Πώς μετράς τη μυϊκή δύναμη; Η άρση βαρών και οι ασκήσεις σωματικού βάρους μπορούν σίγουρα να σου δώσουν μια ιδέα, αλλά υπάρχει ένας απλούστερος τρόπος για να αποκτήσεις μια αίσθηση της μυϊκής σου δύναμης και της γενικότερης φυσικής σου κατάστασης: η δύναμη λαβής (grip strength).

Γιατί η δύναμη λαβής είναι ένας σημαντικός δείκτης υγείας.

Η δύναμη λαβής έχει χρησιμοποιηθεί ως σημαντική μέτρηση σε ερευνητικό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και στην κλινική πρακτική για πάνω από μια δεκαετία, και παραμένει ένας γρήγορος, εύκολος και φθηνός τρόπος δοκιμής της μυϊκής δύναμης. Συνήθως μετριέται από ένα μηχάνημα που ονομάζεται δυναμόμετρο χειρολαβής, το οποίο μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο ή στα περισσότερα γυμναστήρια.

Πέρα από τη μυϊκή μάζα και η δύναμη λαβής έχει βρεθεί ότι είναι δείκτης της συνολικής υγείας τα τελευταία χρόνια. Η αυξημένη μυϊκή δύναμη, όπως αποδεικνύεται από ένα ισχυρότερο κράτημα, έχει συσχετιστεί με αυξημένη καρδιαγγειακή υγεία σε μεγάλες, παγκόσμιες μελέτες πληθυσμού. Η δύναμη της λαβής κάποιου έχει συσχετιστεί ακόμη και με τη συνολική μακροζωία. «Γνωρίζουμε ότι η δύναμη πρόσφυσης είναι ένας ισχυρός δείκτης και ένας πιθανός βιοδείκτης της γήρανσης», λέει στο Reuters ο Bjorn Heine Strand του Ινστιτούτου Υγείας και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου του Όσλο.

μυϊκή

Ως εκ τούτου, οι ασκήσεις που διατηρούν τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη λαβής γίνονται ακόμη πιο σημαντικές καθώς μεγαλώνουμε, όταν οι απώλειες μυών γίνονται πιο συχνές, αλλά όχι αναπόφευκτες.

Διάβασε περισσότερα για το άρθρο στο Elle.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet