ΟΚ, ομολογώ ότι όταν πριν λίγο καιρό ξεκίνησα να βλέπω τη σειρά, στα πρώτα δέκα με είκοσι λεπτά ήθελα να κλείσω την τηλεόραση. Αρχικά γιατί ήταν στα κορεάτικα και με ξένιζε ο ήχος της γλώσσας αποσπώντας μου την προσοχή. Έπειτα επειδή ο πρωταγωνιστής είναι ένας αποτυχημένος πατέρας που κάνει τα πάντα για την ευτυχία του παιδιού του – εκτός από το να του αφιερώνει λίγο χρόνο. Προσωπικά δεν αντέχω το σπλάτερ ιδιαίτερα, αλλά η σειρά δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό.

H βίαιη κορεάτικη σειρά των 9 επεισοδίων χτύπησε νεύρο στην ποπ κουλτούρα παρουσιάζοντας μιαν αρρωστημένη και σκοτεινή πτυχή αγαπημένων παιδικών παιχνιδιών όπως το “κόκκινο φως- πράσινο φως”, κάτι αντίστοιχο με τα «αγαλματάκια ακούνητα αμίλητα αγέλαστα». Εάν κουνηθείς πέθανες, κυριολεκτικά. Όποιος κερδίσει παίρνει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό.

Εάν ακόμα το σκέφτεσαι, έχεις 6 λόγους που θα σε πείσουν ότι το Squid Game είναι πολλά περισσότερα πράγματα από μια βίαιη σειρά!

  1. Πλοκή που σπάει κόκαλα

456 άνθρωποι που είναι εθισμένοι είτε στον τζόγο, είτε στα ναρκωτικά και χρωστάνε παντού, έλαβαν κάποιες μυστήριες κάρτες με έναν αριθμό. Ουσιαστικά ήταν η πρόσκλησή τους να συμμετάσχουν στο παιχνίδι Fun Fact. Αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να παίξουν 6 παιδικά παιχνίδια. Ακούγεται εύκολο. Είναι; Όχι τόσο, καθώς εάν χάσεις στο παιχνίδι, χάνεις αυτόματα και με συνοπτικές διαδικασίες τη ζωή σου. Από τους 456 μπορεί να κερδίσει μόνο ένας. Η υπόθεση μοιάζει απλή αλλά οι συμβολισμοί και τα μηνύματα είναι φανερά σε όλη τη διάρκεια της σειράς. Υποτίθεται ότι η βασική ιδέα είναι να αναπαραστήσει τον άγριο ανταγωνισμό του καπιταλισμού.

2. Το αιώνιο δίλημμα: Χρήμα vs άνθρωπος

Έχει τεράστιο ενδιαφέρον το πώς αντέδρασαν οι άνθρωποι στο ξεκίνημα του παιχνιδιού, όπου λειτουργούσαν με βάση τις αξίες της κοινωνίας στην οποία ζουν. Όλο αυτό ξαφνικά αλλάζει όταν διακυβεύεται η ζωή αλλά και πολύ χρήμα! Η σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης παρουσιάζεται σε όλο της το μεγαλείο. Το πως αντιδρά ένας άνθρωπος σε καταστάσεις όπου τον περιβάλλουν άνθρωποι που δεν εμπιστεύεται. Τους έχει δοθεί η επιλογή να ψηφίσουν και εάν η πλειοψηφία επιθυμεί να σταματήσει το παιχνίδι, αυτό και γίνεται. Δείχνει λοιπόν τη δύναμη που έχει η ανθρώπινη απληστία. Ενωμένοι οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να αντισταθούν είτε στα παιχνίδια είτε ευρύτερα στον καπιταλισμό, αλλά δεν το κάνουν- από επιλογή.

3. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι μια ταινία μόνη τους

Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες έχει να μοιραστεί και μια διαφορετική ιστορία η οποία είναι και ο λόγος που οδηγήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό το βίαιο παιχνίδι. Οι επί μέρους χαρακτήρες διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και διατηρούν το ενδιαφέρον στην πλοκή. Όλοι έχουν έναν συγκεκριμένο ρόλο να παίξουν στην τελική έκβαση του παιχνιδιού. Θα τους αγαπήσεις ή θα τους μισήσεις και δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο! Βέβαια, μην δεθείτε και πολύ!

4. Η τέχνη των συναισθημάτων

Αυτή η σειρά σε κάνει να νιώθεις και να ταυτίζεσαι. Φιλίες, πόνος, προδοσία, εμπιστοσύνη, θυσίες, τραύματα, αγώνες, προσπάθεια, φόβος, απελπισία, πανικός, μοναξιά. Στην μικρή, αιματηρή κοινωνία που έχουν φτιάξει οι διαγωνιζόμενοι, βλέπουμε ομαδική δουλειά, συνεργασία, συντροφικότητα, μισογυνισμό, εγωισμό ή όχι – το να πιστεύεις στο ανθρώπινο είδος ακόμα κι όταν όλα σε οδηγούν στο αντίθετο.

5. Το μυστήριο.

Όλοι λατρεύουμε τις σειρές με μυστήριο και ανατροπές. Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτά τα παιχνίδια; Ποιος νους συνέλαβε αυτή την ιδέα; Ποιος συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες για τους συμμετέχοντες; Ποιος παρακολουθεί τα πάντα; Ποιοι δέχτηκαν να ελέγχουν την πρόοδο των παιχνιδιών; Όλα αυτά (και άλλα) θα τα μάθεις στη σειρά!

6. Θα επιβίωνες το Squid Game?

Αυτό είναι και το ωραίο της σειράς. Να σε κάνει να σκεφτείς εάν εσύ θα μπορούσε να επιβιώσεις μέχρι το τέλος των παιχνιδιών ή αν θα σε πρόδιδε το σώμα, το μυαλό ή η ηθική σου. Ενώ στο τέλος όταν έχει μείνει ένας εναντίον ενός και αυτός που πρέπει τώρα να σκοτώσει είσαι εσύ! Τι θα έκανες;

Το Squid Game είναι σκοτεινό, βίαιο, ανταγωνιστικό και παρουσιάζει έναν μικρόκοσμο που εξαρτάται από το χρήμα, κινείται με αυτό. Ένας πρέπει πάντα να σηκώνει ανάστημα και να επιλέγει να είναι μέσα από την καρδιά του καλός άνθρωπος. Δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να το κάνουν. Το ερώτημα που μένει: έχεις πρόσκληση! Είσαι μέσα;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet