Η Barbie καθιέρωσε και συνδιαμόρφωσε τα πρότυπα που συνδέονται με την γενική αντίληψη για τις γυναίκες καθώς η διάσημη κούκλα ακολουθούσε πάντα την εποχή της!  Παρότι είναι 62 χρονών, εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στα παιδικά όνειρα!

Πως ξεκίνησε το ταξίδι της διάσημης κούκλας

Η κόρη τής Ruth Handler λάτρευε να παίζει με χάρτινες κούκλες. Τότε ήρθε στη μητέρα της η ιδέα να δημιουργήσει μια πιο ρεαλιστική κούκλα που δεν θα χαλούσε εύκολα και θα είχε ρούχα που της ταιριάζουν, φτιαγμένα ειδικά για αυτή! Η πιο σημαντική λεπτομέρεια ήταν πως η κόρη της έδινε ρόλους ενηλίκων στις κούκλες της κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού! Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘50, οι κούκλες για κορίτσια ήταν αναπαραστάσεις βρεφών! Η Handler εντόπισε έξυπνα το κενό της αγοράς και αποφάσισε με τον άντρα της Eliot -χωρίς αυτός να είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την ιδέα- να δημιουργήσουν μια ενήλικη κούκλα!

Barbie
Ruth Handler

Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της Barbara Millicent Roberts, κατά κόσμον Barbie, μέσα από τα ταξίδια της δημιουργού της! Οι έρευνες και οι δοκιμές για να βγάλει την πιο αγαπημένη κούκλα όλων των εποχών οδήγησαν στη σύσταση της Mattel, που έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο American International Toy Fair, το 1959- κι από τότε οι πωλήσεις ξεπερνούν το 1δις!

Η Barbie και τα κοινωνικά πρότυπα

Τη δεκαετία του ’50, η γυναίκα είχε τελείως διαφορετικό ρόλο από αυτόν που έχει σήμερα. Ήταν υπεύθυνη για “τα του σπιτιού” , δηλαδή το τρίπτυχο άντρας- παιδιά- νοικοκυριό, συν του ότι όφειλε να είναι περιποιημένη και ευχάριστη…  Τα αγόρια είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν για το παιχνίδι τους φιγούρες γιατρών, αστροναυτών, πιλότων, δικηγόρων… μπορούσαν να ονειρευτούν ό,τι ήθελαν, να έχουν όποιο ρόλο επιλέξουν στην κοινωνία. Αντίθετα, ένα κοριτσάκι περιοριζόταν στην κούκλα- μωρό, δηλαδή ο ρόλος του κοριτσιού ήταν της φροντιστή-τροφού!

Barbie

Η Barbie είπε στοπ σε αυτή την τακτική και έκανε τα κορίτσια να ονειρεύονται πως μπορούν να γίνουν τα πάντα. Η Barbie τα έκανε όλα: ήταν γιατρός, πιλότος, στρατιωτικός, κτηνίατρος, καλλιτέχνης, φουρνάρισσα, ναυαγοσώστης, αστροναύτης μέχρι και Πρόεδρος των ΗΠΑ! Ουσιαστικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το παιχνίδι, άλλαξε την κοινωνική αντίληψη για τον ρόλο του παιχνιδιού αλλά και βοήθησε την κοινωνική ωρίμανση και εξέλιξη των κοριτσιών. Έδειξε στα κορίτσια ότι μπορούν κι εκείνα να έχουν φιλοδοξίες για τη ζωή τους. Μέχρι σήμερα η Barbie έχει κυκλοφορήσει σε πάνω από 300 επαγγέλματα!

Η Barbie στο Διάστημα

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος (4-10 Οκτωβρίου), με θέμα «Γυναίκες στο Διάστημα», η Barbie συνεργάστηκε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) θέλοντας να εμπνεύσει τα κορίτσια να ακολουθήσουν καριέρες στις Επιστήμες της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών. Η κούκλα της, Samantha, θα πραγματοποιήσει μια πτήση σε μηδενική βαρύτητα διαθέτοντας παράλληλα εκπαιδευτικό υλικό για τους γονείς και τους δασκάλους. Η Samantha Cristoforetti είναι 44 ετών από την Ιταλία – είναι αεροπόρος, μηχανικός, αστροναύτης και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εκπαίδευση, ενόψει της επόμενης αποστολής της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Απρίλιο του 2022 !  Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιοδείας της, θα αναλάβει το ρόλο του επικεφαλής και σχεδιάζει να πάρει μαζί στην αποστολή την κούκλα της για να συνεχίσει να εμπνέει κορίτσια.

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις της κούκλας θα διατεθούν στην οργάνωση Women In Aerospace συμβάλλοντας στη δημιουργία υποτροφίας Barbie.

Επιπλέον ανυπομονούμε να απολαύσουμε στην μεγάλη οθόνη τον Ryan Gosling και την Margot Robbie ατη νέα ταινία της Barbie!

We are Barbie Girls

Η Barbie βγαίνει πλέον σε όλα τα επαγγέλματα, σε όλες τις βερσιόν και τα μεγέθη: ψηλή, μικροκαμωμένη, με καμπύλες, χωρίς, με αμαξίδιο, ξανθιά, μελαχρινή, με ή χωρίς μαλλιά! Η κούκλα απευθύνεται σε όλα τα παιδιά κι έχει αλλάξει τελείως τον τρόπο που παίζουμε και αντιλαμβανόμαστε το παιχνίδι! Εδώ και 60 χρόνια έχει την μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα από κάθε άλλο παιχνίδι της εποχής της! Η Barbie μας έδειξε πως μπορούμε να γίνουμε τα πάντα, να είμαστε όπως θέλουμε, να φοράμε ότι μας αρέσει και κυρίως να ζούμε με τα δικά μας όνειρα και τους δικούς μας όρους!

Διάβασε επίσης: Barbie x Steampod: Ένα παιχνίδι για… μεγάλα κορίτσια

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet