Όσο κι αν πονάει, όσο κι αν δεν μας αρέσει, αν ο στόχος σου είναι η απώλεια λίπους, αν θέλεις να συρρικνώσεις τη μέση, ή τους γοφούς σου, εκτός από πολύ συγκεκριμένη διατροφή θα πρέπει να παραμείνεις πιστή και σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Και εδώ μπαίνει το debate για το αν η καρδιαγγειακή άσκηση ή η ασκήσεις ενδυνάμωσης έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Ενώ και τα δύο προγράμματα έχουν πολλά οφέλη για το σώμα, ποια είναι η τελική ετυμηγορία για την απώλεια λίπους;

Αν και οι δύο μορφές άσκησης πρέπει να έχουν το χρόνο τους σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής, για να αποκομίσεις τα οφέλη από αυτό το δυναμικό δίδυμο πρέπει να κάνεις με συνέπεια και τις δύο.

απώλεια λίπους

Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι δύο μέθοδοι προπόνησης αλληλοσυμπληρώνονται. Η cardio λοιπόν και η ασκήσεις ενδυνάμωσης καίνε εξίσου το λίπος, απλά διαφορετικά. Άρα η ερώτηση που θα έπρεπε να κάνουμε είναι ποια μέθοδος προπόνησης καίει περισσότερο λίπος.

Ενώ είναι πιο πιθανό να κάψεις περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας καρδιαγγειακής άσκησης, ο μεταβολισμός πιθανότατα θα παραμείνει σε εγρήγορση που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να καίει θερμίδες για περισσότερο μετά από μια προπόνηση ενδυνάμωσης.

Ο Jeff Cervero, διαιτολόγος και πιστοποιημένος ειδικός ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης με πολλά χρόνια εμπειρίας, το εξηγεί ως εξής: «Γενικά, οι αερόβιες προπονήσεις χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας καίνε περισσότερες θερμίδες από την προπόνηση με βάρη κατά τη διάρκεια της προπόνησης». Από την άλλη πλευρά, η υψηλής έντασης, αναερόβια προπόνηση, όπως η προπόνηση με βάρη, μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και μετά το πέρας της άσκησης εξαιτίας ενός «φαινόμενου μετά το κάψιμο» που ονομάζεται EPOC (Excess post-exercise oxygen consumption) δηλαδή Υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση.

απώλεια λίπους

«Το EPOC αφορά τον αριθμό των θερμίδων που δαπανώνται για να ανακάμψουμε μετά το τέλος ενός προγράμματος άσκησης», λέει ο Cervero. Οι αερόβιες ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως το τζόκινγκ, δεν προκαλούν πολύ EPOC. «Μόλις τελειώσει η προπόνηση, τελειώνει και η θερμιδική δαπάνη. Ενώ, όταν τελειώνει μια υψηλής έντασης, αναερόβια προπόνηση, η δαπάνη θερμίδων συνεχίζεται», λέει ο Cervero. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ χρήσιμη για την καύση λίπους σε ηρεμία.

Άρα τι να κάνουμε αν θέλουμε περισσότερη απώλεια λίπους;

Εάν ο στόχος της φυσικής σου κατάστασης είναι η απώλεια λίπους, ο Cervero συνιστά να ακολουθήσεις έναν συνδυασμό προπόνησης ενδυνάμωσης και καρδιαγγειακής άσκησης. Ο συνδυασμός των δύο (που εκτελείται την ίδια μέρα ή όχι) θα βοηθήσει το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες μετά την προπόνηση ενδυνάμωσης αλλά και να κάψει περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τις ημέρες του cardio.

Αυτός ο συνδυασμός όμως είναι τέλειος και για άλλους λόγους: «Το cardio είναι εξαιρετικό για την υγεία της καρδιάς και βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου», λέει ο Cervero.

απώλεια λίπους

Η προπόνηση ενδυνάμωσης από την άλλη, ειδικά όταν εκτελείται με συνέπεια, βοηθά στη δημιουργία μυϊκής μάζας (και γερών οστών) που μειώνεται με την ηλικία. «Η προπόνηση με βάρη μπορεί να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία και να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της ζωής», προσθέτει. Σε όλα αυτά πρόσθεσε και τα ευεργετικά οφέλη στην ψυχική υγεία, όπως μειωμένο άγχος και κατάθλιψη.

Όποιος κι αν είναι ο στόχος σας λοιπόν, το ιδανικό είναι να μην διαχωρίζεις την cardio από την ενδυνάμωση, για να βιώνεις τα οφέλη και των δύο. Το σημαντικό είναι πάντα ένα: να βρεις μια μέθοδο άσκησης που να σε ιντριγκάρει, να σου αρέσει και να ανταποκρίνεται στους εξατομικευμένους στόχους σου. Έτσι μόνο θα την απολαμβάνεις και θα εξασφαλίσεις ότι δεν θα τα παρατήσεις.

Διάβασε ακόμη: 6 αποτελεσματικοί τρόποι για να καις 500 θερμίδες την ημέρα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet