ένας χρήστης του Reddit έγραψε το 2015 ότι πιστεύει ότι ένα εστιατόριο με ορθογραφικά λάθη στο μενού του είναι «απρόσεκτο» και υποθέτουν ότι έχει «κακό φαγητό».

εστιατόριο
claporte/ IStock

Βρόμικα μενού

Όταν τα μενού είναι εξαιρετικά βρόμικα και δεν καθαρίζονται ποτέ, αυτό σημαίνει ότι όλα είναι εξαιρετικά βρόμικα και δεν έχουν καθαριστεί ποτέ. Τα περισσότερα εστιατόρια επικεντρώνονται στην καθαριότητα και στην προστασία των εργαζομένων και των πελατών από ασθένειες. Σε πολλά εστιατόρια, απαιτείται από τους υπαλλήλους να σκουπίζουν τα μενού πριν ή μετά το κλείσιμο. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2013, τα φυσικά μενού μπορούν να «χρησιμοποιήσουν ως οχήματα για παθογόνους παράγοντες». Άλλα μικρόβια που μπορούν να μεταδοθούν από τα άπλυτα μενού περιλαμβάνουν τα βακτήρια σταφυλόκοκκου και τον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus, τα οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Δυσαρεστημένο προσωπικό

Προσέξτε το προσωπικό αναμονής. Αν η πλειονότητα τους φαίνεται δυσαρεστημένη ή αναστατωμένη, τα πράγματα μάλλον δεν είναι καλά. Μάλλον δεν νοιάζονται για το φαγητό σας εάν δεν τους φέρονται δίκαια. Αρκετοί χρήστες του Reddit προειδοποίησαν τους επισκέπτες να παρακολουθούν τις αλληλεπιδράσεις του προσωπικού. «Μια τεράστια κόκκινη σημαία θα ήταν να δεις έναν διευθυντή ή ιδιοκτήτη να επιπλήττει ή να κακολογεί λεκτικά έναν υπάλληλο δημόσια», έγραψε ένας χρήστης του Reddit σε μια από τις αναρτήσεις του 2021. Η σκέψη πίσω από αυτήν την κόκκινη σημαία είναι ότι οι εργαζόμενοι που είναι δυσαρεστημένοι τείνουν να μην ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τη δουλειά τους και δεν θα κάνουν το παραπάνω μίλι για να διασφαλίσουν ότι τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας των τροφίμων.

Photo Credit: corsi75 /IStock

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα 10 ποτά που δεν πρέπει να παραγγείλουμε ποτέ σε ένα μπαρ σύμφωνα με τους bartenders

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet