Αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μαίνονται πολλές εμπόλεμες συγκρούεις, με πιο κοντά σε εμας αυτή της Ουκρανίας. Κάθε πόλεμος δεν έχει μόνο τραυματίες και νεκρούς μα και θύματα διωγμών, πείνας, ένδειας, βιασμών. Τους βιασμούς εν καιρώ πολέμου θέλησε να θίξει και η Πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ Angelina Jolie με άρθρο της που δημοσίευσε η εφημερίδα The Guardian.   

«Υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των επιζώντων ή για να αποτρέψει τους δράστες από το να χρησιμοποιήσουν το βιασμό ως όπλο πολέμου σε σχεδόν κάθε νέα σύγκρουση την περασμένη δεκαετία» αναφέρει σε ένα σημείο του άρθρου της.

Σε άλλο σημείο κατηγορεί τις κυβερνήσεις πως δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους: «παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις, δεν έχουμε δει σημαντική, διαρκή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι βαθιά οδυνηρό και απογοητευτικό».

Διαβάστε επίσης: Angelina Jolie: «Γυναίκες του Ιράν σας βλέπουμε»

«Αλλά όταν πρόκειται για δύσκολες επιλογές σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης αυτών των υποσχέσεων, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά. Αντιμετωπίζουμε ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος αρνησικυρίας τους, όπως στην περίπτωση της Συρίας. Αντιμετωπίζουμε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που τίθενται πρώτα, αντιμετωπίζοντας ορισμένες συγκρούσεις ως πιο σημαντικές από άλλες. Και αντιμετωπίζουμε έλλειψη πολιτικής βούλησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των προσπαθειών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στην εμπόλεμη ζώνη, παρά την άμεση σύνδεση με τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Τονίζει πως δεν υπάρχει λόγος για νέες δεσμεύσεις και υποσχέσεις αλλά από πράξεις και συνέπεια: «Δεν αρκεί να ανανεώσουμε τις δεσμεύσεις που ήδη έχουν δοθεί», είπε. «Έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι επαρκείς ή αξιόπιστες. Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης πρέπει να ενσωματώσει τις αλλαγές στον πυρήνα του και να θέσει τις δικές του συστημικές προτεραιότητες, με γνώμονα τις αρχές της ισότητας των φύλων στο επίκεντρο των πολιτικών βοήθειας και διπλωματίας του».

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet