Το να σου αρέσει κάποιος έχει δύο πλευρές. Από τη μία, είναι συναρπαστικό να βιώνεις αυτό το συναίσθημα ανυπομονησίας για τον δεις, τις σπίθες και τις πεταλούδες στο στομάχι. Από την άλλη, μπορεί να είναι βασανιστικό όταν ξέρεις ότι αυτά τα συναισθήματα δεν μπορούν ποτέ να γίνουν πράξη ή να ανταποκριθούν.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, υπάρχουν στιγμές που καθίσταται απαραίτητο να προσπαθήσεις να σταματήσεις το να σου αρέσει τόσο πολύ κάποιος. Κι αν και δε μπορείς να ελέγξεις πώς νιώθεις, παρακάτω είναι μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να μειώσεις την ένταση των συναισθημάτων σου και να ξεκινήσεις τη διαδικασία να το αφήσεις πίσω και να προχωρήσεις:

1. Δεσμεύσου πραγματικά στη διαδικασία

Το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό: Πρέπει πραγματικά να θέλεις να σταματήσει να σου αρέσει αυτό το άτομο για να συμβεί. Εάν κρατάς κρυφά την ελπίδα ότι οι συνθήκες θα αλλάξουν ή θέλεις να συνεχίσεις να πιστεύεις ότι υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να ανταποδώσει τα συναισθήματά σου, δεν θα μπορέσεις να προχωρήσεις με επιτυχία. Καμία από τις παρακάτω ενέργειες δεν θα λειτουργήσει αν δεν βάλεις όλο το σθένος σου πίσω από αυτές και το έργο του περιορισμού της επαφής σου με αυτό το άτομο και των σκέψεων σου για αυτό.

ξεπεράσεις

2. Κράτησε αποστάσεις

Όσο κι αν σε στεναχωρεί να σταματήσεις να βλέπεις αυτό το άτομο, το να περνάς σταθερό ή τακτικό χρόνο μαζί του θα κάνει πολύ πιο δύσκολο το να το ξεπεράσεις. Τα συνεχή ερεθίσματα και οι νέες εμπειρίες μαζί του θα συνεχίσουν να σου υπενθυμίζουν γιατί σου αρέσει τόσο πολύ αυτό το άτομο, θα ενισχύσουν τα συναισθήματά σου και θα σου δώσουν περισσότερες «στιγμές» για να ξαναπαίξεις στο μυαλό σου.

Προσπάθησε, λοιπόν, όσο το δυνατόν περισσότερο να περνάς λιγότερο χρόνο με αυτό το άτομο. Εάν δεν μπορείς να το αποφύγεις πλήρως (για παράδειγμα, εάν είναι συνάδελφος, συμμαθητής ή μέλος μιας ομάδας φίλων που βλέπεις συχνά), κράτησε απόσταση κάθε φορά που μοιράζεστε το χώρο. Φυσικά, δεν χρειάζεται να είσαι αγενής ή να το αγνοήσεις εντελώς, αλλά περιόρισε τη συνομιλία στο ελάχιστο και προσπάθησε να αποφύγεις να βρεθείς μόνη μαζί του.

3. Κάνε ένα διάλειμμα από τη φιλία

Εάν δεν θέλεις να αποφύγεις αυτό το άτομο μόνο και μόνο επειδή σε στεναχωρεί που δεν είστε μαζί, προσπάθησε να μειώσεις τουλάχιστον προσωρινά το χρόνο που περνάτε μαζί. Δεν χρειάζεται να το αποκόψεις οριστικά από τη ζωή σου, αλλά δώσε στον εαυτό σου το χρόνο που χρειάζεται για να αφήσει τα συναισθήματά σου να καταλαγιάσουν πριν προσπαθήσεις να γίνεις ξανά φίλη μαζί του. Οι περισσότερες φιλίες έχουν τα πάνω και τα κάτω τους στην πάροδο του χρόνου ούτως ή άλλως, με κάποιες περιόδους που βλέπετε ο ένας τον άλλον λιγότερο συχνά. Άφησε τον εαυτό σου να περάσει μια από εκείνες τις περιόδους χαμηλής αλληλεπίδρασης και δείξε εμπιστοσύνη στο ότι θα μπορέσεις να ξαναχτίσεις τη φιλία όταν είσαι έτοιμη.

ξεπεράσεις

4. Διατήρησε συναισθηματική απόσταση

Βάλε κάποια όρια στον εαυτό σου και μείνε πιστή σε αυτά. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να αποφύγεις πλήρως αυτό το άτομο, θα πρέπει να αποφύγεις να μπεις σε βαθιές ή προσωπικές συζητήσεις μαζί του, καθώς αυτές είναι οι αλληλεπιδράσεις που τείνουν να γεννούν οικειότητα, πράγματα όπως η ανταλλαγή life updates και συναισθημάτων, η παροχή συναισθηματικής υποστήριξης ο ένας στον άλλον ή το φλερτ. Κράτησε την κουβέντα σας ευγενική και γενική, τουλάχιστον προς το παρόν. Μίλησε μαζί του με τον τρόπο που θα μιλούσες σε ένα γνωστό σου στο γυμναστήριο ή στο ταμείο στο μπακάλικο: εγκάρδια αλλά σε απόσταση.

5. Κάνε του unfollow στα social media

Εκτός από τον περιορισμό της σωματικής επαφής μαζί του, απόφυγε τον και διαδικτυακά. Σταμάτα να του στέλνεις μηνύματα και σταμάτα να ελέγχεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που, πάλι, απλώς θα δώσει περισσότερο καύσιμο στα συναισθήματά σου. Μην περιμένεις από τον εαυτό σου να αντισταθεί σε όλες αυτές τις χαριτωμένες χαμογελαστές selfies! Κάνε κατάργηση παρακολούθησης ή σίγασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να σταματήσεις να βλέπεις τις αναρτήσεις του να εμφανίζονται στο feed σου.

6. Απόφυγε συγκεκριμένα ερεθίσματα

«Ένα άλλο κλειδί για να σταματήσεις να σκέφτεσαι κάποιον είναι να αποφεύγεις πράγματα που προκαλούν σκέψεις για αυτόν», λέει ο ψυχοθεραπευτής και ειδικός σχέσεων Ken Page, LCSW. «Αν προσπαθείς να ξεπεράσεις κάποιον, πρέπει να προσέχεις τους ανθρώπους, τα μέρη και τα πράγματα που πυροδοτούν τη λαχτάρα σου για αυτό το άτομο». Από ορισμένα τραγούδια έως ορισμένα εστιατόρια, βγάλε αυτά τα ερεθίσματα από τη ζωή σου προς το παρόν για να πάψουν να τροφοδοτούν τις ασταμάτητα σκέψεις σου γι’ αυτόν.

ξεπεράσεις

7. Αναγνώρισε όλους τους λόγους που ρεαλιστικά δεν θα λειτουργούσε

Μπορεί να σε βοηθήσει να καθίσεις και να σκεφτείς (ή να συζητήσεις με έναν έμπιστο φίλο) όλους τους λόγους για τους οποίους μια σχέση με αυτό το άτομο πραγματικά δεν θα λειτουργούσε ούτως ή άλλως, είτε αυτό οφείλεται σε διαφορές στον τρόπο ζωής, πώς θα επηρεάσει τις άλλες σχέσεις σου, red flags που έχεις αγνοήσει ή ακόμα και προηγούμενες εμπειρίες με αυτό το άτομο που ήταν λιγότερο από ιδανικές. «Τις περισσότερες φορές, εξιδανικεύουμε τους ανθρώπους που μας λείπουν», σημειώνει ο sex και relationship therapist, Stephen Snyder, M.D.. «Και παραβλέπουμε το γεγονός ότι στην πραγματικότητα η σχέση αυτή δεν είναι τόσο ιδανική όσο θα θέλαμε».

8. Εστίασε την ενέργειά σου αλλού

Προσπάθησε να αποφύγεις να περνάς πολύ χρόνο σε αδράνεια και να κάθεσαι με τις σκέψεις σου. Αντίθετα, εστίασε την ενέργειά σου σε άλλα έργα, χόμπι ή μέρη της ζωής σου. Ξεκίνα να πηγαίνεις στο γυμναστήριο πιο συχνά, μάθε να διαλογίζεσαι ή κάνε εργασιοθεραπεία. Μείνε απασχολημένη και γέμισε τη ζωή σου με άλλα πράγματα.

9. Γνώρισε νέα άτομα

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις κάποιον είναι να γνωρίσεις κάποιον καινούργιο. Αφιέρωσε χρόνο σε μια νέα ομάδα φίλων, ξεκίνησε ένα χόμπι γεμάτο με μοναδικές νέες προσωπικότητες ή κατέβασε μια εφαρμογή γνωριμιών. Το να εισάγεις λίγη νέα ενέργεια στη ζωή σου θα σου υπενθυμίσει ότι υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα άτομα στον κόσμο γύρω σου και ίσως γνωρίσεις κάποιον που θα σου αρέσει περισσότερο.

ξεπεράσεις

10. Απόφυγε να μπαίνεις στη σκουληκότρυπα της φαντασίας και της λαχτάρας

Ο μηρυκασμός μπορεί να μας κρατήσει δεμένους με ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα. Παρατήρησε πότε έχεις την τάση να πηγαίνεις σε μια διανοητική σκουληκότρυπα και να ξαναπαίζεις στιγμές με αυτό το άτομο στο κεφάλι σου, να σκέφτεσαι πράγματα που σου αρέσουν σε αυτόν ή ελπίζεις να συμβούν ή να ονειροπολείς. Όταν συμβεί αυτό, συνέφερε απαλά τον εαυτό σου και μετέφερε τις σκέψεις σου σε κάτι άλλο. Το να ξοδεύεις χρόνο στις φαντασιώσεις σου γι’αυτόν είναι παρόμοιο με το να ξοδεύεις χρόνο κοιτάζοντας το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να πάψει να σου αρέσει αυτό το άτομο.

11. Δώσε χρόνο

Στο τέλος της ημέρας, δεν μπορείς να βιάσεις αυτά τα πράγματα. Χρειάζεται χρόνος για να ξεπεράσεις κάποιον, γι’ αυτό μην πιέζεις τον εαυτό σου και εμπιστεύσου τη διαδικασία. «Μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστείς, αυτή τη στιγμή, ότι τα συναισθήματά σου θα εξασθενίσουν κάποτε», λέει ο Snyder. «Μπορεί καν να μην θέλεις να ξεθωριάσουν. Αλλά τα συναισθήματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Απλώς αυτή είναι η φύση των πραγμάτων. Θα αλλάζεις με τους μήνες και τα χρόνια, και το ίδιο θα αλλάξει και το άτομο για το οποίο έχεις συναισθήματα. Κανείς από εμάς δεν μένει ο ίδιος».

12. Να θυμάσαι ότι είναι εντάξει να σου αρέσει κάποιος και να μην κάνεις τίποτα γι’ αυτό

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, σκέψου ότι είναι εντάξει να σου αρέσει κάποιος και να μην κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Υπάρχει ένα παλιό απόφθεγμα του γερμανού ποιητή Johann Wolfgang von Goethe που λέει, «Κι αν εγώ σ’ αγαπώ, εσένα τι σε νοιάζει;». Εφόσον δεν επηρεάζει την ικανότητά σου να ανταπεξέρχεσαι στην καθημερινότητά σου και να καλύπτεις τις δικές σου ανάγκες και δεν επηρεάζει αρνητικά ούτε το άλλο άτομο και την ικανότητά του να περιηγείται στη ζωή όπως θέλει, μπορεί να σου αρέσει κάποιος ήσυχα και ιδιωτικά χωρίς να ληφθούν μέτρα. Δες αν μπορείς να κάνεις ειρήνη με την ιδέα να θέλεις κάποιον χωρίς να τον «έχεις». Τα ρομαντικά συναισθήματα δεν χρειάζεται να ανταποδίδονται για να είναι αληθινά και πολύτιμα και μπορούμε ακόμα να απολαμβάνουμε απίστευτα τη συντροφιά κάποιου, ενώ σεβόμαστε τα όριά του.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet