Ο πόνος στις αρθρώσεις, το τράβηγμα των μυών ή η ακαμψία σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος είναι συνηθισμένα. Έχεις παρατηρήσει όμως ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν συνήθως δύο είδη θεραπειών που συμβουλεύουν οι γιατροί; Κάποιοι προτείνουν την αντιμετώπιση με κομπρέσα ζεστή και κάποιοι συβμουλεύουν τη χρήση παγοκύστης στην περιοχή.

Μιλάμε δηλαδή, για δύο εντελώς αντίθετες μεθόδους θεραπείας. Λογικά λοιπόν, αναρωτιέσαι ποια θεραπεία είναι η σωστή; Έχουμε την απάντηση.

Πώς η ζεστή κομπρέσα βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου;

Η εφαρμογή θερμότητας σε μια περιοχή που έχει φλεγμονή θα διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, θα ενθαρρύνει τη ροή του αίματος και θα βοηθήσει στη χαλάρωση των τεντωμένων και πονεμένων μυών.

κομπρέσα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δηλαδή, ανάλογα με τον τύπο του προβλήματος, η θερμοθεραπεία είναι καλύτερη από την κρυοθεραπεία. Για παράδειγμα, για τη θεραπεία των επώδυνων αρθρώσεων και του επίμονου μυϊκού πόνου, οι ζεστές κομπρέσες είναι καλύτερες από τις παγοκύστες. Η θερμότητα πρέπει συνήθως να εφαρμόζεται στην επώδυνη περιοχή για 20 λεπτά, έως και τρεις φορές την ημέρα. Δεν πρέπει να εφαρμόζεται θερμότητα ή ζεστό νερό σε φρέσκο τραυματισμό ή ανοιχτό τραύμα.

Η θερμότητα είναι χρήσιμη για την ανακούφιση:

  • Οστεοαρθρίτιδας
  • Προθέρμανσης των δύσκαμπτων μυών πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα ή άσκηση
  • Διαστρέμματα
  • Ανακούφιση της ενόχλησης στον αυχένα ή την πλάτη, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος της πλάτης.
κομπρέσα
Close-up Of A Woman’s Hand Applying Ice Gel Pack On Her Ankle

Πώς λειτουργεί μια παγοκύστη;

Η ροή του αίματος σε ένα τραυματισμένο σημείο μειώνεται από τις παγοκύστες. Αυτό μειώνει την πιθανότητα οιδήματος και βλάβης των ιστών και μειώνει το ποσοστό φλεγμονής. Επιπλέον, δρα ως τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει τους φλεγμονώδεις ιστούς και να περιορίζει την αποστολή των σημάτων πόνου στον εγκέφαλο.

Μια πρησμένη και επώδυνη άρθρωση ή ένας μυς που πονάει μπορεί να ωφεληθεί από τη χρήση πάγου. Να θυμάσαι ότι μέσα σε 48 ώρες μετά από έναν τραυματισμό λειτουργεί καλύτερα. Η κρύα θεραπεία ή οι παγοκύστες μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις πρόσφατου τραυματισμού ή καταπονήσεων. Αλλά και σε περιπτώσεις οστεοαθρίτιδας, μόνο που συνιστάται στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα να κάνουν μασάζ με πάγο ή να χρησιμοποιούν κρύο επίθεμα για 10 λεπτά και μετά να το αφαιρούν.

Διάβασε ακόμη: Cardio VS Ενδυνάμωση: ποια άσκηση είναι καλύτερη για απώλεια λίπους;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!