Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Κινέζους ιδιοκτήτες του TikTok να αποεπενδύσουν από την εταιρεία, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Εάν δεν συμφωνήσουν, η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για την τελευταία κυβερνητική ενέργεια κατά της εφαρμογής, η οποία ανήκει στην εταιρεία ByteDance με έδρα το Πεκίνο, καθώς και σε άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μη κινεζικών, σύμφωνα με τη «The Washington Post». Επίσης, κατά τους τελευταίους μήνες, πολλές χώρες έχουν ήδη θέσει περιορισμούς στο TikTok, φοβούμενες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των πολιτών τους ή για να διαδοθεί προπαγάνδα υπέρ της Κίνας.

Οι απαγορεύσεις αυτές, όμως, έχουν προσκρούσει σε ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου, καθώς και στην αντίθεση της κινεζικής κυβέρνησης. Η ByteDance έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι ελέγχεται από κάποια κυβερνητική οντότητα, επισημαίνοντας την ίδρυσή της από επιχειρηματίες και τη χρηματοδότησή της από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιθυμεί την εκχώρηση της κινεζικής εφαρμογής του TikTok.

Ποιες άλλες χώρες έχουν προχωρήσει σε περιορισμό ή απαγόρευση του TikTok στο εσωτερικό τους;

Ινδία

Το TikTok απαγορεύτηκε αρχικά στην Ινδία το 2020, με την απαγόρευση να γίνεται μόνιμη τον Ιανουάριο του 2021.

Η κίνηση αυτή έγινε αφού 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με κινεζικά στρατεύματα, στα Ιμαλάια, τον Ιούνιο του 2020. Μάλιστα, οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν και η Ινδία επέβαλε απαγορεύσεις σε περισσότερες από 50 κινεζικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων του TikTok και του WeChat.

Εκείνη την εποχή, το Forbes εκτιμούσε ότι το TikTok θα μπορούσε να υποστεί απώλειες έως και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της απαγόρευσής του στη μεγαλύτερη αγορά του εκτός Κίνας.

ΗΠΑ

Υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι εντάσεις μεταξύ του TikTok και των ΗΠΑ αναζωπυρώθηκαν, με τον – τότε – Αμερικανό Πρόεδρο να απειλεί να εμποδίσει την εφαρμογή στη χώρα. Αυτή η απαγόρευση, παρ’ όλα αυτά, δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ μετά από αποτυχία στα δικαστήρια.

Ωστόσο, οι εντάσεις συνεχίστηκαν και υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και, τον περασμένο μήνα, η διοίκηση έδωσε προθεσμία 30 ημερών για να διαγραφεί το TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές. Δεκάδες πολιτείες έχουν εκδώσει οδηγίες για την απαγόρευση της εφαρμογής από τις συσκευές και το Κογκρέσο έχει πιέσει για την πλήρη απαγόρευση.

Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το TikTok για πάνω από δύο χρόνια, με την εκποίηση να είναι μία από τις πιο σκληρές επιλογές που παρουσιάστηκαν πρόσφατα.

Μάθε τις υπόλοιπες χώρες στο Intronews.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet