Συμβαίνει στο Ιράν. Υποχρεωτική μαντήλα, αστυνομία ηθών και μια 22χρονη Ιρανή ξυλοκοπημένη και νεκρή…  Η Μαχσά Αμινί ήταν στην ιρανική πρωτεύουσα μαζί με την οικογένειά της όταν την συνέλαβε, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία επειδή δεν κάλυπτε τα μαλλιά της με το χιτζάμπ.

Την συνέλαβε η αστυνομία ηθών, η οποία «ηθικά» την ξυλοκόπησε μέσα στο βαν στη διαδρομή για το αστυνομικό τμήμα, «ηθικά» είπε ψέματα στον αδερφό της που περίμενε επί ματαίω τη Μασχά να βγει, πως υπέστη καρδιακή ανακοπή και εγκεφαλικό και ότι ήταν σε κώμα. Τελικά, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου η Αμινί έφυγε από τη ζωή- ηθικά.

«Δεν πέρασαν ούτε δύο ώρες από τη σύλληψη μέχρι το νοσοκομείο»

«Δεν είχαν περάσει ούτε δύο ώρες από τη σύλληψή της μέχρι τη μεταφορά της στο νοσοκομείο», είχε δηλώσει πριν πεθάνει η αδελφή του ενώ πρόσθεσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Όπως δήλωσε η Αστυνομία, η άτυχη κοπέλα συνελήφθη μαζί με άλλες γυναίκες με σκοπό να τους δοθούν οδηγίες για τη σωστή χρήση του χιτζάμπ και ποιος είναι ο σωστός ενδυματολογικός κώδικας.

Ανακοινώθηκε ότι «Αντιμετώπισε αιφνιδίως καρδιολογικό πρόβλημα και μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο, με τη συνεργασία της αστυνομίας και της υπηρεσίας επειγόντων περιστατικών». Δεν περίμεναν μια γυναίκα που έχει ξυλοκοπηθεί βιαίως να καταρρεύσει και τελικά να χάσει τη ζωή της. Η οικογένειά της δήλωσε πως το νεαρό κορίτσι δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας.

Αυτό που είναι εξαιρετικής σημασίας να καταλάβουμε είναι πως το ακραίο ιρανικό καθεστώς αντιμετωπίζει την γυναίκα ως αντικείμενο και υποχείριο των αντρών. Γίνονται τυπικά δικαστήρια και «έρευνες» από τις ίδιες τις αρχές που διέπραξαν τους φόνους –γιατί περί στυγνών φονικών μιλάμε- στα οποία δεν ανοίγει ρουθούνι, μόνο και μόνο για να μην κοπούν τελείως οι γέφυρες με τη Δύση η οποία δεν αντιδρά σθεναρά απέναντι σε αυτή τη βιαιότητα που αντιτίθεται σε κάθε κύτταρο του δυτικού πολιτισμού.

Ο τραγικός θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί προκάλεσε οργή και διαμαρτυρίες στο Ιράν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που συνεχίζονται. Τουλάχιστον 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, στη διάρκεια των οποίων οι γυναίκες επίσης έκαψαν τις μαντήλες τους και έκοψαν τα μαλλιά τους ως διαμαρτυρία κατά του υποχρεωτικού κώδικα ένδυσης του Ισλάμ. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτές τις διαδηλώσεις.

Η Μαχσά Αμινί δεν είναι η μόνη κοπέλα που είχε τέτοιον φρικτό θάνατο – απλά έτυχε να το μάθουμε. Το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρουν να συνυπάρξουν μέσα στο κλίμα της παγκοσμιοποίηση δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι και πολιτισμοί – μέχρι την τελική σύγκρουσή τους…

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet