Σίγουρα κάποια στιγμή έχεις φάει κι εσύ απιστία, έχεις υπάρξει σε σχέση με κάποιον που σε απάτησε – και δεν είσαι η μόνη! Έρευνα του 2018 στην Ολλανδία έδειξε ότι το 18-25% των χρηστών app γνωριμιών, όπως για παράδειγμα το Tinder, βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση. Αυτό αυτόματα σημαίνει πως το ¼ είναι πιθανό να έχουν σχέση και παράλληλα να απατούν. Επιπλέον, το 2020, η εφαρμογή Ashley Madison, το δίκτυο γνωριμιών για εξωσυζυγικές σχέσεις – ναι, υπάρχει τέτοια εφαρμογή – έφτασε τους 70 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

Προφανώς, δεν χρειαζόμαστε τα στατιστικά να μας πουν ότι οι άνθρωποι απατούν. Όλοι ξέρουν έναν που έχει απατήσει ή τον έχουν απατήσει. Μπορεί να το έχουμε κάνει εμείς οι ίδιοι, ή να το έχουμε πάθει! Και οι λόγοι ποικίλουν: κάποιος μπορεί να αισθάνεται ότι δεν τον εκτιμούν στη σχέση, άλλος ότι οι σεξουαλικές του ανάγκες δεν εκπληρώνονται, άλλος αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανή τη ερωτική του σπίθα, άλλος ψάχνει επιβεβαίωση.

απιστία

Όπως και να’ χει, όταν μάθεις ότι κάποιος σε απάτησε, σε πιάνει μένος. Η ώριμη συμπεριφορά ωστόσο, υποδεικνύει να μην καταδικάζεται αμέσως όποιος απατά, ούτε να μετατρέπεται στο μυαλό μας σε κακό άνθρωπο. Τι γίνεται όμως, όταν αυτή η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται συνεχώς; Και το πιο σημαντικό: τι κάνεις αν βγαίνεις με έναν τέτοιο άνθρωπο και το ανακαλύψεις;

Η απάντηση είναι πως το να βγαίνεις με έναν τύπο που είναι serial cheater είναι εξαντλητικό και επηρεάζει πολύ το μυαλό και την ψυχολογία σου. Η μυστικοπάθεια και το ψέμα μπορούν να σε οδηγήσουν να χάσεις την αυτοεκτίμησή σου, μπορεί και τη λογική σου…

Το ψυχολογικό προφίλ κάποιου που απατά

Η ψυχολόγος Callisto Adams εξηγεί:

« Όταν κάποιος απατά, το κάνει συνήθως λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης, ή λόγω της ανάγκης για συναισθηματική ή σεξουαλική ολοκλήρωση, ή για να βρει έναν μηχανισμό αντιμετώπισης παθογενειών της σχέσης του, ή ψάχνοντας άμυνα λόγω προβλημάτων μέσα σ’ αυτήν, ή ακόμα και λόγω παιδικών τραυμάτων».

Σύμφωνα με την Adams το «κέρατο» είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να υιοθετηθεί στα νεανικά χρόνια του ατόμου, όσο πλάθει ακόμα το χαρακτήρα του. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει σε αυτές τις περιπτώσεις το οικογενειακό περιβάλλον. 

Άλλος λόγος είναι γιατί έχει μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι τίποτε δεν είναι αρκετό. Ουσιαστικά, να το πούμε απλά, έχει το ανικανοποίητο, θεωρεί πως «δικαιούται» να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο! Επίσης, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει σοβαρό θέμα αυτοεκτίμησης, θεωρεί πως οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, γεμίζουν το κενό μέσα του.

απιστία

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αφήσουμε έναν άπιστο σύντροφο;

Τι γίνεται όταν είσαι το άτομο που καταλήγει σε μια τέτοια σχέση αλλά δεν μπορείς να πεις «τέλος»; Πολλοί από μας, ακόμα και μετά το άκουσμα πως μας έχουν απατήσει παραμένουμε στη σχέση! Αυτή η συμπεριφορά έχει αρκετές αιτίες. Αρχικά και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για πρόβλημα αυτοεκτίμησης. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένες συμπεριφορές αλλά για άτομα που έχουν απατήσει πάνω από τρεις φορές. Όταν λοιπόν γνωρίζεις ότι κάποιος σε απατά αλλά παρόλα αυτά συνεχίζεις να είσαι μαζί του, σημαίνει πως κάτι συμβαίνει και με εσένα. Δηλαδή επιλέγεις να παραμείνεις σε μια σχέση που σε πληγώνει συναισθηματικά συνεχώς.

Πολλές φορές εγκλωβιζόμαστε σε μια κατάσταση που μας πληγώνει και ταυτόχρονα μειώνει το εγώ μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο να αισθάνεται εγκλωβισμένο μέσα στη σχέση και να μην μπορεί εύκολα να αποχωρήσει. Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου κάπου εδώ πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό που θα σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις.

Γιατί οι άνθρωποι που απατούν συνεχώς, δεν επιλέγουν να κάνουν ανοιχτές σχέσεις;

Έλα ντε; Είναι να αναρωτιέται κανείς! Η Adams αναφέρει πως το ψυχολογικό προφίλ ενός ανθρώπου που απατά δεν είναι πάντα συμβατό με την πολυγαμία: με απλά λόγια δεν θέλουν απλά να εμπλέκονται σε πολλές σχέσεις χαλαρά, θέλουν αφοσίωση και έλεγχο σε κάθε σύντροφο: «Στην πολυγαμία, οι πολλαπλές σχέσεις επιτρέπονται και στα δύο μέλη. Όταν απατάς σε μια μονογαμική σχέση συνήθως έχεις την απαίτηση από τον άλλο να είναι πιστός»…

Διαβάστε επίσης:

Η κοινωνική ντροπή του Sex shopping

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet