Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα,
γι’ αυτό η ζωή μου εδόθη.
Στην άχαρη ζωή την ανεκπλήρωτη
μένα η ζωή πληρώθη.
Μόνο γιατί μ’ αγάπησες γεννήθηκα.

Μαρία Πολυδούρη

Έγραψε η Μαρία Πολυδούρη το 1928 για τον Κώστα Καρυωτάκη με τον οποίο είχε ζήσει έναν έρωτα μεγάλο κι ανεκπλήρωτο.

Τα πιο σπουδαία έργα έχουν γραφτεί για την αγάπη και τον έρωτα. Στο λεξικό η αγάπη περιγράφεται ως συναίσθημα έντονης στοργής και προσωπικής αφοσίωσης. Στη φιλοσοφία, η αγάπη είναι αρετή που εκπροσωπεί την ανθρώπινη ευγένεια, συμπόνια και στοργή. Όμως τίποτα δεν περιέγραψε την αγάπη καλύτερα από την τέχνη. Γιατί η τέχνη δίνει σώμα και πνοή σε όλα τα αόριστα. Και τίποτε πιο αόριστο ή πιο αληθινό από την αγάπη.

αγάπη

Τι είναι αγάπη

Η πραγματική αγάπη είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Το να αγαπάς πραγματικά σημαίνει να μπορείς να αφήνεις τον άλλον ελεύθερο. Να ζείτε παράλληλα και ταυτόχρονα δεμένα. Η πραγματική αγάπη μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο δύσκολο να το βρεις. Πρέπει να δίνεις στον άλλον την ελευθερία να είναι ο εαυτός του, ο πραγματικός του εαυτός, να μην προσποιείται κάτι άλλο για να σε ευχαριστήσει.

Τι δεν είναι αγάπη

Αγάπη δεν είναι σίγουρα το ψέμα, η απάτη, οι προσβολές, η ψυχολογική και σωματική βία, η φράση «σου υπόσχομαι δεν θα το ξανακάνω». Αγάπη δεν είναι να ορίζεις στον άλλον πως θα συμπεριφέρεται, να του επιβάλλεις τις επιλογές που θα ήθελες να κάνει, ούτε να ορίζεις το μέλλον του ανθρώπου σου «για το καλό του». Αγάπη δεν είναι να τον απομακρύνεις από τον υπόλοιπο κόσμο γιατί είναι «κτήμα σου», ούτε να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα επειδή δεν σε συμφέρει. Η αγάπη δεν πρέπει να εγκλωβίζει ή να φοβίζει. Πρέπει να δημιουργεί χαρά, προσμονή κι ελπίδα.

Όπως έχεις ήδη καταλάβει ή ξέρεις την αγάπη δεν μπορούμε να την ορίσουμε ούτε να τη βάλουμε σε καλούπια. Είναι το συναίσθημα που κινεί τον κόσμο. Υπάρχουμε επειδή αγαπάμε και μπορεί να πάψουμε να υπάρχουμε για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Η αγάπη είναι η πιο γενναία πράξη. Όταν αγαπάς δίνεις τον έλεγχο σε έναν άλλον, που μπορεί να επηρεάσει την σκέψη σου, τη διάθεσή σου, την ημέρα σου ή και τα χρόνια σου. Όπως λέει κι ο Pablo Neruda «Η αγάπη είναι τόσο σύντομη, η λήθη τόσο μεγάλη». Κι αγαπάς και ζεις μέσα από αυτό. Όταν σου το πάρουν τι κάνεις; Το δύσκολο πράγμα είναι να ξεχάσεις, να συνεχίσεις την ζωή σου χωρίς την αγάπη.

Η ίδια λέξη μπορεί να δημιουργήσει εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα. Όταν αγαπάς πετάς, αναπνέεις, είσαι ευτυχής κι όταν αγαπάς τσακίζεσαι, πνίγεσαι, πονάς. Δεν υπάρχει κάτι πιο δυνατό σε αυτόν τον κόσμο και δυστυχώς και ταυτόχρονα ευτυχώς δεν μπορείς να το αποφύγεις. Θα αγαπήσεις και θα σε αγαπήσουν. Και αν στραβώσει χαλάλι ο πόνος. Θα αγαπήσεις πάλι και φτου κι από την αρχή. Γιατί η αγάπη είναι η ζωή.

Γιατί «Σ’ αγαπώ, κι αυτή είναι η αρχή και το τέλος όλων»

Francis Scott Key Fitzgerald.
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet