Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO) δήλωσε ότι αναμένει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιταχύνει την μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρά την βραχυπρόθεσμη αύξηση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας.

«Είναι σαφές ότι ο πόλεμος αυτός στην Ουκρανία θα επιταχύνει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και επίσης επιταχύνει την πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Πέτερι Τάαλας, ο γενικός γραμματέας του WMO κατά την παρουσίαση μεγάλης έκθεσης του οργανισμού για την ενέργεια.

πόλεμος

«Από κλιματικής απόψεως, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να θεωρηθεί ευλογία», πρόσθεσε. Ο Οργανισμός σημειώνει στην έκθεσή του ότι οι χώρες υστερούν ως προς τις δεσμεύσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας μέχρι στιγμής δεσμευθεί για την ανάπτυξη κάτω του 50% της δυναμικότητας που χρειάζεται μέχρι το 2030 για την εκπλήρωση των στόχων τη συμφωνίας του Παρισιού.

Bέβαια να σημειώσουμε πως κανένας πόλεμος δεν μπορεί να θεωρηθεί ευλογία όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές. Έπειτα ναι μεν ο πόλεμος μπορεί να αναγκάζει την Ευρώπη να στραφεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να εξελίξει τις τεχνολογικές της μεθόδους όμως κάθε πόλεμος αφήνει το οικολογικό του στίγμα. Δυστυχώς τον απολογισμό θα τον κάνουμε στο τέλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ασθένειες: Η καινούρια πραγματικότητα που μας φέρνει η κλιματική αλλαγή

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet