Το τέλος μιας σχέσης πάντα πονάει. Ο χωρισμός και όλα τα συναισθήματα που φέρνει μαζί του στην αρχή σίγουρα μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις ότι δεν θα ανακάμψεις ποτέ. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Σύμφωνα με έρευνες, κατά μέσο όρο, μια γυναίκα περνάει το τέλος μιας σχέσης τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της, με την πρώτη να συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 20 ετών.

Ο χωρισμός φέρνει μαζί του θλίψη όμοια με αυτή του θανάτου. Επομένως, φέρνει και τα βασικά στάδια της απώλειας.

χωρισμός

Για να περάσεις από αυτή τη διαδικασία αλώβητη, λοιπόν, οι ειδικοί συνιστούν να μάθεις να αναγνωρίζεις τα επτά στάδια και να δώσεις χώρο στα συναισθήματά σου αντί να τα καταπιέζεις.

Η επιβίωση και η ευημερία μέσα από αυτά τα 7 στάδια, εν ολίγοις, είναι υγιής. Μάθε λοιπόν, τι να περιμένεις.

Τα 7 συναισθηματικά στάδια που απαιτούνται για να ξεπεραστεί ένας χωρισμός

1. Πρώτη αντίδραση… σοκ!
Το σοκ είναι μια άμεση αντίδραση που ξεκινά αμέσως μετά τον χωρισμό.

Εάν η σχέση σας έχει μόλις τελειώσει, το πιθανότερο είναι ότι θα είσαι ακόμα σε κατάσταση σοκ και δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τίποτα αυτή τη στιγμή. Μοιραζόσουν τα πάντα με ένα άτομο και τώρα ξαφνικά αυτό το άτομο δεν είναι πλέον μέρος της ζωής σου. Και μόνο η σκέψη σε κάνει να αισθάνεσαι μόνη, ευάλωτη και ανασφαλείς.

Σε αυτό το στάδιο, πιθανόν, έχεις άπειρες ερωτήσεις: θα αναρωτιέσαι τι πήγε λάθος με αυτή τη σχέση και θα θέλεις απαντήσεις από τον πρώην σου. Αυτή η φάση δυσπιστίας μπορεί να διαρκέσει μέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

2. Απόρριψη
Η δεύτερη φάση, μόλις περάσει το αρχικό σοκ, είναι η απόρριψη.

Η αποδοχή της πικρής αλήθειας ότι η σχέση σας δεν λειτούργησε ή ότι ο πρώην πλέον σύντροφός σου δεν θέλει να είναι πια μαζί σου μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.

Η άρνηση είναι μια κοινή αντίδραση και σε κάνει να αρνείσαι την αποδοχή της πραγματικότητας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, είναι σύνηθες να του τηλεφωνήσεις, να παρακολουθείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να στείλεις μηνύματα καθυστερώντας έτσι τη διαδικασία χειρισμού του χωρισμού.

3. Θυμός
Σε αυτό το στάδιο, η καρδιά μετατοπίζεται από το αίσθημα θλίψης στο θυμό: προς τον πρώην σου για την απόφασή του να χωρίσει, ή ίσως προς τον εαυτό σου για τους λόγους που οδήγησαν στο χωρισμό.

Στην πρώτη περίπτωση, πολλοί επιδίδονται σε συμπεριφορές που θεωρούνται καθαρτικές, όπως το να κάψουν παλιές φωτογραφίες, ή να μαζέψουν και να κατάχωνιάσουν τα πράγματα του πρώην σε ένα κουτί. Άλλοι πάλι θυμώνουν με τον εαυτό τους κατηγορώντας τον για τα λάθη του. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ψάχνεις κάποιον να κατηγορήσεις.

Αν και το τέλος μιας σχέσης φαίνεται σαν το τέλος του κόσμου, στην πραγματικότητα δεν είναι. Εάν περνάς από τη φάση του θυμού, είναι σημαντικό να ελέγχεις τα συναισθήματά σου. Δοκίμασε να τα γράψεις σε ένα ημερολόγιο ή ζήτησε βοήθεια από έναν ψυχολόγο. Αλλά προσπάθησε να μην αφήνεις το θυμό να ορίζει τις πράξεις σου.

Τοξική σχέση

4. Θλίψη
Μόλις υποχωρήσει ο θυμός, οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να βιώνουν συναισθήματα θλίψης και κατάθλιψης.

Όταν συνειδητοποιήσεις το μέγεθος της απώλειας, η αντιμετώπιση των συναισθημάτων και της πραγματικότητας μπορεί να είναι συντριπτική. Μπορεί να περάσεις πολλές ημέρες σε μια κατάσταση βαθιάς θλίψης που μοιάζει με ήπια κατάθλιψη και να βιώσεις έντονα συναισθήματα όπως απελπισία και αδυναμία. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, ακόμη και το να σηκωθείς από το κρεβάτι μπορεί επίσης να μοιάζει βουνό.

Είναι σημαντικό να περιβάλλεις τον εαυτό σου με θετικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – κράτησε τους φίλους και την οικογένειά σου κοντά σου και προσπάθησε να αποφύγεις συνήθειες όπως το να πέσεις με τα μούτρα στο ποτό ή στο φαγητό.

Όσο κι αν πονάει, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο υγιή στάδια ενός χωρισμού. Επιτρέποντας στον εαυτό σου να νιώσει όλη τη θλίψη τώρα θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις.

χωρισμός

5. Συναισθηματικό τρενάκι
“Θα βρω ποτέ την αληθινή αγάπη;”, “Θα είμαι ξανά ευτυχισμένη;”. Εάν κάνεις στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις, πιθανότατα περνάς από τη μοιραία συναισθηματική φάση roller coaster.

Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει έντονο συναισθηματικό πόνο, ενοχή, ανασφάλεια, ελπίδα, απελπισία και μοναξιά. Τη μια στιγμή αισθάνεσαι ενεργητική και αισιόδοξη. Την επόμενη θέλεις να κλειδωθείς στο σπίτι και να κλάψεις.

Αν και αυτή η φάση μπορεί να είναι σκληρή και συγκεχυμένη, είναι στην πραγματικότητα ένα καλό σημάδι επειδή είναι μια ένδειξη ότι θέλεις να ανακτήσεις την προηγούμενη ζωή σου και να προχωρήσεις. Για να θεραπευτείς, στην πραγματικότητα, πρέπει να ξεπεράσεις τον πόνο. Ακούγεται κλισέ, αλλά είναι αλήθεια!

6. Αποδοχή
Μια μέρα θα ξυπνήσεις και θα συνειδητοποιήσεις ότι έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα και θα αποφασίσεις να γυρίσεις σελίδα.

Είναι η ιδανική στιγμή για να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου και να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις ευκαιρίες που έρχονται στο δρόμο σου. Θα αρχίσεις να χαμογελάς ξανά, θα εκτιμήσεις ξανά τις ομορφιές της ζωής και μπορεί ακόμη και να ξεκινήσεις ένα νέο φλερτ.

χωρισμός

7. Ευτυχία
Νόμιζες ότι αυτή η μέρα δεν θα ερχόταν ποτέ. Και όμως έφτασε. Θα ξυπνήσεις ένα πρωί και θα είσαι ξανά ο εαυτός σου και ο πόνος που σχετίζεται με τον πρώην σου θα έχει γίνει ελάχιστα αισθητός, περισσότερο σαν τη μνήμη ενός συναισθήματος παρά ενός πραγματικού συναισθήματος.

Ακόμη και μέσα από αυτή τη διαδικασία γνώρισες καλύτερα τον εαυτό σου και είσαι έτοιμη να δοκιμάσεις να βγεις ξανά ραντεβού.

Και αυτό είναι το νόημα της ζωής. Να μάθουμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να βλέπουμε ξανά τον ήλιο να λάμπει.

Διάβασε ακόμη: 8 σημάδια ότι δεν ενδιαφέρεται μετά το πρώτο ραντεβού

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet