Την στιγμή που όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις δραματικές στιγμές στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, έχει ακόμα ένα …δράμα να διαχειριστεί : το Instagram όπως και πολλές άλλες πλατφόρμες απαγoρεύτηκε για τους Ρώσους. Οι Ρωσίδες Influencer ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε έναν μαζικό θρήνο και φυσικά μοιράστηκαν τις τελευταίες- δραματικές- ινσταγκραμικές τους στιγμές με τους followers τους.

«Το Instagram είναι η ζωή μου, η ψυχή μου! Με αυτό κοιμάμαι και ξυπνάω τα τελευταία 5 χρόνια!», είπε η Fashion blogger Karina Nigay, η οποία μετρά περί τους 3.000.000 followers ενώ έκλαιγε ασταμάτητα! «Είμαι ακόμα στη φάση αγανάκτησης και ειλικρινά καθόλου κοντά στο να το αποδεχτώ!»…  Σκέψου δηλαδή πώς θα έκανε αν τη σήκωναν ξημερώματα, αν έπρεπε να πάρει τα απαραίτητα και να ξεσπιτωθεί μην τη βομβαρδίσουν σε καμιά «ειρηνευτική» εισβολή!

Οι Ρώσοι εισαγγελείς ζήτησαν την Παρασκευή να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Instagram αφού η μητρική εταιρεία της εφαρμογής, η Meta, επιβεβαίωσε ότι «χαλάρωσε» την πολιτική της σχετικά με τη ρητορική μίσους απέναντι στους Ρώσους στρατιώτες αλλά και τον Βλαντιμίρ Πούτιν εντός ορισμένων χωρών σε σχέση με τον πόλεμο της χώρας στην Ουκρανία – αν και τη Δευτέρα η Meta διευκρίνισε πως οι απαγορεύσεις ισχύουν μόνο για τις «εκκλήσεις θανάτου αρχηγού κράτους» και ως εκεί.

Από τη Δευτέρα 14/03, η Νο 1 πιο αγαπημένη εφαρμογή των Ρώσων, το Instagram δεν τους επιτρέπει την πρόσβαση.

Η Karina Istomina, δημοφιλής DJ και influencer του Instagram με περισσότερους από 400.000 followers, είπε: «Περίπου το μισό από το εισόδημά μου προέρχεται από διαφημίσεις στο Instagram. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, είμαι απολύτως συντετριμμένη που χάνω τη σελίδα μου. Διατηρούσα το προφίλ μου για πάνω από 10 χρόνια. Το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να βρω νέες πηγές εισοδήματος, θα πρέπει να ξαναβρώ τον εαυτό μου». Hang in there, Karina! Μην χάνεις την ελπίδα σου!

Η κίνηση αποκλεισμού του Instagram από τη ρωσική κυβέρνηση, έγινε καθώς η εφαρμογή ήταν μια από της τελευταίες που έδινε βήμα στους Ρώσους που θέλανε να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την εισβολή στην Ουκρανία. Ρώσοι καλλιτέχνες, μπλόγκερς  και αθλητές χρησιμοποιούσαν το κοινωνικό δίκτυο για να μιλήσουν εναντίον του πολέμου. Η Ρωσία είχε ήδη ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και της αντιπολεμικής κίνησης  μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Και φυσικά τα θύματα αυτού του άτυπου πολέμου της Ρωσίας με την ελεύθερη έκφραση ήταν οι Influencers. Σκληρό κι άδικο!

Φυσικά αυτό θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στους αστέρες της πλατφόρμας αλλά και σε μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν το Instagram για να προωθήσουν τη δουλειά τους. Πιθανά η απαγόρευση της εφαρμογής να υπονομεύσει την ευημερία και την ανάπτυξη τέτοιων επιχειρήσεων!

Από την Κυριακή, πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να «ξεγελάσουν» την απαγόρευση του Instagram και να συνδεθούν από διαφορετικούς Servers. Όπως και να έχει, η εικόνα των Influencers να θρηνούν με μαύρο δάκρυ για την κατάργηση μιας εφαρμογής είναι τουλάχιστον προκλητική για τον υπόλοιπο κόσμο αλλά κυρίως για τους Ουκρανούς που δεν τους απαγόρευσαν την πρόσβαση σε μια εφαρμογή, αλλά στην καθημερινότητά τους, στη δημοκρατία, στη ζωή!

Διαβάστε επίσης: Η Nadia Comaneci χόρεψε για την Ουκρανία

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet