Σίγουρα σου έχει περάσει από το μυαλό πως αυτό που φοράς στη δουλειά σου, μετράει. Πολλοί πιστεύουν ότι τα ρούχα που φοράμε, είναι μια αντιπροσωπευτική εικόνα του εαυτού μας που προβάλλεται στον περίγυρό μας! Κι αυτό εν πολλοίς ισχύει! Εάν φοράς ρούχα που σε κάνουν να αισθάνεσαι αυτοπεποίθηση και «καθώς πρέπει», μπορεί να επηρεαστεί και η απόδοσή σου στη δουλειά και να βοηθηθείς και στην επαγγελματική σου εξέλιξη. Πώς λειτουργεί λοιπόν το «dress for success»;

ντύσιμο

Πώς θα αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου;

Υπάρχει ένας όρος που ονομάζεται ενσωματωμένη επίγνωση και πρόκειται για μια σκέψη που υπάρχει ήδη μέσα μας και χωρίς να μας επηρεάζει ουσιαστικά, την παίρνουμε ως δεδομένη. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι η σκέψη ότι αυτό που φοράμε, επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε, το τι δείχνουμε στους άλλους αλλά και το πώς μας αντιλαμβάνονται!

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες σχετικά με αυτό: ανατίθεται σε μιαν ομάδα να εκτελεί εργασίες φορώντας  εργαστηριακή στολή και σε μιαν άλλη ομάδα να κάνει τις ίδιες εργασίες φορώντας κανονικά ρούχα. Εκείνοι με τα εργαστηριακά παλτά είχαν καλύτερη απόδοση κάθε φορά. Αυτό που φοράς, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι, οπότε αν έχεις ένα εργασιακό ραντεβού ή μια δουλειά γραφείου, ντύσου έξυπνα! Ένα κοστούμι σου λύνει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις! Προτίμησε γήινα χρώματα ή μαύρο και γκρι!

ντύσιμο

Διαφορετικοί τύποι ρούχων μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για εσένα και να σε κάνουν να έχεις διαφορετικά συναισθήματα και συμπεριφορά. Για παράδειγμα, τα casual ρούχα μπορεί να σε βοηθήσουν να νιώσεις χαλαρή και ήρεμη, ενώ τα πιο επίσημα ή αν θες, «αυστηρά», μπορεί να σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο σίγουρη και έξυπνη!

Τα ρούχα μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγικότητά σου

Αυτό που φοράμε μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή μας. Σίγουρα εν μέσω καραντίνας δούλεψες με τις πιτζάμες σου…  Τα ρούχα μπορούν είτε να εμποδίσουν είτε να βελτιώσουν την απόδοσή μας.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Kellogg School of Management στο North Western University, το να ντυθούμε καλά, μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή μας. Σε ένα πείραμα, οι ερευνητές έντυσαν τους μισούς από τους συμμετέχοντες με στολή εργαστηρίου και τους άλλους μισούς με τα συνηθισμένα ρούχα τους. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να κάνουν μια σειρά από δοκιμές. Όσοι φορούσαν στολή εργαστηρίου έκαναν σημαντικά λιγότερα λάθη από εκείνους που φορούσαν τα κανονικά τους ρούχα.

Γιατί; Οι ερευνητές εξηγούν ότι ενώ το ντύσιμο με έναν συγκεκριμένο τρόπο μπορεί πράγματι να μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο έξυπνοι, δεν είναι μόνο τα ρούχα που έχουν σημασία. Είναι το συμβολικό τους νόημα. Έτσι, για παράδειγμα, αν συνδέεις στο μυαλό σου το κοστούμι με τις θέσεις εξουσίας, το να ντύνεσαι όντως έτσι, μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς πιο σίγουρος και να είσαι τελικά πιο αποδοτικός. 

ντύσιμο

Τα σωστά ρούχα μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για προαγωγή

Είμαστε συνηθισμένοι  να αντιλαμβανόμαστε εκείνους που είναι καλοντυμένοι ως πιο σημαντικούς και συγκροτημένους.  Το πώς ντύνεσαι, επηρεάζει τις πιθανότητές σου για προαγωγή. Σύμφωνα με έρευνα του OfficeTeam, το 80% των στελεχών λέει ότι οι στυλιστικές επιλογές ενός υπαλλήλου θα επηρεάσουν τις πιθανότητές του να κερδίσει προαγωγή.

Φυσικά, το να ντύνεσαι καλά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φοράς συνέχεια κοστούμι. Μια έρευνα του Career Builder διαπίστωσε ότι μόνο ένα στα πέντε στελέχη θεωρεί τα κοστούμια τυπική ενδυμασία γραφείου. Αντίθετα, πολλοί επιλέγουν το business casual. Τείνουν να προτιμούν ουδέτερα χρώματα όπως το μαύρο, το navy blue και το γκρι.

Διάβασε ακόμη: How To Style: Το straight, denim παντελόνι πάει γραφείο

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet