Υπάρχουν πολλά είδη σεξουαλικών καταστάσεων στις οποίες μπορεί να μπουν οι άνθρωποι – από αφοσιωμένες μονογαμικές σχέσεις μέχρι σχέσεις μιας νύχτας. Αλλά οι καταστάσεις, κατά τις οποίες οι φίλοι κάνουν σεξ – γνωστό ως friends with benefits- συχνά εξακολουθούν να θεωρούνται αμφιλεγόμενες, ίσως λόγω της πιθανότητας να ραγίσουν την καρδιά ενός εκ των δύο.

Συνήθως, οι σχέσεις αυτές περιλαμβάνουν δύο άτομα που εμπλέκονται σε περιστασιακές σεξουαλικές δραστηριότητες χωρίς τις προσδοκίες και τους περιορισμούς που συχνά συνδέονται με τις ρομαντικές σχέσεις. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες σχέσεις υπάρχει συχνά η κατανόηση ότι η κατάσταση είναι αόριστη και ότι η φιλία μπορεί να ξαναρχίσει ή να συνεχιστεί ακόμα και αν η ερωτική σχέση τελειώσει.

Η αναγνώριση της προτίμησης της σχέσης σας είναι το κλειδί για να κατανοήσετε εάν το FWB μπορεί να λειτουργήσει για εσάς ή όχι. Εάν προσπαθείτε να αποφασίσετε αν είναι για εσάς, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πώς προσεγγίζετε τη δέσμευση. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, αν έχετε έντονη κλίση προς αποκλειστικές σχέσεις.

Η έρευνα δείχνει ότι μερικοί άνθρωποι κλίνουν προς μια αφοσιωμένη μονογαμική σχέση, ενώ άλλοι αισθάνονται άνετα με διευθετήσεις σε όλο το φάσμα των περιστασιακών και μη δεσμευτικών τύπων διευθετήσεων.

Τα οφέλη σε αυτές τις σχέσεις

Ένα από τα κύρια προνόμια είναι ότι το σεξ με φίλους δίνει στους ανθρώπους σεξουαλική ελευθερία, χωρίς τους περιορισμούς μιας μονογαμικής ρομαντικής συνεργασίας. Είναι σαν να έχεις έναν έμπιστο σύντροφο για να πειραματιστείς και να απολαύσεις τακτικό συναινετικό σεξ, αλλά με μεγαλύτερη συναισθηματική ανεξαρτησία.

Οι σχέσεις αυτές δίνουν στους εμπλεκώμενους το χώρο και το χρόνο να εξερευνήσουν διαφορετικά στυλ σχέσης, καθώς οι άνθρωποι περνούν από διαφορετικά στάδια στη ζωή τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να περνάει από μια φάση, όπου θέλει κάτι περισσότερο από μια βραδιά, αλλά δεν είναι αρκετά έτοιμο για μια μακροπρόθεσμη δέσμευση.

Οι σχέσεις με φίλους μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσουν τις νεότερες γυναίκες να καλύψουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες με τρόπο παρόμοιο με την ικανότητα των ανδρών να το κάνουν μέσω περιστασιακών εφάπαξ συναντήσεων. Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι είναι πιο πιθανό να ικανοποιηθούν οι σεξουαλικές τους ανάγκες σε μια τέτοια σχέση παρά σε μια σύνδεση.

friends
Giulio Fornasar/IStock

Τα μειονεκτήματα

Το άλμα σε μια τέτοια σχέση ενέχει και κινδύνους. Μπορεί να καταλήξεις να χάσεις τη φιλία. Ίσως το ένα άτομο να ελπίζει σε κάτι περισσότερο από έναν περιστασιακό σύνδεσμο, ενώ το άλλο άτομο θέλει να κρατήσει τα πράγματα απλά και φυσικά. Το άτομο που θέλει μια βαθύτερη σχέση μπορεί να αποφύγει να κουνήσει τη βάρκα από φόβο ότι η συμφωνία θα τελειώσει αν πει την αλήθεια. Αυτά τα άνισα συναισθήματα μπορεί να καταλήξουν να προκαλέσουν στενοχώρια.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί σκόπιμα να δώσουν στο FWB τους την ιδέα ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε δέσμευση, ώστε να αποκτήσουν οικειότητα όπως θέλουν. Ακολουθούν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι η άλλη πλευρά δεν έχει και τόσο αγαθές προθέσεις:

  • εξαναγκάζοντάς σας σε σεξουαλικές πράξεις στις οποίες δεν έχετε εκφράσει απροθυμία να συμμετάσχετε
  • αρνείται να κάνει ασφαλές σεξ
  • gaslighting (να σας χειραγωγεί ώστε να αμφισβητήσετε τη δική σας λογική ή τις δυνάμεις του συλλογισμού)
  • απροθυμία να διαπραγματευτεί συναισθηματικά όρια

Τι να έχετε υπόψη σας

Καθώς ξοδεύετε περισσότερο χρόνο σε μια τέτοια σχέση, τα συναισθήματα μπορούν να εισχωρήσουν από εκεί που δεν το περιμένεις, κάτι που μπορεί να «χτυπήσει» το ένα άτομο πιο έντονα από το άλλο. Αυτή είναι μια από τις πιο προκλητικές επιπλοκές αυτού του τύπου σχέσης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν αυτού του είδους τις συζητήσεις επειδή μπορεί να φοβούνται ότι ακούγεται ότι παίρνουν τη σχέση πιο σοβαρά από τους άλλους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού βρίσκεστε για να αποφύγετε θέματα ψυχολογικής δυσφορίας, αβεβαιότητας και εκτίμησης.

Δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο κανόνων για το πώς να διευθύνετε μια τέτοια σχέση. Αλλά το να είστε σαφείς με τα συναισθήματα και τα όριά σας και να μπορείτε να διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των παρεξηγήσεων. Αν ανακαλύψετε ότι και οι δύο θέλετε διαφορετικά πράγματα από την κατάσταση, επανεκτιμήστε εάν είναι καιρός να βρείτε μια πιο συμβατή σχέση κάπου αλλού.

Φωτογραφία εξωφύλλου: South_agency/IStock

Διαβάστε επίσης:

4 είδη σχέσης: Κάνε το τεστ και δες που ανήκεις

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet