Στην Ελλάδα δεν είχαμε τόσο κραυγαλέες περιπτώσεις εκδικητικού πορνογραφικού υλικού που να είδαν το φως της δημοσιότητας και να ταράξουν σύμπασα την κοινή γνώμη όπως στην περίπτωση του Στάθη Παναγιωτόπουλου. Ίσως μόνο της Ιωάννα Τούνη και της Ειρήνης Καζαριάν. Δυστυχώς όμως, το revenge porn αποτελεί καθημερινότητα για πολλά κορίτσια, στην πλειονότητά τους, αλλά και αγόρια. Πρόσφατα ένα κορίτσι στη Θεσσαλονίκη έβαλε τέλος στη ζωή της υπό την απειλή δημοσίευσης υλικού ερωτικού περιεχομένου…

Αν σε έχουν στοχεύσει με δημοσίευση μη συναινετικού πορνογραφικού υλικού, όχι απλά δεν είσαι μόνη, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές κοπέλες παγκοσμίως. Ένας στους 25 ανθρώπους στην Αμερική έχει πέσει θύμα δημοσίευσης φωτογραφιών ή βίντεο προσωπικού περιεχομένου. Τα βίντεο αυτά διαδίδονται με φρενήρεις ρυθμούς κι όχι αποκλειστικά σε μια πλατφόρμα. Μάλιστα ακόμα κι αν το θύμα ανακαλύψει εγκαίρως το σχετικό υλικό και καταθέσει μήνυση, μπορεί να πάρει χρόνια ολόκληρα μέχρι να αφαιρεθεί το υλικό από τις πλατφόρμες· αν αφαιρεθεί απ’ όλες τις πλατφόρμες.

Είναι εντυπωσιακοί οι μηχανισμοί που έχουν αναπτύξει οι μεγάλες πλατφόρμες πορνό για να μην αφαιρούν βίντεο και φωτογραφίες. Αλλά δεν είναι όλες οι περιπτώσεις χωρίς ελπίδα. Υπάρχουν βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις έτσι ώστε να καταφέρεις να αφαιρεθεί το υλικό από την πλατφόρμα.

revenge porn
Γράφιτι της Ιρλανδής καλλιτέχνιδας Emmalene Blake σε τοίχο του Δουβλίνου. Μια ακτιβιστική δράση προκειμένου να ποινικοποιηθεί το ‘revenge porn’ (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

Το Pornhub και η συναίνεση

Μία πλατφόρμα που μπορείς να βρεις ανάλογα βίντεο είναι το Pornhub. Έπειτα από πολλές δικαστικές διαμάχες και την έκθεση του ιδιοκτήτη της εταιρίας από το VICE, μπορεί κάποιος που έχει δημοσιευτεί υλικό χωρίς την έγκρισή του να συμπληρώσει μια ειδική φόρμα όπου θα ζητάει την αφαίρεση του εκάστοτε υλικού. Επιπλέον, η εταιρία ανακοίνωσε πως θα σβήσει το υλικό από χρήστες που δεν μπορεί να τακτοποιήσει. Το «αστείο» της υπόθεσης είναι ότι το Pornhub θα αναγκαστεί να σβήσει την πλειοψηφία των βίντεο και τον φωτογραφιών από το site του καθώς αφορούν υλικό για το οποίο δεν έχει υπάρξει συναίνεση από την άλλη πλευρά!

revenge porn

Παλαιότερα, μπορούσε να ανεβάσει στην πλατφόρμα βίντεο ο καθένας, με πολύ λίγα εμπόδια. Υπήρχαν μάλιστα ακραίες περιπτώσεις που ανέβαιναν και βίντεο βιασμού, όπως επισημαίνουν οι New York Times. Τώρα ο χρήστης που θέλει να ανεβάσει υλικό πρέπει να καταθέσει στην ιστοσελίδα φωτογραφία του εαυτού του ως ένα τυπικό θα λέγαμε μέσω προστασίας.

To Pornhub αναγκάστηκε να πάρει αυτά τα μέτρα, έστω κι αν είναι κάπως «χαλαρά», είναι ένα πρώτο βήμα. Υπάρχουν άπειρα άλλα site τα οποία είτε αντιγράφουν υλικό από το Pornhub είτε έχουν δικό τους, που δεν έχουν κανένα μέτρο προστασίας όπως για παράδειγμα το Xvideos.com, ένα από τα site με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να γράψει το username του, ένα e-mail και τουλάχιστον 2 tags. Κι αυτό ήταν! Επιπλέον το site δεν έχει καν να υπογράψεις συνεναιτική φόρμα.

Το ψυχολογικό στίγμα που μπορεί να αφήσει η δημοσιοποίηση ενός τέτοιου βίντεο είναι τρομερό. Η φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη που έβαλε τέλος στη ζωή της δεν είναι η πρώτη και δυστυχώς ούτε η τελευταία. Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην ελληνική νομοθεσία πάνω σε αυτό το θέμα. Η εκδικητική πορνογραφία έχει προστεθεί στους νόμους για τα σεξουαλικά εγκλήματα, ωστόσο στην Ελλάδα δεν περιλήφθηκε στη σειρά των αλλαγών που έγιναν στο νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

revenge porn

Η μη τυποποίηση του αδικήματος ως τέτοιο, στο κεφάλαιο της γενετήσιας ελευθερίας, συνεπάγεται τη μη αναγνώριση από το νομοθέτη της σημασίας της ποινικοποίησης της χρήσης συγκεκριμένων βίντεο – ερωτικών/ σεξουαλικών, που βρίσκονται στον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αυτοδιάθεσης και σεβασμού του άλλου ατόμου – ως μέσο απειλής, εκβίασης, εκδίκησης, τιμώρησης, από σύντροφο/ πρώην σύντροφο/ σύζυγο.

Όπως πάντα συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τα θύματα και ένα ασφαλέστερο περιβάλλον που θα τιμωρεί αυστηρά τους θύτες.

Διαβάστε επίσης: Gaslighting: Η κακοποίηση στην πιο άθλια μορφή της

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet