Την στιγμή που όλος ο πλανήτης ασχολείται με τα Oscar και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα άλλο δράμα εκτυλίσσεται αυτές της μέρες σε μιαν άλλη γωνιά του πλανήτη. Την προηγούμενη Τετάρτη, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως τα κορίτσια δεν θα έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του γυμνασίου, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν στην παγκόσμια κοινότητα περί του αντιθέτου. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε την αστεία σχεδόν παρέμβασή τους στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο όπου ζητούσαν από τις δύο χώρες να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους… 

Ο Michelle Bachelet της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σοκαρισμένος (διότι ποιος περίμενε από τους Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στα κορίτσια να μορφωθούν;)  δήλωσε: «Η άρνηση της εκπαίδευσης παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Πέρα από το ίσο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, τις αφήνει περισσότερο εκτεθειμένες στη βία, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση».

Η Samira Hamidi, ακτιβίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Αφγανιστάν, είπε: «Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης που έγινε πραγματικότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν. Το μέλλον τους, οι ελπίδες τους και τα κεκτημένα για τα οποία πάλεψαν, τους έχουν αφαιρεθεί βίαια τον τελευταίο χρόνο». Επίσης, συμπλήρωσε ότι οι Ταλιμπάν «πρόδωσαν» τη χώρα «στερώντας από μια γενιά γυναικών και κοριτσιών το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση».

Στο ίδιο κλίμα και η Angelina Jolie η οποία έχει αφιερώσει τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram στο να δίνει βήμα σ’ εκείνους που δεν έχουν, δημοσίευσε το γράμμα ενός κοριτσιού από το Αφγανιστάν προς εκείνη:

Γεια! Αγαπητή ΑJ ελπίζω να είσαι και να περνάς καλά. Όπως θα ξέρεις, σήμερα ήταν μια τρομερή ημέρα που έκανε την ελπίδα όλων των Αφγανών κοριτσιών σκόνη και το μικρό κεράκι ελπίδας που άναβε στις καρδιές τους να γίνει ακόμα πιο αχνό.

Τα κορίτσια που πήγαν σήμερα στο σχολείο τους χαμογελώντας και με ευτυχισμένα πρόσωπα, γύρισαν πίσω με δάκρυα και ραγισμένη καρδιά. Μερικά κορίτσια μάλιστα σύρθηκαν χωρίς έλεος έξω από την τάξη τους από τους Ταλιμπάν που τους είπαν να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στο σχολείο. Στα κορίτσια που είχαν όνειρο να συνεχίσουν το σχολείο και τις σπουδές που άφησαν στη μέση, τους αρνήθηκαν ακόμα μια φορά το βασικό και ισλαμικό τους δικαίωμα στο να μορφωθούν…

Στη λεζάντα της η Angelina Jolie αναφέρει: «Έλαβα αυτό το γράμμα από ένα κορίτσι από το Αφγανιστάν, ένα από τα εκατομμύρια που επλήγησαν από το κλείσιμο των λυκείων θηλέων στη χώρα από τους Ταλιμπάν – την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς. Εκατομμύρια κορίτσια του Αφγανιστάν που έχουν ήδη χάσει 8 μήνες εκπαίδευσης, δεν ξέρουν αν και πότε θα ξαναπατήσουν το πόδι τους σε μια τάξη. Το μοιράζομαι με την ελπίδα ότι θα συνεχίσετε να ακούτε φωνές σαν τη δική της και θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε και να αγωνίζεστε για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.»

Διαβάζοντας όλα αυτά, ας αναλογιστούμε τη δική μας, ευρωπαϊκή καθημερινότητα όπου είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, να μπει μια ακραία ομάδα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και να διώξει άρον- άρον τα κορίτσια απ’ την αίθουσα. Η θέση της γυναίκας σε αυτές τις κοινωνίες είναι ανάλογη των ζώων- μερικά ζώα μάλιστα τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης. Αντί για τις σχολικές αίθουσες, τα κορίτσια του Αφγανιστάν προορίζονται για σιωπηλές σύζυγοι, τις βιάζουν, τις δέρνουν όποτε θέλουν, απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν χωρίς τον άντρα τους ή συγγενή πρώτου βαθμού, μέχρι και μουσική δεν επιτρέπεται να ακούνε.

Γι αυτό, μερικές φορές πρέπει να αναλογιζόμαστε πόσα μας έχει προσφέρει ο δυτικός τρόπος ζωής και γιατί πρέπει να τον διαφυλάξουμε. Τα όσα συμβαίνουν -όχι και πολύ μακριά μας- με τα κορίτσια να κλαίνε και να παρακαλούν για μόρφωση, ελευθερία και ισότητα, μας σοκάρουν όλους. Η παγκόσμια κοινότητα δεν πρέπει να παρακολουθεί αμέτοχη αυτήν την τραγωδία.

Ταλιμπάν
Κορίτσια στην Καμπούλ διαδηλώνουν για το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet