Τα πρωινά γίνονται πιο σκοτεινά, οι μέρες γίνονται πιο κρύες και είμαστε πολύ κοντά στο να βγάλουμε από τη ντουλάπα μας τα παλτό και τις μπότες. Καθώς προσαρμοζόμαστε στον καιρό που γίνεται πιο ψυχρός, μάλλον είναι η ώρα να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε και για τα χειμωνιάτικα κρυολογήματα.

Είναι γεγονός ότι είμαστε από τη φύση μας πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα κατά τους πιο δροσερούς μήνες, αλλά υπάρχουν τρόποι να αντεπιτεθούμε. Ενώ η «ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος» είναι μια ανακριβής φράση, η φροντίδα του ανοσοποιητικού σου εξακολουθεί να είναι σημαντική. Σύμφωνα με τη Δρ. Sarah Brewer, γιατρό και ιατρικό διευθυντή του brand βιταμινών και συμπληρωμάτων Healthspan, το δυνατό ανοσοποιητικό είναι το κλειδί για να παραμείνουμε υγιείς ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες. «Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει από ασθένειες αναγνωρίζοντας τις λοιμώξεις που μας επιτίθονται», εξηγεί.

Λειτουργεί με δύο τρόπους: «έμφυτη» ανοσία (προστασίες που είναι προγραμματισμένες σε όλους μας ως γενικές άμυνες έναντι της ασθένειας) και «επίκτητη» ανοσία (ειδικά μέτρα στο σώμα που στοχεύουν κατά μιας συγκεκριμένης λοίμωξης αφού την αντιμετωπίσουμε για μακροχρόνια ανοσία – όπώς λειτουργούν τα εμβόλια).

ανοσοποιητικό

Ποια είναι τα σημάδια του πεσμένου ανοσοποιητικού συστήματος;

Ένα «πεσμένο» ανοσοποιητικό σύστημα σημαίνει απλώς ότι είναι πιο πιθανό να εμφανίσεις συμπτώματα όταν εκτεθείς σε έναν ιό ή βακτήρια του κοινού κρυολογήματος. Έτσι, το πιο κοινό σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σου είναι χαμηλό είναι ότι έχεις συχνά ή παρατεταμένα κρυολογήματα (προ Covid, ο μέσος όρος ήταν περίπου ένα κρυολόγημα το χρόνο, διάρκειας επτά έως 10 ημερών).

Γιατί το ανοσοποιητικό σου σήστημα είναι πεσμένο;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να έχει χαμηλότερη από το συνηθισμένο ανοσία. Η Δρ. Brewer λέει ότι μια θεωρία είναι ότι, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αναπτύσσουν περισσότερες ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων που συμβάλλουν στη μειωμένη ανοσία με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον διαπίστωσε ότι άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω που έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα πολυβιταμινών και μετάλλων για 12 εβδομάδες ήταν σε θέση να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις δύο φορές πιο γρήγορα από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Αλλά πρόκειται για κάτι περισσότερο από απλή διατροφή. Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι εμφανίζεις κρύωμα ή συνάχι λίγο πριν από μια συνέντευξη για δουλειά ή μια σημαντική εκδήλωση; Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος έχει τεράστιο αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, σύμφωνα με τη Δρ. Brewer, «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το μακροχρόνιο στρες έχει την ικανότητα να μειώνει τη λειτουργικότητα βασικών συστατικών του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που μπορεί, με τη σειρά του, να σε αφήσει ανοιχτή σε λοιμώξεις».

Και επίσης δεν φαντάζεσαι ότι αδιαθετείς πιο συχνά το χειμώνα από το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο έξω από το σώμα όταν μειώνονται οι θερμοκρασίες. «Η εισπνοή κρύου αέρα μειώνει τις ανοσολογικές αποκρίσεις εντός της ρινικής επένδυσης και η έλλειψη ηλιοφάνειας μειώνει τα επίπεδα βιταμίνης D, κάτι το οποίο επίσης βλάπτει την ανοσία», λέει η Δρ. Brewer.

Τα κρυολογήματα μετά τον Covid αναμένεται επίσης να εκτιναχθούν στα ύψη. Αυτό συμβαίνει γιατί, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, είμαστε όλοι έξω ξανά. Είτε πρόκειται για γραφεία είτε για εστιατόρια, το να βρισκόμαστε ο ένας δίπλα από τον άλλον μετά από όλο αυτό το διάστημα χώρια σημαίνει ότι οι λοιμώξεις θα εξαπλωθούν.

Διαβάστε περισσότερα για το άρθρο στο Elle.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet