Κι όμως υπάρχουν ακόμα οι εγκληματίες που δηλητηριάζουν ζώα και βρίσκονται ανάμεσά μας. Ακόμα και μετά από τις πολύ αυστηρές ποινές που μπορεί να τους επιβληθούν συνεχίζουν ακάθεκτοι να χρησιμοποιούν δηλητήρια από ποντικοφάρμακα και φυτοφάρμακα. Κάποιοι είναι ακόμα πιο αρρωστημένοι και χρησιμοποιούν ακόμη και σπασμένα γυαλιά, καρφιά και άλλα πολύ αιχμηρά και επικίνδυνα υλικά. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να τρέξετε στον πιο κοντινό σας κτηνίατρο καθώς δεν μπορείτε να βοηθήσετε εσείς άμεσα το ζώο.

Ανάλογα με το δηλητήριο που θα καταναλώσει ο σκύλος θα εμφανίσει και διαφορετικά συμπτώματα

σκύλος

Φυτοφάρμακο

Εάν δηλητηριαστεί με κάποιο φυτοφάρμακο το σκυλί μέσα σε δευτερόλεπτα θα εμφανίσει συμπτώματα. Τρέμουλο, σάλια και αφρός από το στόμα, διάρροια, εμετός και σμίκρυνση της κόρης του ματιού είναι μερικά από τα συμπτώματα. Ο σκύλος αδυνατεί να μείνει όρθιος και ξαπλώνει στο πλάι. Κατά διαστήματα έχει έντονους σπασμούς.

Σε περίπτωση που δεν γίνεται να μεταφερθεί ο σκύλος στο κτηνιατρείο άμεσα, πρέπει να του προκαλέσετε εμετό για να φύγει από τον οργανισμό του το δηλητήριο και να μην προλάβει να απορροφηθεί. Μια λύση είναι να του δώσετε μαγειρική σόδα, αλάτι ή μουστάρδα αραιωμένη με νερό.

Μπορεί επίσης να του χορηγηθεί απομορφίνη, Filtalon, που του προκαλεί εμετό σε δευτερόλεπτα. Χρειάζεται 0,2 ml Filtalon για κάθε 10 κιλά σωματικού βάρους.

Μετά τον εμετό πρέπει απαραίτητα να του κάνετε ένεση ατροπίνης, η οποία είναι καλό να υπάρχει πάντα στο ψυγείο σας για ώρα ανάγκης. Η ένεση πρέπει να γίνει στο μυ ή στο σβέρκο, ενώ η δοσολογία εξαρτάται από το μέγεθος του σκύλου. Μια αμπούλα για ένα σκύλο βάρους 10 κιλών.

σκύλος

Ποντικοφάρμακο

Σε περίπτωση που δηλητηριαστεί με ποντικοφάρμακο, τα συμπτώματά του θα εμφανιστούν μετά από 2 με τρεις ημέρες. Κόκκινες, μοβ ή σκούρες μπλε κηλίδες στο σώμα ή στα ούλα είναι ενδείξεις ότι έχει εσωτερική αιμορραγία, ενώ μπορεί να αιμορραγεί επίσης από τη μύτη και το στόμα. Αυτό συμβαίνει γιατί καταστρέφει το μηχανισμό πήξης του αίματος.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχεις προμηθευτεί βιταμίνη K που βοηθά την πήξη του αίματος. Αφού δοθούν οι πρώτες βοήθειες στην περίπτωση δηλητηρίασης από φυτοφάρμακο και από ποντικοφάρμακο, πρέπει να μεταφερθεί στον κτηνίατρο.

Τέλος, αμπούλες ατροπίνης, Filtalon και βιταμίνη Κ πρέπει να έχει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου, για να προστατέψει το κατοικίδιό του ή οποιοδήποτε άλλο σκυλί.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet