Μπορεί να μην το θυμάσαι αλλά ήταν 2012 όταν ο Τόλης έχασε τη μάχη από μια σπάνια μορφή καρκίνου την Ewing’s sarcoma. Πάλευε δύο χρόνια. Ο Τόλης ήταν πολύ ενεργός στο Twitter, @moloch82 ήταν το διαδικτυακό του όνομα. Και θα μου πεις «πολύ κρίμα, όμως γιατί το αναφέρουμε δέκα χρόνια μετά;». Γιατί ο Τόλης ήξερε από αγάπη. Πολλή αγάπη- και κυρίως ήξερε να τη διοχετεύει και να τη μοιράζεται.

Η σελίδα του στο Twitter ήταν μια καθημερινή υπενθύμιση, ένα χαστούκι, πως η ζωή δεν στα φέρνει πάντα όπως τα θες ή τα έχεις προγραμματίσει. Ξαφνικά εκεί που κάθεσαι το κακό σε βρίσκει και πρέπει να πάρεις τη μητέρα, τον πατέρα, την κοπέλα σου, το αγόρι σου, ή τους φίλους σου και να τους πεις πως ξεκινάει η μάχη- πως έχει καρκίνο. O Απόστολος Γκάνας ήταν πάνω από όλα ένας άνδρας 30 ετών, που αγαπούσε την Κωνσταντινούπολη με πάθος, τα βιβλία και το διάβασμα, το σινεμά…

Στο Twitter δεν είχε ζητήσει ποτέ βοήθεια για τον εαυτό του. Πάντα για τους άλλους. Εξέφραζε απλά τον πόνο του τον σωματικό, τον πόνο τον ψυχικό, την αισιοδοξία και κάποιες σπάνιες στιγμές την απαισιοδοξία του για την υγεία του. Στο blog του, όπου περιέγραφε τις περιπέτειες της υγείας του, με χιούμορ πάνω από όλα, τόλμη και ειλικρίνεια, χωρίς καμία ντροπή ή σεμνοτυφία. Έγραφε φράσεις όπως “Είχες τον πόνο του όγκου φίλε follower, τώρα έχεις και νευροπάθεια από την πλατίνα. Σκάσε και φάε τα χάπια σου.”

“Θα ήθελα οι καρκινοπαθείς να εμφανίζονται στα μέσα πιο ρεαλιστικά” έγραψε κάποτε. Κι ίσως έχει δίκιο. Ίσως έτσι αφυπνιστεί έστω κι ένας και φροντίσει περισσότερο τον εαυτό του.  Και αυτό ήταν που τον έκανε να ξεχωρίζει από πολλούς. Ο Τόλης όπως και άλλοι χρήστες του internet εδώ και χρόνια, που έχουν βρει μέσα από τους ιστότοπους έναν τρόπο να κάνουν νέους φίλους, να μοιράζονται την αγωνία τους και τον πόνο τους, είχαν και έχουν το σθένος να μοιράζονται το “κακό” και το “μυστικό” της αρρώστιας τους. Ο καρκίνος είναι μια αρρώστια που λίγο πολύ έχει αγγίξει όλους μας…όλοι μας έχουν χάσει κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο από αυτήν την ασθένεια που είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι έχουμε δει ανθρώπους μας να «λιώνουν» κυριολεκτικά και να φεύγει η ζωή από μέσα τους.

Ο Τόλης στη ζωή του είχε πολλές αγάπες. Η πιο δυνατή είναι αυτή που είχε για την Μαρία. Το hashtag #TolisLovedMaria έγινε όχι απλά trend στο ελληνικό twitter, αλλά και στο παγκόσμιο…ο Τόλης σίγουρα θα χαμογελάει από κάπου ψηλά, στέλνοντας το ύστατο μήνυμα αγάπης στον άνθρωπο του, την Μαρία.

Η Μαρία δεν τον άφησε στιγμή. Ήταν εκεί σε κάθε στάδιο της αρρώστιας του. Δεν φοβήθηκε και δεν δείλιασε μπροστά στον θάνατο. Τη μάχη με τον καρκίνο δεν τη δίνει μόνο εκείνος που τον έχει αλλά και οι άνθρωποί του. Αυτοί που μένουν εκεί. Πόσες Μαρίες υπάρχουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή που πολεμάνε γενναία για τον άνθρωπό τους; Πόσες Μαρίες είναι μικρές καθημερινές ηρωίδες;

Η προ-τελευταία φράση που έγραψε ο Τόλης στις 15 Σεπτέμβρη ήταν “Καληνύχτα σας! Να χαμογελάτε!”

Έχουμε μια έκφραση στην Ελλάδα «Υγεία και τα υπόλοιπα έρχονται». Εάν έχουμε υγεία όλα τα υπόλοιπα προβλήματα θα βρουν τη λύση τους. και κυρίως να θυμόμαστε πάντα να δίνουμε αγάπη, όπως αυτή του Τόλη για τη Μαρία του.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet