Tο όνειρό μου; Να κάνω τις γυναίκες πιο ευτυχισμένες και πιο όμορφες!

Christian Dior

Ο Christian Dior γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1905 στην Γκρανβίλ, μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη στις ακτές της Νορμανδίας. Ήταν το δεύτερο από τα 5 παιδιά μιας πλούσιας οικογένειας η οποία είχε μεγάλη βιομηχανία λιπασμάτων και χημικών προϊόντων χλωρίου.

Μια έντονη ανάμνηση που είχε ο Dior και την περιέγραψε γλαφυρά στην αυτοβιογραφία του, Dior by Dior, είναι τα υπέροχα και πολλά λουλούδια της εξοχής. Είχε πάθος με αυτά και διάβαζε φανατικά βοτανολογία. Αυτό του το πάθος το κληρονόμησε από τη μητέρα του και τον επηρέασε πολύ αργότερα και στη δουλειά του. Απολάμβανε να κάθεται στους κήπους και να σχεδιάζει φλοράλ μοτίβα, που θα αποτύπωνε αργότερα στα κεντήματα και τα φορέματά του. Κάποτε διηγήθηκε σε δημοσιογράφο της Figaro ότι σε ηλικία 14 χρονών, σε μια πανήγυρη στην Νορμανδία, μια τσιγγάνα του είχε πει: «Οι γυναίκες θα είναι ευλογία για σένα αγόρι μου, και μέσα απ’ αυτές θα πετύχεις στη ζωή!»

Το 1910, η οικογένεια Dior μετακομίζει στο Παρίσι. Η γαλλική Belle Époque, η περίοδος της τεράστιας οικονομικής και πολιτιστικής άνθισης της χώρας, πνέει τα λοίσθια αλλά αφήνει στον μικρό Κριστιάν μιαν έντονη ανάμνηση της εκρηκτικής της ατμόσφαιρας και μια αισθητική αντίληψη των πραγμάτων που θα επηρεάσει την μετέπειτα δημιουργία του.

Το 1927 και μετά από τεράστια επιμονή του, ο Christian καταφέρνει να πείσει τους δικούς του να τον συνδράμουν οικονομικά στο άνοιγμα μιας γκαλερί – με τη συμφωνία ότι δεν θα αναφέρεται το όνομα Dior στην επωνυμία!  Σε συνεργασία με τον φίλο του, Ζακ Μπονζεάν, δημιουργεί έναν χώρο που στεγάζει έργα καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων, κάποιοι έμελλε να γίνουν οι σπουδαιότεροι ζωγράφοι του 20ου αιώνα: ο Πάμπλο Πικάσο, ο Ανρί Ματίς, ο Σλβαντόρ Νταλί και ο Μαξ Τζέικομπ. 

Dior
Λεπτομερές πορτρέτο του Ντιόρ από τον Paul Strecker, 1928. Pinterest

Η μεγάλη ύφεση

Το 1930 η Ευρώπη κλυδωνίζεται από το τσουνάμι του αμερικανικού κραχ ενώ μια σειρά από τραγικά γεγονότα συμβαίνουν στη ζωή του μεγάλου σχεδιαστή. Ο αδερφός του διαγιγνώσκεται με μια μορφή ανίατης νευρικής ασθένειας και η αγαπημένη του μητέρα πέφτει σε κατάθλιψη και μετά από λίγο πεθαίνει. Ο πατέρας του που είχε επενδύσει τεράστια ποσά σε ακίνητα, βλέπει τώρα εξαιτίας του κραχ την περιουσία του να εξανεμίζεται! Κάπως έτσι οι Dior μένουν πάμπτωχοι και η οικογένεια μετακομίζει πίσω στη Νορμανδία μη μπορώντας να ζήσει στο Παρίσι.

Μετά από λίγο καιρό, ο Christian καταφέρνει να βρει αγοραστή για μερικούς από τους πίνακές του και έτσι βοηθάει την οικογένειά του. Ταυτόχρονα ο φίλος του, ηθοποιός, Ζαν Οζέν του πρότεινε να εκπαιδευτεί στο σχέδιο μόδας. Στη διάρκεια των επόμενων δέκα χρόνων, ο Dior ξεδιπλώνει το εξαιρετικό του ταλέντο ως σχεδιαστής μόδας και εργάζεται σε πολλούς οίκους και μεγάλα περιοδικά μόδας, ώσπου ο μεγάλος μόδιστρος Ρομπέρ Πιγκέ, ο επονομαζόμενος τότε και «πρίγκιπας της μόδας», τον προσλαμβάνει ως σχεδιαστή πλήρους απασχόλησης. Εκεί σχεδίασε τρεις κολεξιόν του οίκου με το περίφημο φόρεμά του, Café Anglais, να γράφει ιστορία! Η καριέρα του διακόπτεται με το ξέσπασμα του 2ου  Παγκοσμίου Πολέμου και ο 34χρονος σχεδιαστής καλείται να καταταγεί…

Dior
Aπό την κολεξιόν Café Anglais. Pinterest

Πόλεμος και υψηλή ραπτική

Ο Dior υπηρέτησε μόνο έναν χρόνο και όταν επέστρεψε στο Παρίσι, η θέση του ως σχεδιαστή είχε δοθεί αλλού. Έτσι συνεργάστηκε με τον Pier Balmain στον Οίκο του Lelong ο οποίος είχε προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους Ναζί, γεγονός που δεν του συγχώρησαν ποτέ οι συμπατριώτες του. Μετά το πέρας του πολέμου, ο Lelong παρουσίασε μια κολεξιόν σχεδιασμένη εξολοκλήρου από τον Dior και τον Balmain. Οι μαθητές του τον είχαν πια ξεπεράσει…  

The New Look

Το 1946 ο μεγιστάνας των υφασμάτων, Μαρσέλ Μπουσάκ προτείνει στον Dior να ξαναδώσει ζωή σε έναν παλιό οίκο μόδας. Ο Christian απορρίπτει την πρόταση γιατί θέλει ο οίκος που θα αναλάβει, να φέρει το δικό του όνομα. Τελικά, ο Μπουσάκ συναινεί στις απαιτήσεις του σχεδιαστή  κι έτσι, στις 16 Δεκεμβρίου του 1946, ανοίγει ο Οίκος Christian Dior! Το 1947 είναι η χρονιά-ορόσημο γι’ αυτόν και το ραντεβού του με την μεγάλη επιτυχία: η κολεξιόν του με τις στρογγυλεμένες της γραμμές, η γνωστή και ως «Κολλεξιόν 8» που τονίζει τις γυναικείες καμπύλες και καλεί τις γυναίκες να γίνουν ελκυστικές και τον ταλαιπωρημένο κόσμο να ζήσει ξανά τον έρωτα και την ομορφιά, περνάει τα σύνορα και δημιουργεί το στάτους Dior σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η αρχισυντάκτρια του Harper’s Bazaar, Κάρμελ Σνόου, γράφει: «Είναι μια πραγματική επανάσταση αγαπητέ Christian ! Τα φορέματά σου είναι το απόλυτο new  look!» Και κάπως έτσι, η κολεξιόν ονομάστηκε New Look! To Νew Look ήταν ακριβό, αντίθετο με τα προπολεμικά trends, με τους φαρδύς ώμους και τα φορτωμένα με λουλούδια και φρούτα, καπέλα. Ο Dior λάνσαρε την απλότητα: στρογγυλεμένοι ώμοι, στενή μέση, φινετσάτες φούστες σε στυλ καμπάνα, καπέλα με  αιχμηρές γραμμές και παπούτσια κομψά και ψηλοτάκουνα.

Αν το ζητούμενο της μόδας ήταν ανέκαθεν να ανανεώνει τη γραμμή της εμφάνισης, ο Dior το πραγματοποίησε σε κάθε καινούργια του κολεξιόν. Κάθε καινούργια κολεξιόν του οίκου Dior αποτελούσε κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός καθώς ο Dior φρόντισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του ανοίγοντας οίκους σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου με μεγαλύτερο «πελάτη» του τις ΗΠΑ όπου «έντυσε» όλο το Χόλυγουντ με τις μεγαλύτερες σταρ να διεκδικούν την αποκλειστικότητα των εμφανίσεων με τις δημιουργίες του! Λέγεται μάλιστα ότι η θρυλική Μάρλεν Ντίτριχ απαιτούσε να ντύνεται με Dior και στις ταινίες της: «No Dior, no Dietrich!”

Το 1957 ο Οίκος Dior αντιπροσωπεύει το 50% των εξαγωγών μόδας της Γαλλίας. Ο δαιμόνιος Christian επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και στον χώρο του αρώματος, των υποδημάτων, της τσάντας και των αξεσουάρ που αποτελούν και σήμερα το όνειρο και την …ένοχη απόλαυση κάθε γυναίκας! Ο Οίκος Dior υπήρξε και είναι μέχρι σήμερα ένας από τους πιο ιστορικούς και σημαντικούς Οίκους Μόδας παγκοσμίως, εκπροσωπώντας την γαλλική φινέτσα, την κλασική αισθητική σε συνδυασμό με την διαρκή ανανέωση.  

Ο Christian Dior πέθανε σε ηλικία μόλις 52 ετών στις 24 Οκτωβρίου του 1957 και οι συνθήκες του θανάτου του δεν είναι απόλυτα σαφείς – μέχρι και σήμερα… Άλλοι λένε πως πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ ψάρευε. Το περιοδικό TIME έγραψε πως έπαθε καρδιακό επεισόδιο ενώ έπαιζε χαρτιά. Τι σημασία έχουν όμως αυτά όταν και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του, ένας μυθικός κόσμος ομορφιάς και πολιτισμού ξαναγεννιέται μπροστά μας!

Dior
Christian dior και Sylvie Circa 1948. Pinterest

Διαβάστε ακόμα: H φαντασμαγορική έκθεση του Thierry Mugler στο Παρίσι κόβει την ανάσα!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet