Η ίντριγκα, οι άγριες συγκρούσεις, οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στις μάχες σώμα με σώμα, ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών και η υψηλή αισθητική του «Gladiator» υπάρχουν και σε αυτήν τη δουλειά του μεγάλου Ρίντλεϊ Σκοτ.

Το «Βασίλειο των Ουρανών» είναι σαφώς μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία. Διαθέτει ένα καλογραμμένο και αρκετά πιστό στα ιστορικά γεγονότα σενάριο, χαρακτήρες που δεν ψυχαναλύονται -τουλάχιστον όχι τόσο όσο οι χολιγουντιανοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες- και βέβαια ένα προϋπολογισμό της τάξεως των 130 εκατομμυρίων δολαρίων που έπιασαν τόπο μέχρι το τελευταίο δολάριο.

TV

Περιπέτεια παραγωγής 2005. Σκηνοθεσία: Ρίντλει Σκοτ

Παίζουν: Ορλάντο Μπλουμ, Λίαμ Νίσον, Τζέρεμι Άιρονς, Έβα Γκριν, Έντουαρντ Νόρτον, Μάικλ Σιν

Υπόθεση: 1184 μ.Χ. Στην Ιερουσαλήμ, οι Χριστιανοί βιώνουν μια επισφαλή συνύπαρξη με τους πολυπληθέστερους Άραβες, ενώ η ιερή πόλη διοικείται από τον ασθενικό βασιλιά Βαλδουίνο και τους συμβούλους του. Πολύ μακριά από κει, σ’ ένα χωριό της Γαλλίας, ζει ένας νεαρός σιδηρουργός ονόματι Μπάλιαν που έχει μόλις χάσει την αγαπημένη του γυναίκα, ενώ κινδυνεύει να χάσει και την πίστη του.

Στο μεταξύ, ο ιππότης Γοδεφρείγος του Ιμπελέν επιστρέφει στην πατρίδα του ώστε να στρατολογήσει νέους μαχητές και να ηγηθεί μιας σταυροφορίας για την υπεράσπιση των Αγίων Τόπων από τα μουσουλμανικά στρατεύματα του Άραβα ηγέτη Σαλαντίν. Ταυτόχρονα, ο γαλαζοαίματος ιππότης αναζητεί και τον νόθο γιο του, που, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι άλλος από τον Μπάλιαν.

Το ιστορικό πλαίσιο του φιλμ είναι ακριβέστατο, όπως και όλα σχεδόν τα ονόματα. Για λόγους μυθοπλασίας, ωστόσο, ο (υπαρκτός) Βαλιάν ντ’ Ιμπερλέν γίνεται σιδεράς με βεβαρημένο παρελθόν, ενώ οι σχέσεις των ηρώων πλάθονται έτσι ώστε να υπάρχουν το απαραίτητο ρομάντζο και η ίντριγκα. Εάν κάτι οφείλει κανείς να καταλογίσει στους συντελεστές είναι οι ελάχιστες αναφορές στις βιαιοπραγίες των σταυροφόρων (υπάρχουν μόνο διάσπαρτες νύξεις), καθώς και η εξιδανίκευση ορισμένων καταστάσεων. Ως γνωστόν, οι περισσότεροι σταυροφόροι ούτε ευγενείς ήταν ούτε αγαθές προθέσεις είχαν. Ήταν όχλος φτωχών και κακοποιών που πίστεψε τον πάπα Ουρβανό το Β΄ και βάλθηκε να σκοτώνει αλλόθρησκους για να κερδίσει μια θέση στο Βασίλειο των Ουρανών.

Τέτοιου είδους «λεπτομέρειες» δεν απασχολούν τον Αμερικανό δημιουργό. Παραδίδει τα χαλινάρια στην εικόνα και στη δράση και φέρνει στις οθόνες ένα έργο τεραστίων διαστάσεων, που επιβεβαιώνει τη φήμη του ως του πιο απαιτητικού και «ατμοσφαιρικού» σκηνοθέτη.

Η καινούργια έκδοση τεσσάρων δίσκων διαφέρει από την παλαιότερη. Η ταινία έχει μεγαλύτερη διάρκεια κατά 50 περίπου λεπτά.

Στην εισαγωγή του ο Ρίντλεϊ Σκοτ εξηγεί ότι δεν πρόσθεσε απλώς σκηνές, αλλά αποκατέστησε μέρη που θεωρούσε ότι έπρεπε να υπάρχουν εξαρχής. Ως εκ τούτου, αυτή είναι η εκδοχή που τον εκφράζει ως σκηνοθέτη.

Διάβασε ακόμα: Oι ταινίες που θα δούμε το Δεκέμβριο στο Netflix

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet