Κύπριος ηθοποιός με σημαντική πορεία στο θέατρο, ο Προκόπης Αγαθοκλέους ανέλαβε φέτος έναν από τους πιο δύσκολους και ταυτόχρονα σημαντικούς ρόλους που θα κληθεί να παίξει στην καριέρα του. Κι όπως εξομολογείται, η προσέγγιση μιας προσωπικότητας όπως αυτή του Αγίου Παϊσίου, τον οποίο θα ενσαρκώσει στη βιογραφική σειρά που υπογράφει το Ινστιτούτο Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός και θα δούμε στο MEGA, είναι μια πρόκληση, που τον έφερε αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό.

ηθοποιός

Από τη Νιόβη Καραπιπέρη

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε όταν σας έγινε η πρόταση για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά που σκηνοθετεί ο Στάμος Τσάμης και γράφει ο Γιώργος Τσιάκκα

Σκέφτηκα πως πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση. Με τον Γιώργο Τσιάκκα και τον Στάμο Τσάμη είχα μια πολύ όμορφη συνεργασία και η συνύπαρξή μας σε αυτό το πρότζεκτ ήταν εποικοδομητική και δημιουργική από κάθε άποψη, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σε ένα ρόλο όπως αυτός του Αγίου Παϊσίου;

Να αποδοθεί όσο το δυνατό καθαρότερα η πνευματική διαύγεια ενός ανθρώπου που λάτρεψε με όλο του το είναι το Θεό, προσφέροντας με πλήρη ανιδιοτέλεια και θυσιαστική αγάπη τα πάντα στον πλησίον του. Αυτό, όπως μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε, απέχει πολύ από τα δικά μας κοινωνικά δεδομένα και το σύγχρονο τρόπο ζωής, ο οποίος θα μπορούσε εύκολα να πει κανείς πως μοιάζει με μια κατρακύλα στην εποχή της βαρβαρότητας.

Γνωρίζατε από πριν πράγματα για τη ζωή και το έργο του Αγίου ή χρειάστηκε να κάνετε έρευνα από την αρχή;

Γνώριζα πολύ λίγα πράγματα, κυρίως την ύπαρξή του και τη λατρεία γύρω από το όνομά του. Χρειάστηκε να διαβάσω βιογραφίες, δικά του κείμενα, να επισκεφθώ τους τόπους που έζησε και περπάτησε και να μιλήσω με πατέρες και ανθρώπους που τον γνώρισαν ή τον συναναστράφηκαν, για να καταλάβω πως πρόκειται για το άκρον άωτον της ταπείνωσης και της απλότητας. 

Για έναν άνθρωπο που έδινε περισσότερα χρήματα στο βοηθό του όταν εργαζόταν ως ξυλουργός, επειδή, όπως έλεγε, είχε παιδιά και περισσότερες ανάγκες, και για έναν καλόγηρο που, όταν έφτασε στο Σινά και αντίκρισε ξυπόλυτους τους Βεδουίνους, έβγαλε τα παπούτσια του από ντροπή. Και υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα και μαρτυρίες. Κάθε πληροφορία που βρήκα ή έλαβα κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν πολύ χρήσιμη.

Πώς προσεγγίσατε το ρόλο;

Όπως ακριβώς θέλω να πιστεύω πως προσεγγίζω κάθε ρόλο που μου ανατίθεται: με πάθος και μπόλικη περιέργεια. Ενώ στην αρχή αισθάνθηκα πίεση και άγχος λόγω του μεγέθους και της ιδιαιτερότητας μια τέτοιας βιογραφίας, κατά τη διάρκεια της μελέτης και με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Στάμου Τσάμη καθώς και του σεναριογράφου της σειράς Γιώργου Τσιάκκα, ένιωθα όλο και πιο οικεία ως προς την αναγνώριση του ρόλου.   

Μπορεί ένας ηθοποιός να βρει κοινά στοιχεία με έναν τέτοιο χαρακτήρα ή να βάλει κάποια δικά του στο ρόλο;

Αναπόφευκτα, αφού πρόκειται για ερμηνευτική απόδοση ενός χαρακτήρα, ο ηθοποιός, όπως κάθε άνθρωπος, κουβαλά πάντα μια υποκειμενικότητα, η οποία βγαίνει και στο ρόλο. Όμως, στο τέλος της ημέρας, αυτό που ενδιαφέρει όλους είναι η μεγαλύτερη δυνατή απόδοση των στοιχείων του προσώπου που υποδύεσαι. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια βιογραφική προσέγγιση, όταν έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με ένα υπαρκτό πρόσωπο που ενέπνευσε με τη ζωή και τις πράξεις του εκατομμύρια ανθρώπους. Άρα, είτε υπάρχουν είτε όχι κοινά στοιχεία μεταξύ ηθοποιού και ρόλου, αυτό που στο τέλος έχει σημασία είναι ο ρόλος και η ενσάρκωσή του.

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα του Αγίου νιώσατε πιο κοντά σε εσάς και ποια είναι τελείως ξένα;

Πιο κοντά μου ένιωσα την αγάπη του Αγίου για τη φύση και τα ζώα, την άοκνη και αέναη κίνησή του, την ευχάριστη και γενναιόδωρη διάθεσή του απέναντι στους άλλους. Στα πολύ βασικά όμως, όπως η δύναμη της ψυχής του, η υπομονή, η ανεξάντλητη θυσιαστική του αγάπη, η διάκριση, η ταπείνωση και η απλότητα, δεν νομίζω ότι μπορώ να πλησιάσω ποτέ το μέγεθός τους. Όμως, είναι αρετές για τις οποίες αξίζει κανείς να παλέψει, αφού με αυτές στη «φαρέτρα» του πιστεύω πως ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει πολλά καλά.

Διάβασε τη συνέχεια της συνέντευξης στο hello.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet