Είναι από τα πιο απαραίτητα είδη που έχουμε στο νεσεσέρ μας! Είτε μετά τη γυμναστική, μια κουραστική ή μια ζεστή ήμερα και κυρίως μετά το μπάνιο το πρώτο που κάνουμε όλοι είναι να βάλουμε αποσμητικό ή αντιιδρωτικό. H ερώτηση που μας απασχολεί είναι: ποια τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο και ποιες οι διάφορες τους, τι προσφέρει το ένα και τι το άλλο, αλλά και ποιο να επιλέξεις. Εμείς ψάξαμε και μάθαμε τι πρέπει να γνωρίζεις πάνω σε αυτό θέμα που σίγουρα σε αφορά.

αποσμητικό

Ήξερες ότι το σώμα έχει δυο τύπους αδένων: τους αποκρινείς, οι οποίοι υπάρχουν σε μέρη όπως η μασχάλη, η βουβωνική περιοχή και, παραδόξως, στις βλεφαρίδες, και τους ενδοκρινείς αδένες που υπάρχουν σε όλα τα άλλα μέρη και είναι μονίμως ενεργοί, καθώς η δουλειά τους είναι να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Οι αποκρινείς αδένες ανταποκρίνονται ταχύτατα σε καταστάσεις συναισθηματικού στρες, όπως όταν ανεβαίνει η αδρεναλίνη ή όταν κάνεις σεξ και βέβαια, όταν είσαι υπερβολικά πιεσμένος -στη δουλειά ή στην καθημερινή ζωή.

Ποια είναι λοιπόν η διαφορά σε αυτά τα δυο προϊόντα;

Τι είναι τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά;

 • Τα αποσμητικά απλά καλύπτουν τις δυσάρεστες οσμές του ιδρώτα σου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
 • Τα αντιιδρωτικά είναι φτιαγμένα για να μην σε αφήνουν να ιδρώσεις καθόλου! Αυτή τους ακριβώς η ιδιομορφία είναι που κάνει τους ειδικούς να διαφωνούν μεταξύ τους με βασικό σημείο διαφωνίας το αλουμίνιο!

Αλλά πάμε να εξηγήσουμε καλυτέρα:

αποσμητικό

Τι είναι το αποσμητικό;

 • Τα αποσμητικά δεν θα σε εμποδίσουν να ιδρώσεις. Εάν είσαι οκ με το να ιδρώνεις ελάχιστα κάτω από τις μασχάλες σου τότε το αποσμητικό είναι για εσένα! Ουσιαστικά εμποδίζουν τις δυσάρεστες οσμές και όχι τον ιδρώτα!
 • Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν επίσης συστατικά που απορροφούν την υγρασία και/ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων.
 • Το κύριο συστατικό του αποσμητικού είναι το άρωμα, όπου αυτό μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος.

Τι είναι το αντιιδρωτικό;

 • Το αντιιδρωτικό περιέχει: άλατα αλουμινίου, οι κοινές ενώσεις περιλαμβάνουν το χλωροένυδρο αλουμίνιο, το ζιρκόνιο αλουμίνιο και το χλωριούχο αλουμίνιο τα οποία λειτουργούν φράζοντας τους αγωγούς ιδρώτα όταν αναμιγνύονται με σταγονίδια ιδρώτα, αποτρέποντας έτσι την εφίδρωση.
 • Το αλουμίνιο είναι αυτό στο οποίο αντιδρούν οι ειδικοί γιατί έχει συνδεθεί με την νόσο Αλτσχάιμερ.
 • Σίγουρα η ιατρική κοινότητα δηλώνει ότι δεν έχει ακόμα τόσα ισχυρά στοιχεία ότι μπορεί να συνδέεται και εν μέρει να προκαλεί τη νόσο Αλτσάιμερ.
αποσμητικό
Woman in shop chooses deodorant closeup

Ποιο να επιλέξω;

 • Η παραγωγή του ιδρώτα έχει τεράστιες διαφορές από άτομο σε άτομο και από φύλο σε φύλο (οι άνδρες ιδρώνουν τέσσερις φορές περισσότερο από τις γυναίκες).
 • Εάν χρησιμοποιώντας αποσμητικό συνεχίζεις να βρίσκεις κίτρινους λεκέδες στα μπλουζάκια σου, τότε μάλλον πρέπει να το “γυρίσεις” σε αντιιδρωτικό!
 • Τα αποσμητικά είναι εντελώς άκακα για την υγεία σου και δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες όπως με τα αντιιδρωτικά.
 • Αν δεν ιδρώνεις σε υπερβολικό βαθμό και δεν σε ενοχλεί λίγη υγρασία κάτω από τις μασχάλες σου τότε η καλύτερη επιλογή για εσένα είναι το αποσμητικό!
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!