Μας κορόιδευε ένας ξένος πως εμείς οι Έλληνες, όταν πρόκειται να δώσουμε μια εκτίμηση για τον απαιτούμενο χρόνο άφιξης σε οποιονδήποτε προορισμό, αυτή είναι πάντα «σε ένα 20λεπτο». Κι όμως, οι αισιόδοξες χρονικές προβλέψεις δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο και, σύμφωνα με μια θεωρία, η εκάστοτε εκτιμώμενη διάρκεια έχει να κάνει με το μέγεθος μιας χώρας ή μιας πόλης. Έτσι, για ένα ραντεβού που κάποτε είχαμε στο Λονδίνο, ο οδηγός υποσχέθηκε πως θα ήμασταν εκεί σε 45 λεπτά. «Όλοι στο Λονδίνο χρειάζονται 45 λεπτά», σχολίασε ειρωνικά ένας ντόπιος, όταν τελικά φτάσαμε καθυστερημένοι. Γιατί ακόμα ένας κανόνας λέει πως οι πραγματικοί χρόνοι είναι ακριβώς διπλάσιοι της αρχικής εκτίμησης.

Αντίστοιχα, αρκετά χρόνια πριν, στο πλαίσιο μιας αποστολής στη Βραζιλία, επρόκειτο να μεταβούμε σε μια μεγάλη φυτεία ζαχαροκάλαμου. «Πόση ώρα θα μας πάρει;» ρωτήσαμε και, αντί της υπόσχεσης για δίωρο ταξίδι, αναλώσαμε τελικά τέσσερις ώρες στα άβολα καθίσματα ενός λεωφορείου«Butthatsanotherstory», όπως έλεγε και ο πολυπράγμων μπάρμαν στη «Γλυκιά μου Ίρμα».

Σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιες λάθος εκτιμήσεις όσον αφορά τη διάρκεια μιας μικρής ή μεγαλύτερης μετακίνησης, ούτε φυσικά χώρος για πολύωρες συζητήσεις και διαφωνίες για το αν η Λαμία απέχει δύο ώρες ή πόσο θα χρειαστεί για να κατέβεις στο κέντρο σε ώρα αιχμής.

Οδηγοί αγκαλιά με τους χάρτες της Google

Το GoogleMaps ή οποιαδήποτε άλλη αξιόπιστη εναλλακτική εφαρμογή θα δώσει με μεγάλη ακρίβεια, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, το χρόνο μιας διαδρομής, παρά την πολυπαραγοντική και απρόβλεπτη εξέλιξη της κυκλοφορίας.

Τι συνέπειες έχει αυτό όμως στον προσανατολισμό μας;

Διάβασε τη συνέχεια στο 4troxoi.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet