Οι ταξιδιωτικές bucket lists είναι μια υπέροχη δικαιολογία για να διασχίσουμε τον πλανήτη αναζητώντας εκπληκτικές once-in-a-lifetime εμπειρίες και γνωρίζοντας ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, όλα αυτά τα ταξίδια μπορούν να προκαλέσουν κάποια σοβαρή ζημιά στον πλανήτη μας, καθώς τα πάντα, από τις πτήσεις μας έως την επιλογή του φαγητού μας, μπορούν να έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνεις στο σπίτι και να αρκεστείς σε μερικά staycations για να κάνεις αυτό που σου αναλογεί για την προστασία του πλανήτη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ταξιδέψεις πιο eco-friendly και πολλοί από αυτούς μπορούν να κάνουν το ταξίδι σου λιγότερο ακριβό και πολύ πιο πλούσιο σε εμπειρίες. Η travel expert Wendy Perrin σημειώνει, «Όταν ταξιδεύουμε σε ένα ευαίσθητο μέρος, πρέπει να κάνουμε τα ίδια πράγματα που θα κάναμε στο σπίτι μας για να διατηρήσουμε αυτό που έχουμε». Διάβασε, λοιπόν, παρακάτω τους καλύτερους τρόπους να κάνεις την επόμενη απόδρασή σου πιο «πράσινη».

Βελτιστοποίησε τις πτήσεις σου

Οι πτήσεις παράγουν κυριολεκτικά έναν τόνο εκπομπών άνθρακα, αλλά υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί ο αντίκτυπος. Μπορείς να κοιτάξεις στο Google Flights για να δεις πώς συγκρίνεται το αποτύπωμα άνθρακα του επιλεγμένου δρομολογίου σου με άλλους συνδυασμούς πτήσεων. (Συμβουλή: Οι απευθείας πτήσεις είναι καλύτερες, καθώς οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα).

ταξίδι

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα χρησιμοποιώντας νεότερα, πιο ενεργειακά αποδοτικά αεροπλάνα, επενδύοντας σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και επενδύοντας σε προγράμματα αντιστάθμισης και δέσμευσης άνθρακα για τη μείωση των επιπτώσεών τους.

Βελτίωσε τη διαμονή σου

Έχει γίνει πολύ πιο εύκολο να βρεις ένα φιλικό προς το περιβάλλον ξενοδοχείο: απλώς Google it. Η Google θα εμφανίζει τώρα τα ξενοδοχεία με Οικολογική Πιστοποίηση, τα οποία θα πρέπει να επιδείξουν συντονισμένη προσπάθεια για να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον (όχι απλώς να σου υπενθυμίζουν ότι μπορείς να παραλείψεις το πλύσιμο των πετσετών σου σε καθημερινή βάση), με ένα πράσινο φύλλο δίπλα στο όνομά τους. Αν κοιτάξετε στην καρτέλα About, θα δεις ποιες οικολογικές πρακτικές ακολουθούν, είτε αυτό είναι ότι βασίζονται σε βιώσιμες πηγές ενέργειας είτε ότι απλά απαγορεύουν τα πλαστικά καλαμάκια, όλα διασταυρωμένα από ειδικούς.

Αλλά μπορείς επίσης να κάνεις το δικό σου μέρος για να μειώσεις τον αντίκτυπο της διαμονής σου. «Ίσως δεν χρειαζόμαστε καθημερινή καθαριότητα και μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ίδιες πετσέτες και σεντόνια», λέει η Perrin. «Ή σβήνοντας τα φώτα πριν φύγετε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας. Πολλοί άνθρωποι δεν το κάνουν αυτό όταν βιάζονται να βγουν από την πόρτα».

ταξίδι

Αναζήτησε πιο πράσινους τρόπους μετακίνησης

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή, καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να φοβούνται την πανδημία, αλλά η επιλογή των μέσων μαζικής μεταφοράς μέσω έναντι Ubers ή της ενοικίασης αυτοκινήτων είναι μια επιλογή που όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα αλλά δεν επιβαρύνει και το περιβάλλον.

«Οι άνθρωποι θέλουν να είναι πράσινοι, αλλά θέλουν επίσης να είναι ασφαλείς», λέει η Perrin. «Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς». Άλλη επιλογή; Σκέψου το ενδεχόμενο να κάνεις ποδήλατο ή να περπατήσεις αντί για ένα αυτοκίνητο, κάτι που επίσης θα σου επιτρέψει να γνωρίσεις πραγματικά τις πόλεις που επισκέπτεσαι.

Ψώνισε και φάε τοπικά

Παράλειψε τα τυπικά αναμνηστικά για κάτι με πολύ ισχυρότερη αίσθηση του τόπου που βρίσκεσαι. Αναζήτησε έργα τέχνης ή χειροτεχνήματα, ή ακόμα καλύτερα, κάτι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε καθημερινή βάση, είτε πρόκειται για μια πολύχρωμη τσάντα είτε για ένα πλεκτό χειροποίητο σάλι.

ταξίδι

«Αγοράστε ό,τι έφτιαξαν οι ντόπιοι με τα χέρια τους και τραβήξτε μια φωτογραφία με το άτομο που έφτιαξε το ξύλινο μπολ ή το καλάθι», λέει η Perrin. «Εάν βοηθάτε στην υποστήριξη και τη διατήρηση της τοπικής κοινότητας και του τοπικού πολιτισμού, αυτό είναι αναπόσπαστο μέρος του ίδιου πράγματος».

Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό έξω. Υποστήριξε τα τοπικά εστιατόρια, ειδικά εκείνα που επικεντρώνονται στη χρήση τοπικών συστατικών, για να πάρεις πραγματικά μια γεύση από την ντόπια κουζίνα. Και μην ξεχνάς ότι το plant-based είναι άλλος ένας σημαντικός τρόπος για να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακα.

Έχε τη δική σου σακούλα και μπουκάλι νερού

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των eco-friendly ταξιδιών είναι η μείωση της ποσότητας των αναλώσιμων αντικειμένων που χρησιμοποιείς στη διαδρομή. Πάρε μαζί σου ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό για το ταξίδι σου (αν επιλέξετε πτυσσόμενο, θα είναι εύκολο να το πακετάρεις και να το αποθηκεύσεις όταν τελειώσεις το ποτό σου). Και επίσης μερικές ελαφριές και ευκολοδιπλώσιμες επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες που μπορείς να τις έχεις πάντα στην τσάντα σου για να βάλεις τυχόν αναμνηστικά που θα αγοράσεις στην πορεία ώστε να μην χρειάζεσαι πλαστικές σακούλες.

ταξίδι

Αναζήτησε πράσινα πακέτα περιήγησης

«Υπάρχουν ταξιδιωτικές εταιρείες και τουριστικοί πράκτορες εκεί έξω, οι οποίοι επινοούν σειρές περιηγήσεων και εμπειριών που προσπαθούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα», λέει η Perrin. Σκέψου εκδρομές που χρησιμοποιούν δημόσια μέσα μεταφοράς, ποδήλατα ή περπάτημα και κρουαζιέρες με ιστιοπλοϊκά ή εκδρομές με καγιάκ αντί για περιπέτειες με μηχανοκίνητα σκάφη.

Σε ορισμένες περιοχές, μπορείς να βρεις δραστηριότητες που θα ανταποκρίνονται στην τοπική κοινότητα, για παράδειγμα το πρόγραμμα Malama Hawaii σου επιτρέπει να επιλέξεις ανάμεσα σε μια σειρά από χρήσιμα projects, όπως η φύτευση δέντρων ή ο καθαρισμός παραλιών. Και bonus: Πολλά ξενοδοχεία θα σου προσφέρουν έκπτωση στην τιμή του ξενοδοχείου εάν αφιερώσεις λίγο χρόνο για να βοηθήσεις.

Εξέτασε το ενδεχόμενο των carbon offsets

Η αγορά carbon offsets είναι ένας τρόπος να νιώσεις λίγο καλύτερα για τα ταξίδια σου. Οι αντισταθμίσεις άνθρακα πληρώνουν για περιβαλλοντικά έργα όπως η φύτευση δέντρων και η διατήρηση των δασών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Χρησιμοποιώντας μια αριθμομηχανή, όπως αυτή στο conservation.org, μπορείς να υπολογίσεις το ημερήσιο αποτύπωμα άνθρακα της οικογένειάς σου και τον αντίκτυπό του και να το μετριάσεις κάνοντας δωρεές σε ομάδες που συμβάλλουν στην προστασία των δασών.

Photos: istockphoto.com

Διάβασε επίσης: 12 περίεργα facts για το περιβάλλον που δεν γνώριζες.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet