Μικρά, μεγάλα, σε χωριά ή σε πρωτεύουσες, δημόσια ή ιδιωτικά, τα Μουσεία της χώρας μας σήμερα γιορτάζουν και προσφέρουν ελεύθερη είσοδο! Ξεναγήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές, εργαστήρια, ψηφιακές παρουσιάσεις και μουσικές παραστάσεις είναι κάποιες από τις δράσεις που προσφέρουν στους επισκέπτες τους οι μουσειακοί φορείς με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου.

Το μήνυμα γενικά της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”. Οι εκδηλώσει θα πραγματοποιούνται και μετά τις 18 Μάϊου ανάλογα με το πρόγραμμα του κάθε μουσείου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Κρυφές ιστορίες διασποράς

Είναι παγκόσμια γνωστό ότι σχεδόν τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, αποτέλεσμα της λεηλασίας του μνημείου από τα συνεργεία του Thomas Bruce, λόρδου του Elgin, στις αρχές του 19ου αιώνα. Υπάρχουν, ωστόσο, και μικρότερα θραύσματα αλλά και άλλες αρχαιότητες της Ακρόπολης, που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα ευρωπαϊκά Μουσεία. Πώς, όμως, βρέθηκαν εκεί, ποιές ήταν οι περιπέτειές τους και ποιοί πρωταγωνίστησαν σε αυτές; Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου δίνουν τις απαντήσεις και σας καλούν να ανακαλύψετε μαζί τους τις, όχι και τόσο γνωστές, ιστορίες διασποράς μερικών από τα πιο σημαντικά έργα της Ακρόπολης.

Ημέρα: 18/5. Αγγλικά: 12:00 & 14:00. Ελληνικά: 17:00 & 18:00

Συμμετοχή: Εγγραφές γίνονται την ημέρα της παρουσίασης στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η παρουσίαση θα συνεχιστεί κάθε Κυριακή από 22/5 μέχρι 18/12, στις 11:00 στα αγγλικά και στις 13:00 στα ελληνικά.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού

Οι μικροί μας επισκέπτες ανεβαίνουν στον 3ο όροφο του Μουσείου, στην Αίθουσα του Παρθενώνα. Εκεί τους περιμένουν τα πιο διάσημα, ίσως, γλυπτά του κόσμου! Όμως όχι όλα… Ένα μέρος τους βρίσκεται αλλού… Το πού, το πότε, το πώς και το γιατί θα το ανακαλύψουν μέσα από τις περιπέτειες έξι διάσημων γλυπτών, που περιέχονται στο έντυπο. Στο τέλος τα παιδιά περιγράφουν με ζωγραφιές και λέξεις τα αισθήματα που τους γεννά ο χωρισμός των γλυπτών στις ειδικές σελίδες του εντύπου και τις αφήνουν στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου μετά την ολοκλήρωση της εξερεύνησής τους.

Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές

Στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» το Μουσείο ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, σειρά διαδραστικών εφαρμογών εγκατεστημένων σε οθόνες αφής, που ωστόσο παραμένουν ανενεργές εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Όμως, στις 18 Μαΐου οι οθόνες ανοίγουν για τρεις ώρες και οι αρχαιολόγοι μας θα είναι εκεί για να παρουσιάσουν, για πρώτη φορά, καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, που αναδεικνύουν τις πολύπλευρες πτυχές των εκθεμάτων του Μουσείου, προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους εκθεσιακούς του χώρους και δημιουργούν έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο για μικρούς και μεγάλους.

Ημέρα: 18/5 Ώρες: 11:00 – 14:00

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15,11742 Αθήνα 210 900 09 00

μουσεία

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Τετάρτη 18 Μαΐου

Ξεναγήσεις. Στην πρώτη ενότητα της μόνιμης έκθεσης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου: «Από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό». Όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αγγίζουν τα εκθέματα της ειδικά σχεδιασμένης απτικής διαδρομής για άτομα τυφλά ή μειωμένης όρασης

Ώρες 10.00-11.30, 11.30-13.00 και 18.00-19.30

Απαιτείται δήλωση συμμετοχής (τηλ. 213 213 9507)

Βασ. Σοφίας 22, τηλ. 2132139590

μουσεία

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Πέμπτη 19 Μαΐου

 Όψεις της Μυκηναϊκής θρησκείας. Θεματική περιήγηση στις αίθουσες των Προϊστορικών Συλλογών του Μουσείου

Ώρα 12.00-12.40. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλ. 2132144889- 56

Βασ. Σοφίας 22, τηλ. 2132139590

μουσεία

ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Τετάρτη. 18 Μαΐου

 Ξεναγήσεις από τους επιμελητές του Μουσείου στην έκθεση της μόνιμης συλλογής

Ώρες 12.00, 14.00, 16.00

DJ set στο καφέ από το πρωί. Η μουσική θα συνομιλήσει με τα εκθέματα του Μουσείου. Η εμπειρία της επίσκεψης θα εμπλουτιστεί με ένα DJ set διάρκειας 12 ωρών αφιερωμένο ειδικά στη γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στο ΕΜΣΤ. Αmbient, New Wave, Electro έως Leftfield, Experimental και παραδοσιακή μουσική θα εναλλάσσονται σε ένα απρόβλεπτο ηχητικό κολάζ μουσικών εκπλήξεων.

Βίλες και καταλήψεις

Ματιές στην καλλιτεχνική κοινότητα. Σειρά προβολών φιλμ και βίντεο, τα οποία καταγράφουν καλλιτεχνικά συμβάντα. Είναι αποτέλεσμα καλλιτεχνικών πειραματισμών αναγνωρισμένων δημιουργών.

Ώρες 14.00, 18.00, 20.00

Σάββατο 21 Μαΐου

Εργαστήριο «Ψηφιακοί θησαυροί»

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για εφήβους στο φάσμα του αυτισμού, σε συνεργασία με τον οργανισμό The Happy Act. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 12-22 ετών.

Ώρα: 11.30-13.00

Δήλωση συμμετοχής στο [email protected]

Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ), τηλ.2111019036

μουσεία

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Δευτέρα 16 – Πέμπτη 19 Μαΐου

Μουσείο και Τάξη σε ζωντανή σύνδεση! Διαδραστικό online εκπαιδευτικό πρόγραμμα για απομακρυσμένα σχολεία. Για πρώτη φορά το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη προσφέρει σε απομακρυσμένα σχολεία της ελληνικής περιφέρειας ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για ζωντανή σύνδεση. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι μαθητές μιας σχολικής τάξης θα έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στη Νεοελληνική Συλλογή. Θα παρατηρήσουν τα εκθέματα, θα εκφράσουν απορίες, θα μοιραστούν με τους ανθρώπους του Μουσείου εντυπώσεις και συναισθήματα

Ώρα: 10.30

Δήλωση συμμετοχής στο [email protected]

Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, τηλ. 210 3671043

μουσεία

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ

Σάββατο 21 Μαΐου

Κλιματική αλλαγή και εμείς. Η νέα μόνιμη έκθεση του ΜΓΦΙ που στεγάζεται στο κτήριο του Κέντρου ΓΑΙΑ είναι η μοναδική διαδραστική έκθεση στην Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή

Ώρα: 10.00

Έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο»

Με εικονική πραγματικότητα, νέες τεχνολογίες, διαδραστικά εκθέματα και πολυμεσικές εφαρμογές ενημερωνόμαστε, με την έκθεση αυτή, για το πώς μπορούμε να προστατευθούμε και εξοικειωνόμαστε με το φυσικό αυτό φαινόμενο

Ώρα: 10.00

Γωνιά του επισκέπτη στην έκθεση Φυσικής Ιστορίας. Τα εκθέματα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας γίνονται «πύλες» σε έναν multimedia κόσμο, όπου οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να μελετήσουν για πρώτη φορά πολύτιμο ψηφιακό υλικό, προερχόμενο από πηγές εντός και εκτός Μουσείου

Ώρα: 10.00

Λεβίδου 13 & Όθωνος 100, Κηφισιά, τηλ. 210 8015870

Αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ

μουσεία
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet