Pretty privilege: λευκή, αδύνατη, σχετικά ψηλή, νέα, χωρίς κάποια αναπηρία. Με λίγα λόγια όμορφη. O όρος pretty privilege αφορά τα πλαστικά «πρότυπα» που τόσο παλεύουμε να καταπολεμήσουμε. Και δυστυχώς, συνεχίζουν να υπάρχουν.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Έχουμε μάθει να θέτουμε προτεραιότητες σαν κοινωνία. Φυσικά είναι δύσκολο να αλλάξεις μια προσηλωμένη στην εμφάνιση, κοινωνία με σοβαρό θέμα στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων.  Είσαι έξυπνος; Αδιάφορο. Δίνεις αγάπη, φροντίδα, είσαι τίμιος, γενναίος; Οκ. Είσαι όμορφος; Τώρα μιλάμε!

Όλοι έχουμε δει τα φίλτρα στο Instagram ή τα TikTok trends. Συμμετρικά χαρακτηριστικά, σαρκώδη χείλη, μεγάλα μάτια, μακριές βλεφαρίδες, μακριά μαλλιά και καμπύλες στα σωστά σημεία, εννοείται, ενώ το στομάχι είναι επίπεδο σα γυψοσανίδα. Και όσοι πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν φυσικά και αντίστοιχα… προνόμια!

pretty

Η ζωή των προνομιούχων pretty privilege

Όσοι ζουν μια ζωή pretty privilege απολαμβάνουν προνόμια που μπορεί συχνά να περάσουν απαρατήρητα. Μερικές φορές μπορεί να είναι δωρεάν ποτά, μια διευκόλυνση στις μεταφορές, την είσοδο σε κάποιο κλαμπ ή ακόμα και μια πόρτα που κάποιος κρατάει ανοιχτή. Αλλά για εκείνους των οποίων οι εμφανίσεις δεν ευθυγραμμίζονται με αυτό που η κοινωνία θεωρεί ελκυστικό, η έλλειψη αυτών των «πράξεων καλής διάθεσης» δημιουργεί μια προφανή ασυμφωνία.

Είμαστε προγραμματισμένοι να αντιλαμβανόμαστε τους όμορφους ανθρώπους ως πιο ενδιαφέροντες, ότι όλα τα έχουν λυμένα στη ζωή τους, ότι το φλατ στομάχι είναι επιτυχία ζωής, ότι είναι πιο αγαπητοί, πιο κοινωνικοί και γενικά πιο εύκολοι στην παρέα.  Αυτό τους δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα στην απασχόληση, στο να κάνουν φίλους και –πολύ απλά– να αντιμετωπίζονται με βασική ανθρώπινη ευπρέπεια. Οι όμορφοι άνθρωποι κρατούν το κλειδί για μια πόρτα ευκαιριών, διασυνδέσεων και επιλογών που είναι κλειδωμένη σε άλλους ανθρώπους.

Το hashtag #prettyprivilege έχει 250+ εκατομμύρια προβολές στο TikTok, επομένως είναι ασφαλές να πούμε ότι η κοινωνία γνωρίζει την έννοια. Αλλά γιατί δεν γίνεται ποτέ λόγος; Σε όλους μας αρέσουν τα προνόμια και οι διευκολύνσεις. Οκ, πολλές φορές θα αρνηθείς ένα ποτό ή ένα σφηνάκι το οποίο σου προσέφερε κάποιος άγνωστος ως ένδειξη θαυμασμού όμως θα αρνηθείς σε κάποιον που σου κρατάει την πόρτα; Όχι φυσικά! Κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει.

pretty

Είναι αμαρτία η ομορφιά;

Έχουμε μάθει να συγχέουμε την αυτοπεποίθηση με τον ναρκισσισμό (που είναι κάτι τελείως διαφορετικό). Επιπλέον, η κοινωνία σου φορτώνει και τα πρέπει του να είσαι ταπεινός/η, να δέχεσαι τα κομπλιμέντα χωρίς να τα παίρνεις μέσα σου, και να απέχεις από την αγάπη και την αποδοχή του εαυτού σου. Σε μια κοινωνία που δίνει τόση έμφαση στην εμφάνιση, ακόμη και τα πιο «συμβατικά» όμορφα κορίτσια που κάνουν check σε όλα τα κουτάκια, θα έχουν ανασφάλειες και είναι πιθανό να είναι οι μεγαλύτεροι επικριτές του εαυτού τους.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βιώσει και τις δύο πλευρές του φάσματος. Για παράδειγμα μπορεί να έχεις ένα όμορφο πρόσωπο αλλά το σώμα σου να μην είναι τόσο αδύνατο ή γυμνασμένο. Εάν χάσεις λοιπόν κιλά και γυμναστείς, μπορεί να περάσεις στο άλλο άκρο του φάσματος όπου όλοι είναι πιο ευγενικοί (been there, done that)!

Φυσικά, μπορούμε να το δούμε κι από την άλλη πλευρά όπου εάν γεννηθείς όμορφος  «Όλα τα καλά έχεις, μη στενοχωριέσαι», «Αφού είσαι μια κούκλα! Ποιο είναι το πρόβλημά σου;» Για κάποιο λόγο έχουμε μια de facto αντίληψη πως οι όμορφοι άνθρωποι είναι πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι, πιο πετυχημένοι, πως αξίζουν να αγαπηθούν περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Πόσο απέχει αυτό από την πραγματικότητα αλήθεια; Έχει κανείς αντίρρηση ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πάνω κάτω τις ίδιες ανάγκες ενώ ταυτόχρονα είναι τρομερά διαφορετικοί; Ας φροντίσουμε όλοι αυτό να διαιωνίζεται. Ας θυμόμαστε όλοι πως όλοι οι άνθρωποι είναι όμορφοι κι έχουν ανάγκη από σεβασμό, καλοσύνη και αγάπη!

pretty

Διάβασε επίσης: Θέλω να χάσω κιλά! Είναι body positive;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet