Οι συνεχείς αγώνες στο Ιράν δεν έπαψαν στιγμή παρά τα θύματα που άφηνε πίσω της η αστυνομία ηθών. Κόρες, μάνες, γιοι, έχουν πέσει νεκροί από τις σφαίρες της αστυνομίας η οποία πυροβολούσε αδιακρίτως. Ανάμεσα στα θύματα ήταν η Minoo Majidi, η μητέρα της Roya Piraei, η οποία μετά τα νέα του θανάτου της Mahsa Amini από την αστυνομία ηθών κατέβηκε στους δρόμους να διαδηλώσει. Η Roya, έδωσε μια συγκλονιστική συνέντευξη στην Angelina Jolie για το περιοδικό TIME όπου μίλησε για τον χαμό της μητέρας της αλλά και για τους αγώνες των γυναικών του Ιράν.

«Η μητέρα μου πέθανε στις εξεγέρσεις […] Πίστευε πάντα στην ελευθερία. Μετά τον θάνατο της Mahsa Amini πήγε στις διαδηλώσεις […] Ένας μάρτυρας ήταν κοντά όταν την πυροβόλησαν (η αστυνομία ηθών)»

Η τελευταία πνοή της Masha Amini στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσουν σκληρές συγκρούσεις με γυναίκες να κόβουν απελπισμένες τα μαλλιά τους, να καίνε τις μαντίλες τους και να φωνάζουν «ελευθερία». Η Masha Amini έδωσε άθελά της την τελευταία της πνοή για να διεκδικήσουν τη δική τους οι υπόλοιπες. Να μπορούν να ανεμίσουν τα μαλλιά τους, να μην κινδυνεύουν με λιντσάρισμα και λιθοβολισμό μέχρι θανάτου, να μπορούν να ακούσουν μουσική ελεύθερες, να πάνε μια βόλτα, να πάνε στο σχολείο, να μπορέσουν να σπουδάσουν, να οδηγήσουν αυτοκίνητο και τόσα άλλα που τα θεωρούμε δεδομένα.

Η εξέγερση των Ιρανών κράτησε παραπάνω από δύο μήνες και είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση της αστυνομίας ηθών και την επανεξέταση ορισμένων παραγράφων του συντάγματος.

Ο βαρύς απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται στα 400. Η Roya συγκινημένη είπε πως η μητέρα της τουλάχιστον δεν υπέφερε. Η ίδια μπήκε μέσα στον τάφο της με λυγμούς να την αποχαιρετήσει.

«Είχε γρήγορο θάνατο καθώς την πυροβόλησαν από κοντινή εμβέλεια. Έδωσε τη ζωή της γι αυτά που πίστευε. Έχασα το πιο αγαπημένο μου πρόσωπο. Για αυτό αισθάνομαι ότι σκότωσαν εμένα».

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet