Μια πραγματική μαζική έξοδος συντελείται στη Μόσχα, από τη μόδα και την ενέργεια μέχρι τις μεταφορές, από τα αυτοκίνητα και τις υπηρεσίες μέχρι τα καταναλωτικά αγαθά. Η Ikea, η Volkswagen, η Lego, η Netflix, η Toyota, η Apple, η BP, η TikTok, η Shell, η Volvo και αμέτρητες άλλες εταιρείες σταμάτησαν τις μπίζνες τους στη Ρωσία. Όχι μόνο γιατί διαφωνούν με τον αφόρητο αυτό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και γιατί αυτό το απόλυτα αποσταθεροποιητικό περιβάλλον θα έκανε την παραμονή τους στην ρωσική αγορά πολύ επιζήμια για τους μετόχους τους. Γι’ αυτούς τους λόγους ένας αυξανόμενος αριθμός πολυεθνικών εταιρειών καθημερινά ανακοινώνει τις αποφάσεις του: διακοπή παραγωγής, τροφοδοσίας, κοινοπραξιών, παραδόσεων, επαναπατρισμός εργαζομένων κλπ. 

Το ιταλικό πρωτοποριακό site Factanza.it που δίνει τις ειδήσεις πραγματικά αλλιώς, ανέβασε σε συνεργασία με τον illustrator και γραφίστα Václav Kudělka την χωρίς λόγια απάντηση των κολλοσών στη Ρωσική εισβολή, μια απάντηση μόνο με το logo τους που έγινε viral! Tο post συνοδεύεται από το παρακάτω κείμενο:

Μαζί με τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας κατά της Ρωσίας, αρκετές εταιρείες έχουν περιορίσει το εμπόριο των προϊόντων τους, έκλεισαν τα καταστήματά τους και απέκλεισαν την πρόσβαση σε ορισμένα αγαθά, δείχνοντας σαφή υποστήριξη στον ουκρανικό πληθυσμό.
Το μποϊκοτάζ δεν αφορά μόνο τα brands της μόδας, μάλιστα σημαντικές θέσεις έχουν πάρει και οι μεγάλες εταιρείες οπτικοακουστικών, τεχνολογικών, αυτοκινήτων και μεταφορών.

Μεταξύ των κυρώσεων και εκείνων που αφορούν την ψυχαγωγία: εκτός από το Netflix, η Disney ανακοίνωσε επίσης ότι έχει μπλοκάρει όλες τις κυκλοφορίες ταινιών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της νέας από την Pixar, ενώ και η Warner Bros σταμάτησε τη διανομή του The Batman, μιας από τις οι πιο αναμενόμενες ταινίες. Περιορισμοί έχουν επίσης παρατηρηθεί από τις κοινωνικές πλατφόρμες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, δήλωσε: «Είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ζωών στην Ουκρανία, την οποία λυπούμαστε, μετά από μια παράλογη πράξη στρατιωτικής επίθεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Η εταιρεία, μαζί με την BP και την Exxon Mobil, αποφάσισε να εγκαταλείψει όλες τις δραστηριότητες που τη βλέπουν να εμπλέκεται με ρωσικές εταιρείες.

Η ρωσική οικονομία είναι επομένως μπλοκαρισμένη και το ρούβλι συνεχίζει να υποτιμάται. Η απομόνωση οδηγεί ήδη σε επιπτώσεις σε όλους τους τομείς και οι συνέπειες του πολέμου είναι ήδη ορατές και στη χώρα μας. Θα αφορούν όχι μόνο την αύξηση της τιμής της βενζίνης, αλλά και όλων των αγαθών που σχετίζονται με αυτήν, όπως τα τρόφιμα που εισάγονται και μεταφέρονται.

Παρατηρώντας τι συμβαίνει στην Ουκρανία σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, είναι σημαντικό να εκφράσει κανείς τη διαφωνία του με τη βία που ασκείται. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαμαρτύρονται στους δρόμους, οι χώρες έχουν δεσμευτεί επιβάλλοντας κυρώσεις και οι εταιρείες και τα εμπορικά σήματα ακούγονται. Αυτά τα παραδείγματα αντιπροσωπεύουν ορισμένες από τις κινήσεις που έχουν γίνει για να παρεμποδίσουν και να απομονώσουν τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζεται επί χρόνια να αντιμετωπίσει αυτά τα περιοριστικά μέτρα.

Έργα τέχνης από τον @vkudinson

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet