«Ένας δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Αυτό είναι προνόμιο των γενναίων»

                                                                                                                                       

Γκάντι

Ο  πατήρ Αντώνιος είναι ένας πολύ γενναίος άνθρωπος, πρότυπο όχι μόνο για τα πολλά παιδιά που έχει μεγαλώσει, παρηγορήσει, ή έχει βοηθήσει για να περάσουν στο πανεπιστήμιο – αλλά και για όλους εμάς.

Η Κιβωτός, ως πραγματική Κιβωτός σωτηρίας αυτήν τη φρικτή περίοδο του πολέμου θα ανοίξει την αγκαλιά της στις οικογένειες και τα παιδιά της Ουκρανίας προσφέροντας στέγη, θαλπωρή και  κυρίως αγάπη. Το ίδιο άλλωστε έκανε και το 2015 όταν φιλοξένησε 50 ορφανά παιδάκια από τη Μαριούπολη και το 2016 όταν φιλοξένησε 200 ανήλικα προσφυγόπουλα από τη Συρία!

O ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου υπηρέτησε ως  εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό. Δεν ήταν εύκολη περιοχή αλλά ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό του να καταφέρει να πλησιάσει όσο περισσότερο το ποίμνιό του και κυρίως τα παιδιά- να προσπαθήσει να τα προστατέψει από τις κακοτοπιές, να τα στείλει πίσω στα σχολεία και όχι στις πλατείες που σύχναζαν. Μέσω του μπάσκετ αλλά και της συζήτησης κατάφερε να τα φέρει κοντά του, τους αντιμετώπισε ως ισότιμους: «Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. Μοιράστηκα το σπίτι τους, τη πλατεία και το γήπεδο. Μέσα από τον αθλητισμό και τα πρωταθλήματα βγήκαν τα θετικά τους στοιχεία. Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, όπως αυτά, τι να του πεις;  Ότι ο Χριστός σώζει;  Το ακούει βερεσέ… »

Κιβωτός

Όταν ο κόσμος κατάλαβε τις προθέσεις του, ξεκίνησε να του δίνει από το υστέρημά του. Δασκάλες δίδασκαν παιδιά που χρειάζονταν μαθησιακή βοήθεια κατ’ οίκον, νοικοκυρές μαγείρευαν για τους πιο φτωχούς και μαζί με το φαγητό, τού πήγαιναν και πράγματα που δεν χρειάζονταν πια για να τα μοιράσει εκεί που υπήρχε ανάγκη! Κάπως έτσι γεννήθηκε η Κιβωτός! Ο πατήρ Αντώνιος ήταν τότε 26 ετών!

Το 2018, ο «Ολυμπιονίκης της αγάπης» όπως τον αποκαλούν οι άνθρωποι της Κιβωτού, τιμήθηκε με το Βραβείο του Καλύτερου Ευρωπαίου Πολίτη. Το βραβείο αυτό είναι ένας θεσμός που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 και επιβραβεύει δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών. Για το έτος 2018, απονεμήθηκαν συνολικά  50 βραβεία σε φορείς και πολίτες σε 26 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως Οργανισμός Μέριμνας και Προστασίας για παιδιά και οικογένειες παρακολουθεί τις τραγικές εξελίξεις του πολέμου και τις συνέπειές του στις ζωές των συνανθρώπων μας, και αναλαμβάνει δράση προσφέροντας έμπρακτη στήριξη στα παιδιά που είναι ασυνόδευτα ή ορφανά από τον πόλεμο αλλά και σε κατατρεγμένες οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με βία. 

Το πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών και των ασυνόδευτων παιδιών ξεκίνησε ήδη στην Αθήνα και σύντομα θα επεκταθεί σε Χίο, Βόλο, Πωγωνιανή και Χαλκίδα! Η Κιβωτός θα ανοίξει την αγκαλιά της προσφέροντας σίτιση, φιλοξενία, ρούχα, παιχνίδια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη και εκπαιδευτικά προγράμματα!

Σε αυτή την προσπάθεια του πατρός  Αντωνίου και της Κιβωτού μπορούμε να βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας με τους εξής τρόπους:

  • Κλήση ή SMS “Ουκρανία” στο 19828
  • Καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στο paypal με υποσημείωση “Ουκρανία”:  https://www.kivotostoukosmou.org/el/ipostirikse-mas
  • Συγκέντρωση δωροεπιταγών από σουπερμάρκετ

Σε έναν κόσμο που είναι γεμάτο από αδιαφορία και ανθρώπους που προσπερνούν μπορούμε όλοι να γίνουμε λίγο σαν τον Πατέρα Αντώνιο.

Κιβωτός
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet