Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια; Είναι μια τυπική ερώτηση συνέντευξης για δουλειά, αλλά είναι ακόμα καλύτερη ερώτηση να κάνετε στον εαυτό σας για τη σχέση σας.

Να θυμάστε ότι είστε στη θέση του οδηγού σχετικά με την πορεία της σχέσης σας. Τις περισσότερες φορές, πιθανότατα ταξιδεύετε στον αυτόματο πιλότο, διατηρώντας το status quo. Κάθε τόσο, όμως, κάτι διαταράσσει αυτή την ισορροπία και σκέφτεστε σοβαρά τη μοίρα της σχέσης σας.

Κάποια στιγμή, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την δύσκολη απόφαση του αν θα παραμείνουν σε αυτό ή θα το παρατήσουν. Αν και υπάρχουν πολλά, που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αναλογίζεστε τη δική σας κατάσταση, ίσως θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε πώς αντιμετωπίζουν οι άλλοι αυτές τις σημαντικές αποφάσεις ζωής. Πρόσφατη έρευνα στον τομέα της επιστήμης των σχέσεων, διερεύνησε πώς οι άνθρωποι κάνουν αυτές τις επιλογές.

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το τι πραγματικά θεωρούν οι άνθρωποι, οι ερευνητές ψυχολογίας Samantha Joel, Geoff Macdonald και Elizabeth Page-Gould ρώτησαν πάνω από 400 άτομα, που αμφισβητούσαν τη σχέση τους: «Ποιοι είναι μερικοί λόγοι που μπορεί να δώσει κάποιος για να θέλει να μείνει ή να αφήσει τον ερωτικό σύντροφό του»;

Οι άνθρωποι βρήκαν 27 γενικούς λόγους για να μείνουν. Αυτά επικεντρώθηκαν σε βασικά στοιχεία της σχέσης όπως η έλξη, η σωματική και συναισθηματική οικειότητα και υποστήριξη. Οι άνθρωποι ήταν απρόθυμοι να χάσουν τον χρόνο και την προσπάθεια που είχαν ήδη επενδύσει και φοβούνταν να μείνουν μόνοι. Εξέτασαν τα θετικά, όπως τις επιθυμητές πτυχές της προσωπικότητας του συντρόφου τους και το πόσο διασκέδασαν μαζί. Έλαβαν επίσης υπόψη πρακτικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών οικογενειακών διαταραχών και οικονομικών επιπτώσεων.

Οι συμμετέχοντες πρότειναν επίσης 23 γενικούς λόγους για να φύγουν. Αυτά περιελάμβαναν πολλά από τα ίδια θέματα με τους λόγους για να μείνετε, αλλά επικεντρώθηκαν στην αρνητική πλευρά – πράγματα όπως η προβληματική προσωπικότητα του συντρόφου, οι πράξεις εξαπάτησης ή εξαπάτησης, συναισθηματική απόσταση, έλλειψη υποστήριξης και ανεπαρκής συναισθηματική ή σωματική οικειότητα.

Πώς τα άτομα τα συνυπολογίζουν στις αποφάσεις της πραγματικής ζωής για το αν θα μείνουν ή θα φύγουν; Για να το ανακαλύψουν, οι ερευνητές έκαναν μια μελέτη παρακολούθησης με περισσότερα από 200 άτομα που σκέφτονταν να χωρίσουν ή να πάρουν διαζύγιο.

Περίπου οι μισοί από αυτούς τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονται, εξίσου, περισσότερο διατεθειμένοι να παραμείνουν στην ταραγμένη σχέση. Αυτό είναι λογικό – η αδράνεια είναι ισχυρή. Το να μείνετε συχνά απαιτεί τη λιγότερη προσπάθεια.

Ωστόσο, τα ίδια ακριβώς άτομα είχαν ταυτόχρονα μια τάση άνω του μέσου όρου να φύγουν, που σημαίνει ότι βαθμολόγησαν τους εαυτούς τους ότι τείνουν να χωρίσουν. Βλέπετε το πρόβλημα; Οι συμμετέχοντες είχαν κίνητρο να μείνουν με τον σύντροφό τους την ίδια στιγμή που είχαν κίνητρο να τελειώσουν τα πράγματα. Και αυτή η αμφιθυμία ήταν πολύ συνηθισμένη.

σημάδια
Jacob Wackerhausen/ IStock

Αυτές οι αμφιβολίες για τη σχέση είναι τόσο συχνές και οι άνθρωποι συχνά έρχονται σε σύγκρουση σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν είναι αυτό που καθιστά αυτό το είδος έρευνας δυνητικά χρήσιμο. Δίνει μια τάξη στο χάος, βοηθώντας να προσδιορίσουμε τι είναι πιο σημαντικό.

Οι αποφάσεις για τις σχέσεις σπάνια είναι τόσο σαφείς όσο «να μείνω ή να φύγω;» Αντίθετα, οι άνθρωποι βιώνουν λεπτές αλλαγές στη δέσμευσή τους που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Τι συμβάλλει σε αυτές τις διαφορές στη δέσμευση;

Οι ερευνητές σχέσεων Laura Machia και Brian Ogolsky προσπάθησαν να το ανακαλύψουν παίρνοντας συνεντεύξεις από συμμετέχοντες σε σταθερές σχέσεις. Σε κάθε μία από τις οκτώ μηνιαίες συνεντεύξεις, 464 συμμετέχοντες δήλωσαν πόσο σοβαρή ήταν η σχέση τους αξιολογώντας πόσο πιθανό ήταν να παντρευτούν τον τωρινό τους σύντροφο – «0% αν ήταν βέβαιοι ότι δεν θα παντρεύονταν ποτέ τον σύντροφό τους ή δεν σκέφτηκαν ποτέ τον γάμο και 100 % αν ήταν σίγουροι ότι θα παντρεύονταν τον σύντροφό τους στο μέλλον.» Κάθε φορά που το ποσοστό της «δέσμευσής τους στον γάμο» μεταβαλλόταν από τη μια συνέντευξη στην άλλη, οι ερευνητές ρωτούσαν γιατί.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν πολλούς λόγους για τις διακυμάνσεις των δεσμεύσεων – 13.598, για την ακρίβεια. Οι ερευνητές τα απέσπασαν σε 14 βασικά θέματα. Οι λόγοι με τη μεγαλύτερη επιρροή ήταν οι θετικοί και αρνητικοί χαρακτηρισμοί του συντρόφου και της σχέσης. Αυτές περιελάμβαναν άμεσες δηλώσεις για τον σύντροφο – όπως «ήταν διασκεδαστικός, ευγενικός και ευγενικός» – ή γι’ αυτούς ως ζευγάρι – όπως «αποχωρίζαμε». Όπως θα περίμενε κανείς, οι θετικές δηλώσεις σχετίζονταν περισσότερο με αυξημένη δέσμευση, ενώ οι αρνητικές δηλώσεις συσχετίστηκαν με μειώσεις.

Ο επόμενος λόγος που αναφέρθηκε περισσότερο ήταν οι περιστάσεις – απρόβλεπτα γεγονότα ή εμπειρίες όπως η απώλεια εργασίας, ένας σύντροφος να αρρωστήσει ή να χρειαστεί να μετακομίσει. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το είδος αλλαγής ζωής θα μπορούσε είτε να αυξήσει είτε να μειώσει τη δέσμευση ενός ατόμου στη σχέση. Αυτό το εύρημα αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι τα γεγονότα από μόνα τους – ας πούμε, μια παγκόσμια πανδημία – δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας για τη μοίρα μιας σχέσης. Η υπάρχουσα δυναμική ενός ζευγαριού παίζει επίσης μεγάλο ρόλο.

σημάδια
praetorianphoto/ IStock

Από όλους τους πιθανούς λόγους που ώθησαν τους ανθρώπους προς τα πάνω ή προς τα κάτω στην κλίμακα δέσμευσης, υπήρχε ένας που ξεχώριζε ότι στην πραγματικότητα προέβλεψε εάν ένα ζευγάρι θα χώριζε: η απάτη. Όσο κι αν άλλοι παράγοντες έκαναν τους ανθρώπους να αισθάνονται περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο του γάμου, η εμπλοκή με έναν άλλο σύντροφο ραντεβού ήταν ο μόνος πραγματικός δολοφόνος των σχέσεων.

Από την άλλη κατεύθυνση, η μελέτη εντόπισε επίσης έναν παράγοντα που αύξησε τη δέσμευση και ώθησε τις σχέσεις πιο κοντά στον γάμο: τη θετική αποκάλυψη. Αυτό αποκαλούν οι ψυχολόγοι όταν μοιράζεστε πληροφορίες μεταξύ σας που ενθαρρύνουν θετικά συναισθήματα, τα οποία με τη σειρά τους υποστηρίζουν τη σχέση σας. Σκεφτείτε να ανταλλάξετε ιστορίες για την παιδική σας ηλικία, να γνωριστείτε σε βαθύτερο επίπεδο ή να μοιραστείτε καλά νέα. Αυτού του είδους οι αποκαλύψεις ενισχύουν τις σχέσεις.

Οι σχέσεις είναι περίπλοκες και κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι επιφυλάσσει το μέλλον. Είναι δύσκολο να ξέρεις ποια είναι η καλύτερη απόφαση αν σκέφτεσαι αν θα μείνεις με έναν σύντροφο ή θα προχωρήσεις. Οι καλύτερες σχέσεις έχουν τα προβλήματά τους, ενώ οι χειρότερες έχουν ακόμα τις αρετές τους. Αν και δεν θέλετε να κολλήσετε με έναν απαίσιο σύντροφο, δεν θέλετε επίσης να είστε άσκοπα σκληροί σε αυτό που θα μπορούσε να είναι μια υπέροχη σχέση. Ίσως το να γνωρίζετε τι θεωρούν οι άλλοι σημαντικοί παράγοντες μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τη δική σας καλύτερη επιλογή.

Photo Credits: skynesher/ IStock

Διαβάστε επίσης:

Friends with benefits: Ένας ψυχοθεραπευτής σχέσεων αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν το δοκιμάσετε

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet