Φίλτρα. Τα φίλτρα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που αφορά τη γενιά μας. Επεξεργαζόμαστε φωτογραφίες, λειαίνουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, αλλάζουμε το φυσικό του τόνο, φουσκώνουμε τα χείλη μας και οι βλεφαρίδες μας γίνονται μακριές και γυριστές. Ένα τελείως ψεύτικο αποτέλεσμα, τόσο κοντά σε εμάς όμως! Αυτή είναι η παγίδα: ότι τα φίλτρα προσθέτουν ή αφαιρούν πολύ μικρές λεπτομέρειες πάνω στα δικά μας χαρακτηριστικά.

Ένα φίλτρο στο Tik Tok ήρθε να επαναλάβει την αντίθετη διαδικασία και μάλιστα να συμβάλει στη γυναικεία ενδυνάμωση. Τώρα θα μου πείτε, Tik Tok και ενδυνάμωση είναι δυο λέξεις που σπάνια πάνε μαζί. Κι όμως, ένα νέο φίλτρο ξεκινάει τονίζοντας τα ζυγωματικά με μεγάλες μακριές βλεφαρίδες και έντονα χείλη ενώ στη συνέχεια φεύγει τελείως δίνοντας τη θέση του στη φυσική ομορφιά του καθενός.

Οι χρήστες αναφέρονται στο φίλτρο με έναν στίχο από τους 21 pilots «my taste in music is your face». Οι χρήστες τραβούν τις selfies τους ενώ παίζει το τραγούδι Tear In my Heart και στους συγκεκριμένους στίχους το φίλτρο αφαιρείται και δείχνει το πρόσωπο φυσικό χωρίς make up!

Η διάσημη Tik Toker, Meg DeAngelis, το χρησιμοποίησε και το χαρακτήρισε ως ένα φίλτρο που σε βοηθά να αποδεχτείς τον εαυτό σου: «αυτό το trend είναι τόσο υγιές!»

@megsdeangelis

i don’t think i’ve ever turned off enhance before this

♬ Tear in My Heart – twenty one pilots

 Το ίδιο και η Chiara King γράφοντας «περισσότερα trends σαν και αυτό παρακαλώ!»

@chiaraking More trends like this please #smokeyeyesfilter #smokeyeyes ♬ Tear in My Heart – twenty one pilots

Η Liana Jadee επίσης δοκίμασε το φίλτρο κι αυτό οδήγησε έναν ακόλουθό της να γράψει: «όλοι μοιάζουν το ίδιο με τα φίλτρα οπότε το να δεις κάποιον με το φυσικό του πρόσωπο  είναι περιέργως πολύ καλό!»

@lianajadee

I love this trend

♬ Tear in My Heart – twenty one pilots

Η απάντηση στην τελειότητα

Είναι μια μικρή αλλά ηχηρή απάντηση στη μανία του να είμαστε τέλειοι που προωθούν κυρίως τα social media. Δεν χρειάζεται να είσαι τέλεια για να είσαι αποδεκτή. Δεν χρειάζεται να έχεις σαρκώδη χείλη, cat eyes και έντονα ζυγωματικά για να σε αγαπήσουν. Η ανάποδη διαδικασία του φίλτρου δηλαδή να ξεκινάει με το πρόσωπο ρετουσαρισμένο και να φεύγει αποκαλύπτοντας τη φυσική ομορφιά του ατόμου που το δοκιμάζει, έχει σημαντικό μήνυμα που απευθύνεται κυρίως στους πιο νέους οι οποίοι έχουν συνδυάσει την αποδοχή με την εξωτερική εμφάνιση.

Σε μια εποχή όπου τα προβλήματα ψυχικής υγείας των νέων και η ανάγκη για αποδοχή αυξάνονται συνεχώς, αυτό το φίλτρο είναι ένα όμορφο διάλειμμα. Σε έναν κόσμο που σου λέει πώς είναι αποδεκτό να είσαι, αυτό το φίλτρο σου δείχνει πως είναι οκ να είσαι εσύ χωρίς πολλά- πολλά. Όλο και πιο νέα κορίτσια καταλήγουν στο τραπέζι του πλαστικού χειρούργου για να γίνουν real life filter models. Εάν αυτό δεν είναι ανησυχητικό, δεν ξέρω τι μπορεί να είναι!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!