Τα ελαστικά είναι από τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου μας που απαιτούν αντικατάσταση πολλές φορές κατά την διάρκεια ζωής ενός οχήματος. Επειδή, όμως, είναι τα εξαρτήματα που εξ αρχής διατηρούν την επαφή μας με τον δρόμο και φροντίζουν την ασφαλή κίνησή μας δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν έξοδο αλλά σαν εξοπλισμός ασφαλείας.

Ενώ η αντικατάσταση είναι αναπόφευκτη, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες τους στο μέγιστο δυνατόν αποφεύγοντας φθορές από αμέλεια ή άγνοια.

Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις συμβουλές μας σε μόλις δύο, θα λέγαμε τα εξής: «Διαβάστε» την συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας και κάνετε συχνά ελέγχους με τον μηχανικό που θα επιλέξετε να εμπιστευτείτε.

ελαστικά

Διαβάστε την συμπεριφορά του αυτοκινήτου σας

Αν παρατηρήσετε πιο συχνή ενεργοποίηση του ABS, από το κλώτσημα που κάνει το πεντάλ του φρένου, ή το λαμπάκι του antispin αναβοσβήνει πιο συχνά δεν είναι απαραίτητο να φταίει (μόνο) η άσφαλτος. Είναι πιθανό να έχετε αυξημένη φθορά στα ελαστικά σας.

Πριν ανεβάσετε την ένταση στο ηχοσύστημα επισκευτείτε ένα εξειδικευμένο κατάστημα ελαστικών ή το συνεργείο σας για να ελέγξετε εκείνο τον καινούριο κραδασμό ή θόρυβο που ακούτε όταν περνάτε πάνω από σαμαράκια.

Αρκετά σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν σύστημα ελέγχου της πίεσης των ελαστικών το οποίο, ανάλογα τις ρυθμίσεις, ειδοποιεί με οπτική και ηχητική ένδειξη. Για να μην τρομάξετε όμως, χρειάζεται και αυτό τον έλεγχό του και το καλιμπράρισμά του, ώστε η ένδειξη να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σχετικές οδηγίες θα βρείτε στο συνοδευτικό βιβλιαράκι οδηγιών του οχήματος ή μπορείτε να ζητήσετε επίδειξη στο επόμενο προγραμματισμένο σέρβις.

Παράλληλα, κρατήστε σημείωση της σωστής πίεσης που προτείνει ο κατασκευαστής. Συνήθως, υπάρχει σχετικό πινακάκι στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού και -σίγουρα- στο βιβλιαράκι.

Σε κάθε περίπτωση ένας έλεγχος στο κατάστημα που συνεργάζεστε θα αφαιρέσει μία έγνοια και θα σας επιτρέψει να προγραμματίσετε την συντήρηση.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι τακτικοί έλεγχοι που μπορείτε να κάνετε πολύ εύκολα. Και μόνοι σας.

Διάβασε τη συνέχεια στο 4troixoi.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet