Έξι σφαίρες. Η ελευθερία πληρώνεται με αίμα – και στο Ιράν έχει χυθεί μπόλικο…  Άλλη μια νεαρή γυναίκα που έβγαινε για να διαδηλώσει για το δικαίωμά της στη ζωή και για να μην την αντιμετωπίζουν χειρότερα από τα ζώα, έχασε τη ζωή της όταν η αστυνομία τη γάζωσε κυριολεκτικά με έξι σφαίρες. Τώρα βέβαια δεν είπαν πως πέθανε από καρδιά ή εγκεφαλικό… 

Η κοπέλα έχασε τη ζωή της στις διαδηλώσεις στην πόλη Karaj, την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με Ιρανούς δημοσιογράφους και ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις 21 Σεπτεμβρίου χτυπήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, υπέστη τραύματα στην κοιλιά, το λαιμό, την καρδιά και το χέρι και  μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Η ίδια ήταν διάσημη στο Tik Tok και πολύ δημοφιλής στη χώρα της. Ένα από τα viral video της, τη δείχνει να πιάνει τα μαλλιά της και να μπαίνει με θάρρος στη μέση μιας διαδήλωσης. Θέλει θάρρος το να αψηφάς τον θανάσιμο κίνδυνο. Εμείς από μακριά βλέπουμε ένα καταπιεστικό καθεστώς που οδηγεί τους ανθρώπους στον δρόμο. Όταν είσαι εκεί όμως, πρέπει πριν βγεις στον δρόμο και πας στη διαδήλωση, να περάσεις από τον πατέρα σου, τον αδερφό σου, τον άντρα σου, την αστυνομία καταστολής, την αστυνομία ηθών, τους οργισμένους άντρες που δεν το έχουν σε τίποτα να σε λιθοβολήσουν…  Θέλει να είσαι πραγματικά γενναία.

  «Ήταν μόλις 20 ετών», δήλωσε η αδελφή της Hadis στην Alinejad. «Η καρδιά της είχε ραγίσει για την Mahsa Amini. Είπε ότι δεν θα έμενε σιωπηλή. Τη σκότωσαν με έξι σφαίρες». Πόσες οικογένειες θα κλάψουν τα κορίτσια τους και τα αγόρια τους. H Mahsa, η Hadis δεν είναι τα μόνα θύματα. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Rasht, έγινε γνωστό ότι ένας φοιτητής αρχαιολογίας που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, δεν είχε πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη αφού δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στη φυλακή Lakan. Η οικογένειά του λέει πως αφού μαθεύτηκε και μόνο, του παραχώρησαν  το δικαίωμα της  περίθαλψης.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης του Ιράν κάνουν λόγο για 35 νεκρούς ενώ κάποια ανεξάρτητα ρεπορτάζ για πάνω από 130! Στο Ιράν, η αξία των ζωών όσων διαφωνούν είναι μηδαμινή. Οι αρχές δέρνουν, σκοτώνουν, βιάζουν τραυματίζουν χωρίς σταματημό και με τις ευλογίες του «κράτους». Η Mahsa και η Hadis έμειναν για πάντα στην ιστορία… Ελπίζουμε να μην έχασαν τις ζωές τους για το τίποτα…

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Οι συγκλονιστικές εικόνες από την Τεχεράνη που φλέγεται

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!