Έτσι ξεκίνησε να απαντάει στις ερωτήσεις των δικαστών η Ιωάννα Παλιοσπύρου: “Προσπάθησα να φερθώ και στους δύο με ευγένεια και δεν ενόχλησα κανέναν τους” συνέχισε. Απέναντί της βρισκόταν η δράστις Έφη Κακαράντζουλα, η οποία έφτασε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών από την πίσω πόρτα.

Από που να αρχίσωΈχω χάσει το αυτί μου, έχω προβλήματα ακοής. Το μάτι μου έχει σωθεί αλλά δεν είναι όπως πριν. Το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου μου έχει μοσχεύματα. Έχω πρόβλημα με το λαιμό μου, δεν μπορώ να στρίψω καθόλου. Έχω πρόβλημα στα χέρια μου, στα δάχτυλα μου. Έχω προβλήματα λειτουργικά τα οποία για να φτάσω σε ένα καλό επίπεδο, όχι όπως πριν, θα χρειαστούν χειρουργεία αποκατάστασης και πάρα πολλά χρόνια, με όλους τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται”. Κι αυτό δεν είναι απλώς μια εκτίμηση. Άλλωστε και επίσημα της έχει αναγνωριστεί 90% αναπηρία.

Στη δίκη ακούστηκαν φρικιαστικές μαρτυρίες που σε κάνουν να ανατριχιάζεις. Ο δικηγόρος της, μάλιστα, αποκάλυψε στην τηλεόραση του Alpha περιστατικά που συνέβησαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπως το σπαρακτικό ξέσπασμα του αδερφού και της μητέρας της Ιωάννας εναντίον της κατηγορουμένης. Αλλά και την ανατριχιαστική στιγμή που η Ιωάννα ήρεμη, σε μια διακοπή του δικαστηρίου πλησίασε την κατηγορουμένη να τη ρωτήσει “γιατί”. Γιατί αυτό το μίσος. “Αφού δεν είναι κανένας τώρα εδώ, γιατί δεν μου λες ποιο είναι το πρόβλημα;” χωρίς να λάβει καμία απάντηση από την κατηγορούμενη. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον δικηγόρο της, νωρίτερα η κατηγορούμενη της είχε πει μπροστά σε κόσμο “Εσύ Ιωάννα, ξέρεις γιατί το έκανα”, με τον κο Ρήγα να αναρωτιέται γιατί δεν της είπε το ίδιο και την ώρα που ήταν μόνες τους.

Τι άλλο θα δυσκολευτούμε να ξεχάσουμε;

Τις στιγμές τρόμου που ένιωσε αυτό το κορίτσι, όπου το δέρμα της έλιωνε πάνω στο πρόσωπό της, όπου είδε το αφτί της να εξαφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά, όπου έτρεχε πανικόβλητη αναζητώντας βοήθεια.

Ότι στην περιοχή που έγινε η επίθεση, το μάρμαρο είναι ακόμα διαβρωμένο, να θυμίζει τι έγινε πριν 8 μήνες. Να θυμίζει σε όλους αυτό που έζησε η Ιωάννα ως εφιάλτη για έναν λόγο που ακόμα δεν έχει δοθεί μια εξήγηση. Μια εξήγηση που ίσως για την ίδια να αποτελούσε μια μορφή ανακούφισης.

Τι λέει η ψυχολόγος και συνεργάτης του TheNotebook

Η ψυχολόγος και συνεργάτης του TheNotebook Έττυ Βαρούχ αφήνει ένα μήνυμα ελπίδας: “Αυτό το έγκλημα έχει ως στόχο το πλήγμα της εικόνας. Είναι σημαντικό ως κοινωνία να μάθουμε να δίνουμε αξία όχι στο τι έχουμε ή στο πώς δείχνουμε. Να εξελιχθούμε, να βρούμε τους τρόπους ώστε να υπάρξει μια κοινωνία τέτοια ώστε να είναι σε θέση η Ιωάννα και η κάθε Ιωάννα να μπορεί να κυκλοφορεί με τις ουλές στο πρόσωπο με το κεφάλι ψηλά χωρίς να είναι δακτυλοδεικτούμενη. Να μάθουμε να δίνουμε περισσότερη σημασία στην ουσία , στο τραύμα και την επούλωση και να προσπερνάμε το φαίνεσθαι. Ίσως έτσι να νιώθαμε και εμείς μια λύτρωση και θα κάναμε και τον κόσμο καλύτερο. Γιατί όλοι έχουμε ουλές. Απλά στους περισσότερους είναι εσωτερικές”.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet